Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 7 d.

Nacionalinė biblioteka sukūrė ir pradeda teikti dar vieną e. paslaugą

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sukūrė interneto platformą (e. paslaugą), skirtą kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų teisėms identifikuoti ir ženklinti pagal „Creative Commons“ licencijas ir Europeana teisių pareikštis.

Naujoji paslauga aktuali kūrėjams, kurie savo kūrinių nuotraukas ar įrašus skelbia internete, todėl svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis paskelbtą turinį galima naudoti kitiems vartotojams, o gal to išvis negalima daryti. Taip skatinama pagarba autorių teisėms. Vartotojams sudaromos sąlygos greitai ir lengvai rasti dominantį turinį su informacija apie jo naudojimo sąlygas, pavyzdžiui, skolintis nuotraukas, vaizdo ar garso įrašą kitiems darbams kurti ir pan.

Kūrėjams užtenka šalia skelbiamo internete kūrinio nurodyti „Creative Commons“ licenciją, ir toks kūrinys internete tampa lengviau randamas dėl to, kad dauguma interneto platformų leidžia naudotojams filtruoti turinį pagal priskirtas licencijas. Kūrinius su nurodytomis naudojimo teisėmis paieškų sistema geriau reitinguoja.

Šia paslauga taip pat siekiama, kad atminties institucijų ir kitų kultūros organizacijų viešinamas skaitmeninis kultūros paveldo turinys skatintų skaitmeninėje erdvėje skelbiamų kūrinių ir objektų ženklinimą, teisėtą pakartotiną naudojimą ir sklaidą.

„Turinio ženklinimas išplečia paveldo duomenų sklaidos galimybes, kartu ugdo visuomenės pagarbą intelektinei nuosavybei ir nepakantumą neteisėtam jos naudojimui. Skaitmeninio kultūros paveldo atvirumas ir ženklinimas gerokai padidina jį saugančios ir pristatančios organizacijos interneto svetainės lankytojų ar elektroninės paslaugos naudotojų skaičių ir išplečia jų geografiją. Platesnė sklaida užtikrina įvairesnį kultūros paveldo naudojimo kontekstą, pavyzdžiui, naudojant juos naujuose meno kūriniuose, praplečiant ar kuriant naujus enciklopedijų bei tinklaraščių įrašus, integruojant juos į skaitmenines mokymo priemones. Be to, didesnis susidomėjimas paveldo objektais atkreipia naudotojų dėmesį ir į kitas atminties institucijų teikiamas paslaugas“, ­­– sukurtos naujos e. paslaugos panaudojimo galimybes atminties ir kultūros institucijoms atskleidžia Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais prieš metus parengė išsamią Suskaitmeninto ir skaitmeninio kultūros paveldo turinio naudojimo teisių priskyrimo bei ženklinimo metodiką, rekomendacijas ir schemą, o dabar sukūrė ir skaitmeninio turinio naudojimo teisių ženklinimo žinyną ir priemonę.

Artimiausiu metu Nacionalinė biblioteka organizuos seminarus, kuriuose kultūros ir atminties institucijų specialistams, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus dizaino kolegijos studentams pristatys naują e. paslaugą ir sukurtos priemonės galimybes.

Daugiau informacijos apie šį projektą, dalinai finansuotą iš Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos, kurią administruoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, galite sužinoti mūsų svetainėje.