Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 19 d.

Nacionalinėje bibliotekoje įteikti „PR lapės 2017“ apdovanojimai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka į iškilmingą geriausių komunikacijos projektų apdovanojimų ceremoniją „PR lapės“ sukvietė sėkmingiausių projektų organizatorius. Kasmetinių Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto organizuojamų apdovanojimų tikslas – įvertinti ir apdovanoti įdomiausius komunikacijos projektus, pasidalyti patirtimi, populiarinti vykdomą veiklą ir įkvėpti kitas organizacijas sėkmingais pavyzdžiais. Renginyje buvo paskelbti ryškiausiai komunikacijos srityje sužibę projektai. Aštuoniose skirtingose kategorijose varžėsi rekordinis skaičius projektų – gauta net 115 paraiškų.

Geriausius 2017 metų projektus rinko savo srities ekspertai – Jogaila Morkūnas, Dovilė Filmanavičiūtė, Arijus Katauskas, Renata Matkevičienė, Lina Jakučionienė, Mindaugas Raguotis, Darius Udrys, Andrius Baranauskas, Ingrida Bartkienė. Komisijai pirmininkavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Komisijos pirmininkas pasveikino visus, susirinkusius mūsų visų Nacionalinėje bibliotekoje, ir pabrėžė, kad po rekonstrukcijos vėl duris plačiai atvėrusioje bibliotekoje jau įvyko per 1,5 tūkstančio įvairiausių renginių. „Per tą laiką tapome strateginiu tarptautinės ir tarpkultūrinės komunikacijos centru. Mane džiugina ir tai, kad šiame konkurse dalyvavo net 9 projektai iš geriausių Lietuvos viešųjų bibliotekų. O labiausiai imponavo iniciatyvos, susijusios su socialine atsakomybe ir pilietine visuomene. Nes valstybė yra tiek stipri, kiek stipri yra pilietinės visuomenės dimensija“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

„PR lapės 2017“ nugalėtojai:

Šimtmečio lapė

„100 metų kartu“ – tai meninių vizualizacijų projektas, fotografijomis ir dokumentinio kino kadrais pasakojantis Lietuvos Respublikos bendraamžių ir jų artimųjų atsiminimus, patirtis, gyvenimo istorijas. Projekto tikslas – aplankyti visus Lietuvos šimtamečius. Sukurti apie juos dokumentinį filmą, nufotografuoti jų portretus ir surengti parodą, išleisti albumą. Tokių žmonių Lietuvoje šiuo metu yra apie 200.

Inovatyvioji lapė

„LRT išmaniosios studijos atidarymas / pristatymas“ – įgyvendinant projektą visuomenei pristatyta visiškai atnaujinta studija, iš kurios transliuojamos laidos. Studijai tapus funkcionalesnei ir modernesnei, tikimasi ne tik inovatyvumo sklaidos, bet ir didesnio LRT žiūrimumo. Apdovanojimą atsiėmė LRT Naujienų tarnybos direktorius Audrius Matonis. „Sveikinu visus su puikiai pavykusiu renginiu ir su tuo, kad Lietuva turi nacionalinį, visuomeninį, o ne valstybinį transliuotoją“, – akcentavo A. Matonis.

Kūrybiškoji lapė

„Karta 25. Įkvėpti rinktis“ – projektas, skirtas prekybos tinklo „Maxima“ 25-ajam gimtadieniui paminėti. Jis supažindina su šiandiene jaunimo karta, kuri praėjusiais metais šventė 25-ąjį gimtadienį. Jų istorijų herojai, iki tol turėję sunkiai pasiekiamą ir mažai kam prieinamą pasirinkimo laisvę, atskleidžia ką geriausio jiems atnešė tie prabėgę 25-eri gyvenimo metai.

Socialinių tinklų lapė

„Prisiviriau košės“ – projektas, kuriuo siekiama atkreipti kuo didesnės visuomenės dalies dėmesį į Pasaulinę košės dieną. Organizatoriai – bendrovė „Malsena“ – užsibrėžė tikslą šia iniciatyva formuoti tinkamą vaikų požiūrį į mitybą ir ugdyti sveikos gyvensenos įpročius. Organizatoriai džiaugėsi, kad šūkis „Prisiviriau košės“ po jų projekto socialiniuose tinkluose tapo pozityviu, o ne neigiamu šūkiu. O spalio 10 d. 14 tūkstančių Lietuvos pirmokų buvo pavaišinti skania virta koše.

