Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. vasario 22 d.

Nacionalinė biblioteka stiprina moksleivių edukacinės veiklos turinį

Vasario 20 dieną Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyko Nacionalinės moksleivių akademijos lietuvių filologijos sekcijos dalyviams skirti renginiai, kuriais moksleivius siekta išsamiau supažindinti su lietuvių diasporos istorija, šiandieniniais jos pažinimo ir tyrimo būdais. Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus darbuotoja dr. Dalia Cidzikaitė skaitė paskaitą apie JAV Lietuvių bendruomenės įgyvendintą „JAV LB Sakytinės istorijos projektą“ ir juo remiantis parengtą knygą  „Manėm, kad greit grįšim. 18 pokalbių apie pasitraukimą į Vakarus, 1940–1944“ (2015 m. pelnė Lietuvos leidėjų asociacijos ir Krašto apsaugos ministerijos įsteigtą „Patriotų premiją“), kurios angliškas variantas „We Thought We‘d Be Back Soon. 18 Stories of Refugees, 1940–1944“, pasirodęs 2017 m., įvertintas Knygos meno konkurse.

Po paskaitos jaunieji filologai turėjo galimybę stebėti režisieriaus Jurgio Didžiulio filmą „To Be LT: Kartu Amerikoje“ ir diskutuoti apie Lietuvos diasporą ir lietuvišką tapatybę užsienyje.

Nacionalinė moksleivių akademija (NMA) yra  papildomo ugdymo institucija, kurioje mokosi mokslui ir muzikai gabūs Lietuvos vaikai. Nuo 2004 m. NMA ugdymo programas yra baigę daugiau nei 1300 talentingiausių vaikų. Akademijoje stiprinamas Lietuvos intelektinis potencialas, investuojama į gabius ir motyvuotus vaikus. Nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, talentingiems mokiniams sudaromos sąlygos mokytis pas geriausius Lietuvos ir kitų šalių dėstytojus bei mokytojus.

Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje organizuojamomis veiklomis siekiama skatinti visuomenės poreikį pažinti šalies valstybingumo istorinę raidą, šiuolaikinės modernios valstybės kūrimo procesus ir  šitaip prisidėti  prie demokratinių vertybių įtvirtinimo ir pilietinės visuomenės ugdymo. Ypatingas dėmesys skiriamas edukacinėms programoms, skatinančioms  jaunimo pilietinio ugdymo turinio plėtrą. Šiais metais kartu su partneriu – Kauno IX forto muziejumi buvo surengti edukaciniai renginiai iš ciklo „Holokaustas Lietuvoje“ (), taip pat numatoma organizuoti parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ pagrindu parengtas edukacines veiklas, kurios šiemet, minint valstybės jubiliejų, buvo įtrauktos į Kauno miesto šimtmečio valstybingumo maršrutus „Geltona. Žalia. Raudona“.