Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 15 d.

Nacionalinės bibliotekos jubiliejinės valstybingumo šventės – Vasario 16-osios – renginių programa

Minėdama šimtąją Vasario 16-osios šventę, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė įspūdingą originalių šventinių renginių programą. Joje unikalios parodos, naujų knygų ir leidinių pristatymai, kūrybinės dirbtuvės, koncertai, poezijos skaitymai ir kt. Nacionalinė biblioteka ir vėl yra projekto „Valstybingumo maršrutai. Geltona. Žalia. Raudona“, raginančio švęsti ir pažinti Lietuvos istoriją, paveldą, žmones ir valstybę, aktyvi dalyvė.

Nacionalinės bibliotekos šventinių renginių programa

Vasario 8–26 d. – paroda „Surask Vytį: Vyčio atvaizdai XVI–XVIII a. leidiniuose“. Valstybingumo erdvė, II a.

Vasario 12–18 d. – senųjų plakatų paroda „Vardan džiaugsmo ar bėdos neužmiršim niekados – Lietuvos!“, skirta Vasario 16 d. Meno erdvė, V a.

Vasario 13–19 d. – interaktyvi projekcija „Mūsų trispalvė“. Atrijus, III a.

Vasario 12 d. 17.30 val. – naujos vinilo plokštelės „Vytautas Kernagis – Tautos šauklys“, skirtos atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui, pristatymas. Konferencijų salė, V a.

Vasario 13 d. 18 val. ­– diskusija „Lietuva: ateinantys 100 metų“. Diskusijoje kalbėsime apie numatomus pokyčius Lietuvoje per ateinantį šimtmetį, kelsime klausimus, ar Lietuva gali turėti aiškią viziją ir misiją, kaip atrodo valstybė, kuri turi viziją. Renginių erdvė, III a.

Vasario 14 d. 18 val. – Jono Rudoko knygos „Žygis į Nepriklausomybę. Kaip gimė Lietuvos Respublika“ sutiktuvės. Valstybingumo erdvė, II a.

Vasario 15 d. 17 val. – leidinio „Lenkija ir Lietuva. Polska i Litwa“ pristatymas ir diskusija „Kur yra lietuvių ir lenkų istorijų dialogo ribos“. Diskusijoje dalyvauja Varšuvos universiteto profesorius Michalas Kopczynski, Lenkijos istorijos muziejaus direktorius Robertas Kostro, Vilniaus universiteto profesorius Alfredas Bumblauskas ir Lietuvos istorijos instituto direktorius Rimantas Miknys. Moderatorius – publicistas Rimvydas Valatka. Konferencijų salė, V a.

Vasario 15 d. 19 val. ­– Vytauto Landsbergio naujos knygos „Iš signatarų balkono ir kitur: vasario 16-oji 1989–2017 m.“ pristatymas. Dalyvaus prof. Vytautas Landsbergis, Lietuvos istorijos instituto direktorius dr. Rimantas Miknys, aktorius Rimantas Bagdzevičius. Valstybingumo erdvė, II a.


Vasario 16 d.


Žalias maršrutas

Žalias maršrutas skirtas talentingiausiems Lietuvos žmonėms, jų pergalėms, iniciatyvoms ir išradimams – čia sutiksite tuos, kurie kuria valstybę, ją garsina užsienyje ir įkvepia mus kasdien ja didžiuotis. Šiandien yra puiki proga susipažinti, pabendrauti su iškiliais Lietuvos kūrėjais ir įsigilinti į jų kūrybą.

12 val. – edukacinis renginys vaikams: paveikslėlių knygos vaikams „Per balas link aušros“ pristatymas. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus. Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykla, dirbtuvės „Pats sau“, I a.

Turbūt kiekviename Lietuvos mieste dabar rastumėte gatvę, parką ar pastatą, pavadintą Jono Basanavičiaus garbei. Visi žinome, kad J. Basanavičius buvo Nepriklausomybės Akto signataras, dažnai vadinamas tautos patriarchu. Koks gi šis veiklus ir rūpestingas žmogus, keliautojas, tyrinėtojas, mokslininkas ir pasakų kūrėjas, svajojęs apie Lietuvos nepriklausomybę ir ją pasiekęs? Vaikų laukia susitikimas su tikru Jonu Basanavičiumi, kuris papasakos daug smagių ir neįtikėtinų savo gyvenimo faktų, taip pat vyks kūrybinės dirbtuvės.