Nuoseklioji lapė

„Misija Sibiras“ – jau dvyliktus metus vykdomas projektas, per kurį organizuojamos jaunų žmonių ekspedicijos į Sibirą. Ekspedicijos tikslas – sutvarkyti mūsų tautiečių trėmimų vietas, apleistas kapines, pastatyti atminimo simbolius, lietuviškomis kryždirbystės tradicijomis puoštus kryžius žuvusiems lietuviams Sibire atminti. Šiemet bus organizuota 17-oji ekspedicija į Sibirą.

Pilietiškoji lapė

„Būtent!“ – projektas, kuriuo siekiama inicijuoti atvirą diskusijų erdvę, prisidedančią prie demokratiškos, vieningos ir pažangios visuomenės kūrimo. Tikimasi, kad, skatinant keistis nuomonėmis ir kelti naujas idėjas, valstybei bus padedama augti, o bendruomenės nariams joje – stiprėti. Organizatoriai tęsia šį projektą „tam, kad valstybė būtų stipri“, ir šiemet rugsėjį vėl kvies visus susitikti Birštone diskusijų festivalyje „Būtent!“

Atsakingoji lapė

„Mirštu, kaip noriu gyventi“ – projektas, išsiskiriantis nepaprastai kilnia misija – skleisti organų donorystės idėją Lietuvos visuomenėje. Siekiama šviesti šalies gyventojus apie organų donorystės naudą ir skatinti kuo dažniau diskutuoti apie šį itin svarbų reiškinį su savo artimaisiais. Ši iniciatyva – tai Irenos Matijošaitienės fondo generuota idėja. Per projekto akcijas daugiau nei 600 žmonių pasirašė sutikimus tapti organų donorais.

Sveikuolė lapė

„Sėdimas darbas. Grąžink kūnui skolą“ – projektas, kuriuo siekta atkreipti kuo didesnės visuomenės dalies dėmesį į sėdimo darbo daromą žalą kūnui. Įgyvendinant jį darbuotojams sudaryta galimybė išsitirti ir sužinoti, kokie kūno judesiai yra sutrikę, taip pat teikti patarimai, kaip pagerinti esamą situaciją. Įvairiose sostinės įstaigose patikrinta daugiau kaip 1000 sėdimą darbą dirbančių žmonių. Jiems suteiktos rekomendacijos, kaip padėti savo kūnui.

Dar du apdovanojimus įsteigė portalas www.15min.lt ir prekybos tinklas „Topo centras“. 1300 portalo 15min.lt skaitytojų Šimtmečio kategorijoje geriausiu išrinko projektą „Nepriklausomybės akto kopijos kelionė per Šilutės savivaldybės teritoriją“. Kaip teigė projekto organizatoriai, prof. Liudo Mažylio Vokietijos archyvuose rasto Nepriklausomybės akto liudijimo kopija aplankė daugiau nei 3 tūkstančius Šilutės savivaldybės gyventojų. Žygio dalyviai, važiavo, ėjo, plaukė, įveikė 221 kilometrą lankydami savo savivaldybės gyventojus. Žygio akimirkas įamžinusį kalendorių „amžinam saugojimui“ projekto organizatoriai įteikė Nacionalinės bibliotekos vadovui R. Gudauskui.

„Topo centras“ savo prizą skyrė LRT projektui „Išmanioji studija“.

„Akivaizdu, kad 2017 metai komunikacijos srityje buvo itin darbingi – „PR lapės“ sulaukė rekordinio paraiškų skaičiaus. O pačios paraiškos stebino ne tik gausa, bet ir įvairumu, kūrybiškumu. Matėme projektų, nukreiptų į labai įvairias auditorijas – vaikus, nuotykių ieškotojus, senjorus ar save išbandyti trokštančius žmones. Konkurse dalyvaujantys projektai tik dar kartą įrodė, kaip galima naujai išnaudoti, atrodo, jau visų šimtąkart naudotas priemones ir bandytus kanalus“, – pranešime spaudai rašė apdovanojimų koordinatorė Erika Rodžiūtė.

Apdovanojimų įteikimų renginį šiais metais vedė žurnalistas Edvardas Kubilius, o žiūrovams savo dainas jame dovanojo atlikėja Gintarė Rimdžiūtė. Atsisveikinta trumpam – iki kitų metų. Susitikimo vieta – nesikeis. Nacionalinė biblioteka ir vėl geranoriškai priims visas viešųjų ryšių (arba kam labiau patinka piaro) lapes ir lapinus. Lapės simbolio įkvėpėja – viena populiariausių knygų pasaulyje Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“. Šioje knygoje berniukas iš lapės išmoksta draugystės ir atsakingumo. Tai labai siejasi su pagrindiniu organizacijų komunikaciniu tikslu – megzti ir palaikyti ryšius su tikslinėmis auditorijomis.

Susiję straipsniai:


Daugiau nuotraukų ›