Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 11 d.

Sausio 11 d.: knygos „Peradresuota 2“ pristatymas

2017 m. pabaigoje VšĮ „Lewben Art Foundation“ kartu su Lietuvos išeivijos dailės fondu išleido naują knygą „Peradresuota 2. Lietuvių ir litvakų grafika, skulptūra, fotografija, šiuolaikinis menas Lietuvos išeivijos dailės fondo kolekcijoje“. 2016 m. pabaigoje buvo išleistas pirmasis tomas „Peradresuota 1. Lietuvių ir litvakų tapyba Lietuvos išeivijos dailės fondo kolekcijoje“.

Abiejų tomų sudarytoja dr. Rasa Andriušytė-Žukienė, kalbėdama apie naująją knygą, pabrėžia, kad tai albumas, turintis netikėtumų: „Beveik visos leidinyje esančios pavardės neblogai žinomos iš meno istorijos, bet darbai dar nematyti, nes sukurti toli nuo Lietuvos. Kitą dalį sudaro pažįstamų menininkų, mūsų amžininkų darbai, kadaise matyti parodose Lietuvoje, bet jau primiršti. Išeivių darbai mums įdomūs ne tik kaip artefaktai, bet ir kaip egzilianto būties dokumentai, jo minčių, jausmų ir požiūrių liudininkai. Pirma knygos „Peradresuota“ dalis išėjo labai rimta. Ši, antroji, skleidžia dinamišką optimizmą, yra pagyvinta ir pačių menininkų pasisakymais.“ 

Naujai išleistame albume „Peradresuota 2“ pristatyta Lietuvos išeivijos dailės fondo kolekcija atspindi pagrindinį fondo tikslą – grąžinti į Lietuvą pasaulyje pasklidusius lietuvių ir litvakų menininkų kūrinius, puoselėti išeivijos kultūros paveldą kaip tautos ir valstybės tęstinumo ženklą. Pasak R. Andriušytės-Žukienės, tikslas kilnus, bet jis nelengvai įgyvendinamas: „Tenka tarsi vytis praėjusį laiką ir bandyti surinkti tai, kas išblaškyta ar išsibarstė. Kita vertus, šioje kolekcijoje sukaupti kūriniai, jų sugrąžinimo į Lietuvą istorijos ir jų „antrasis gyvenimas“ parodose ir meno albumuose liudija, kad, aktyviai veikiant, neįmanomų dalykų beveik nėra. Sugrįžta ne tik kūrybos palikimas, sugrįžta ir perskeltos pilietinės tautos kultūrinė atmintis. Dabar vyksta tai, ko laukta penkiasdešimt metų. Kūrybos palikimų įkurdinimas Namuose, Lietuvoje, yra logiška išeivio menininko kūrybinio gyvenimo atomazga“, – pasakoja R. Andriušytė-Žukienė.

Knygos leidėjai: VšĮ „Lewben Art Foundation“ ir VšĮ Lietuvos išeivijos dailės fondas.

Sudarytoja ir tekstų autorė – dr. R. Andriušytė-Žukienė.

Dailininkė – Viktorija Leleivė.

Pristatyme dalyvaus knygos sudarytoja dr. R. Andriušytė-Žukienė, projekto vadovė ir „Lewben Art Foundation“ direktorė Indrė Tubinienė, Lietuvos išeivijos dailės fondo direktorė Ugnė Bužinskaitė, knygos dailininkė V. Leleivė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto doktorantė Laura Petrauskaitė.

Laukiame visų susidomėjusių.

Trumpai apie renginį

Data sausio 11 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Parodų salė, III a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai VšĮ „Lewben Art Foundation“, VšĮ Lietuvos išeivijos dailės fondas
Rėmėjai „Lewben Group“, UAB „Enercom Capital“, UAB „Strategy Labs“, UAB „Nordgain“, UAB „Lewben Investment Management“, advokatų kontora „Ellex Valiunas“, UAB FMI „Orion Securities“, Lietuvos kultūros taryba, Jonas ir Živilė Garbaravičiai
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›