Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 17 d.

Edukacinio renginio tema – Lietuvos valstybės simbolių kūrimo istorija

Balandžio 17 d. Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos pirmokai lankėsi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje, kurioje vyko edukacinė programa, skirta dailininkui Mstislavui Dobužinskiui.

Lietuvos heraldikos komisijos pirmininkė dr. Agnė Railaitė-Bardė moksleiviams pristatė heraldikos taisykles, papasakojo apie M. Dobužinskio gyvenimą ir kūrybos bruožus.

Renginyje mokiniai sužinojo, kad pagrindinė heraldikos taisyklė draudžia dėti metalą ant metalo ir spalvą ant spalvos. Be to, gyvūnai turi būti vaizduojami tam tikromis nustatytomis pozicijomis, o kiekviena spalva ir metalas turi atskirą žymėjimą.

Heraldikos taisyklių savo darbuose stengėsi laikytis ir M. Dobužinskis. 1875 m. gimęs Novgorode, Lietuvoje menininkas nuolat gyveno nuo 1923 m. Aktyviai kūrė valstybės herbo piešinius, tyrinėjo ir perpiešdavo kitų šalių herbų fragmentus – žirgo uodegą, šalmus.

M. Dobužinskis aktyviai pasisakė už Lietuvos vėliavos keitimą, jis siekė, kad vėliava atspindėtų heraldikos reikalavimus ir būtų naudojamos spalvos, kurios yra herbe (geltona, raudona, balta), įterpti Gediminaičių stulpai.

Nacionalinės bibliotekos Kultūrinės edukacijos skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Julija Charsika pasakojo apie ekslibrisų istoriją. Ekslibrisai atsirado kartu su spaudos preso atsiradimu. Tuomet išryškėjo poreikis paženklinti knygos savininką. Pirmasis ekslibrisas Lietuvoje buvo sukurtas XVI a. viduryje, jis buvo skirtas Vilniaus vyskupo pareigas ėjusiam Povilui Alšėniškiui.

Po įžanginės dalies mokiniai, padedami J. Charsikos ir Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūros projektų vadovės Anetos Kairis, lino raišymo technika kūrė ekslibrisus, skirtus M. Dobužinskiui.

Šiuo metu bibliotekos penktojo aukšto atrijuje eksponuojama paroda „Heraldika ne tik mokslas, bet ir menas“, atskleidžianti M. Dobužinskio kurtų valstybės simbolių istoriją. Paroda veiks iki gegužės 2 dienos.

Su menininko kūryba galima susipažinti ir virtualioje erdvėje – Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius svetainėje epaveldas.lt publikuoti dokumentai, pristatantys dailininko M. Dobužinskio indėlį į Lietuvos valstybės heraldikos istoriją.

M. Dobužinskio heraldikos archyvinio palikimo tyrimams ir sklaidai skirtos veiklos yra Nacionalinės bibliotekos projekto „Nepriklausomybės archyvai“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.