13 val. – pokalbis apie „Roko maršą“ su Sauliumi Urbonavičiumi-Samu ir Algirdu Kaušpėdu „Roko jėga“. Moderuoja Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius. Atrijus, III a.

14 val. – pokalbis apie Lietuvos krepšinio legendas ir pergales, kurios telkė ir įkvepia tautą „Didvyriai užauginti krepšinio“. Dalyvauja Rimas Kurtinaitis ir Dainius Adomaitis, moderuoja Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius. Atrijus, III a.

15 val., 17 val. – edukacinė sutartinių popietė „Promočių giesmės“. Atrijus, III a.

Muzikantės, folkloristės, lektorės Lauritos Peleniūtės projektas, kuriame dainuodami sugrįšime prie savo šaknų: liaudies dainos ir autentiškos sutartinės grąžina mus į prigimtinį kelią, įkvepia atrasti savo kraštą iš naujo, drauge pabudindamos ir atgaivindamos tautinį pasitikėjimą ir džiaugsmą dainuoti. Daina – tai magiškas ritualas, perduodamas iš lūpų į lūpas visose tautose.

16 val. – grupės „Baltasis kiras“ koncertas. Atrijus, III a.

Koncerto metu klausysime akustiškai atliekamų geriausių „Baltojo kiro“ dainų.

18 val. – Domanto Razausko ir grupės koncertas kartu su poeto, eseisto, kritiko, Nacionalinės kultūros ir meno premijos (2005) laureato Aido Marčėno poezijos skaitymu. Atrijus, III a.

Klausysimės akustinių D. Razausko dainų, atliekamų pritariant smuikui, ir paties Aido Marčėno skaitomos kūrybos. Galėsime autoriams užduoti rūpimus klausimus.


Raudonas maršrutas

Raudonas maršrutas skirtas valstybingumo istorijai ir tam, dėl ko kovojome per amžius.

Kaip radosi ir vystėsi Lietuvos valstybingumo suvokimas, kurios išskirtinės asmenybės prisidėjo prie to, kaip mes dabar suprantame savo valstybę – išsamiau pažinkime savo istoriją, kad didžiuotumėmės dar labiau.

12 val., 13 val., 14 val. – edukacinis renginys „Bit&Byte“ dirbtuvės. Valstybingumo erdvė, II a.

Susitinkame švęsti technologijų ir laisvės jubiliejaus Šimtmečio programavimo valandėlėje!
Kaip programuojant baseine aplenkti Rūtą Meilutytę ar pakartoti Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą? Laukia kūrybiški sprendimai ir atsakymai sprendžiant modernios Lietuvos istorijos, kultūros ir programavimo rebusus. Kviečiami 7–14 metų kūrėjai, jiems į kebliausius klausimus atsakyti padės mentoriai.

Jei atsinešite veiklai reikalingą kompiuterį ar planšetę, – veikla vyks daug sklandžiau.

10 val., 12 val., 14 val. – dirbtuvių PATS SAU užsiėmimas „Mano šimtmečio marškinėliai“. Dirbtuvės PATS SAU, I a.

Moksleiviai gali savo sugalvotu nepriklausomybės šimtmečiui skirtu dizainu išdekoruoti turimus marškinėlius. Lipniomis medžiagomis ir reikiama įranga pasirūpins dirbtuvės PATS SAU, tad telieka išsirinkti marškinėlių spalvą ir juos atsinešti į renginį.

Viename užsiėmime gali dalyvauti 8 komandos iki 4 asmenų, iš kurių vienas – moksleivis. Jei komandoje yra jaunesnių nei 10 metų dalyvių, bent vienas komandos narys turi būti suaugęs.


Atkreipiame dėmesį, kad į šiuos renginius būtina registruotis iš anksto.

Registracija ir daugiau informacijos apie projektą „Valstybingumo maršrutai“

Daugiau apie Nacionalinės bibliotekos renginius skaitykite www.lnb.lt ir portale 15min.lt

Švęskime modernios Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį drauge!