Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 13 d.

„Knyginyčia“: I. Šeinius su skaitytojų neatrastu „Siegfried Immerselbe“

Kviečiame žiūrėti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje filmuotą dar vieną vaizdo įrašą.

„Jaunas neaiškios paskirties pareigūnas iš Rusijos ar Lenkijos menkai girdėtos provincijos“tokį Igno Jurkūno-Šeiniaus apibūdinimą švedų aukštuomenės korespondencijoje aptiko literatūrologė prof. dr. Sigutė Radzevičienė, tyrinėjusi šio lietuvių rašytojo ir diplomato palikimą Švedijos archyvuose. 

Stokholmo aukštuomenei smalsumą žadinusį „neatrasto pasaulio“ herojų I. Šeinių „Knyginyčioje“ kiekvienas atskirai bandė atrasti ir savo atradimais pasidalinti Arūnas Brazauskas, Ginas Dabašinskas ir Vilija Baublytė. Skaityti buvo sutarta ne žinomus Šeiniaus kūrinius, „Kuprelį“ ar „Vasaros vaišes“, bet 1934 metais parašytą mažiau girdėtą rašytojo romaną „Siegfried Immerselbe atsijaunina“. 

Klausantis pokalbio, kyla klausimas, ar pašnekovai tikrai skaitė tą pačią knygą. Susidaro įspūdis, kad pasakojimas apie kitos rasės hormonais atjaunintą ir antro gyvenimo šansą įgijusį žymiausią nacistinės Vokietijos antropologą, rasizmo teoretiką Siegfriedą Immerselbę trijų skaitytojų mintis ir jausmus blaškė skirtingomis kryptimis: kol vienas svarstė apie įvairias rasistines ir kultūrines klišes, istorines jų atsiradimo aplinkybes ir atspindžius šių dienų pasaulyje, kitas tekste įžiūrėjo modernaus mokslo metodų ir tikėjimo žmonijos pažanga pagimdytos „pasaulio gerinimo“ idėjos kritiką, siužete ieškojo įtampų tarp tradicijos ir kaitos. Dar kitam buvo svarbu atrasti lietuvišką pėdsaką, pasvarstyti apie lietuvių tautos vietą tarp kitų Europos tautų, o skaitant – mėgautis autentišku autoriaus stiliumi ir nesuredaguota pagal dabartinius reikalavimus lietuvių kalba.

Vaizdo įrašas iš Nacionalinės bibliotekos TV studijos – savojo santykio paieška su paslaptingu I. Šeiniaus romanu.