Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 30 d.

„Europeanos“ seminaras „Lietuvos kultūros paveldas skaitmeninėje erdvėje“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje balandžio 25 d. vyko „Europeanos“ atstovų organizuotas teorinis-praktinis seminaras, kuriame supažindinta su „Europeanos“ veikla ir išaiškinta jos autorių teisių politika.

 „Europeana“ – tai Europos Komisijos iniciatyva sukurtas Europos bibliotekų, archyvų ir muziejų skaitmenintų dokumentų portalas, kuriame šiuo metu daugiau nei 51 mln. knygų, garsių dailininkų paveikslų, nuotraukų, žymių kompozitorių, dainininkų ir atlikėjų muzikinių kūrinių, tekstinės ir vaizdo medžiagos, kitų svarbių Europos meno ir kultūros paminklų, Europos kultūros ir mokslo įstaigų dokumentų.

Pirmoje seminaro dalyje buvo pristatytos Lietuvos patirtys „Europeanoje“. Pranešimus apie sėkmingai įgyvendintus ir dar vykstančius dokumentinio ir kultūrinio paveldo skaitmeninimo projektus  skaitė Rimvydas Laužikas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, ir Lina Mačiulienė, Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento Skaitmeninimo skyriaus vadovė.

„Europeanos“ komandos atstovės taip pat pasidalijo aktualiomis žiniomis.

Renata Petrušić (Kroatija) skaitė pranešimą „Kaip mes padidinome kolekcijos vertę“. Ji pasakojo apie Zagrebo nacionalinės ir universitetinės bibliotekos dalyvavimą įvairiuose projektuose.

Nicole McNeilly (Nyderlandai), „Europeanos“ teminių kolekcijų koordinatorė, akcentavo, kaip svarbu teikti geriausios kokybės, atvirą kultūros paveldo turinį. Pranešėja daug dėmesio skyrė autorių teisių politikai: „Tik vietos ekspertai gali tiksliai pasakyti, kokias autorių teises taikyti pateikiamam turiniui, tačiau jie skatina aktyviai naudoti jau sukurtą turinio žymėjimo sistemą, kad dokumentai būtų skelbiami internete“, - pažymėjo lektorė.

Marjolein de Vos (Nyderlandai) „Europeanoje“ atsakinga už kultūros paveldo duomenų priėmimą, apdorojimą ir jo prieinumą visiems. Ji supažindino su licencijavimo sistema. „Europeana“ siekia, kad internete objektai būtų prieinami kuo laisviau, paprasčiau ir kuo aiškesnėmis teisinėmis sąlygomis. „Europeana“ siūlo savo teisių pareikščių (angl. rights statements) rinkinį tiems atvejams, kurie labiau siejasi su paveldo objektais, t. y. kai susiduriama su viešosios srities (angl. public domain) objektais arba visos teisės į objektus galioja su specifinėmis išimtimis.

Pagal „Europeanos“ politiką, „tai, kas yra viešojoje srityje, joje turi ir likti“. CC0 („Creative Commons“ sukurtas ženklinimo būdas, kuriuo ženklintojas pareiškia, kad galioja „nulis“ teisių į internete paskelbtą objektą – autorius paskelbia atsisakąs visų ir bet kokių teisių ir objektą savo pasirinkimu atiduoda viešajai sričiai) ženklina metaduomenis – milžinišką duomenų rinkinį, kuriame pateikiami skaitmeninių ir suskaitmenintų paveldo objektų aprašymai, bibliografinė informacija, kūrinių apibūdinimai. Taip siekiama didinti informacijos apie kultūros paveldo objektus sklaidą – leidžiama kultūros paveldo objekto aprašymus naudoti be apribojimų. Pranešėja pademonstravo, kaip svetainėje ieškoti objektų pagal jų panaudojimo sąlygas (licencijas ar teisių pareikštis).

Seminare dalyvavo atstovai iš Lietuvos atminties institucijų: Nacionalinės bibliotekos, Kauno apskrities viešosios bibliotekos, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekos, Vilniaus universiteto bibliotekos, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvos dailės muziejaus, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto.

image001