Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 31 d.

„Daugiakultūrio dialogo biblioteka“ – naujas Nacionalinės bibliotekos leidinys

Kiekvienais metais tūkstančiai žmonių yra priversti palikti namus ir gimtąją šalį dėl karo, stichinių nelaimių, nepritekliaus ir daugelio kitų priežasčių. Integracija į kitos šalies visuomenę, darbo rinką yra sudėtingas procesas, kuriame dalyvauja ir bibliotekos, kaip informacijos skleidėjos, galinčios padėti migrantams lengviau integruotis į šalies kultūrinį ir socialinį gyvenimą.

Lietuvos bibliotekos neturi daug darbo su migrantais ir pabėgėliais patirties, todėl Nacionalinė biblioteka parengė rekomendacinį leidinį „Daugiakultūrio dialogo biblioteka“. Pagrindinis šio leidinio tikslas – pagelbėti Lietuvos bibliotekoms efektyviau valdyti integracijos procesus, padėti užmegzti migrantų ir pabėgėlių kontaktą su Lietuvos gyventojais ir taip laužyti stereotipus, esą svetimšalis atrodo baisus ir pavojingas, o lietuvis – nedraugiškas ir netolerantiškas atvykėliams snobas. Tiesa, nereikėtų tikėtis greitai ir lengvai pakeisti gana negatyvią lietuvių nuomonę apie pabėgėlius, tačiau leidinys „Daugiakultūrio dialogo biblioteka“ jau yra pirmas žingsnis kuriant draugiškesnę ir supratingesnę aplinką ne tik bibliotekoje, bet ir už jos ribų. 

Šis leidinys nėra teorijos rinkinys, kuriame pateikiami tik statistiniai duomenys, jame galima susipažinti su atitinkama kitų šalių bibliotekų patirtimi. Lietuvos bibliotekininkai, dalyvavę projekte „Tarpkultūrinis ir informacinis migrantų švietimas – personalo kompetencijų ugdymas“, irgi dalijasi patirtimi. Minimo projekto metu mūsų šalies bibliotekininkai lankėsi Danijos ir Suomijos viešosiose bibliotekose ir susipažino su jų teikiamomis paslaugomis vietos gyventojams bei kitataučiams. Leidinyje taip pat pateikiama naudingų praktinių patarimų bei rekomendacijų, kaip optimizuoti integracijos procesus bibliotekose. 

Leidinys parengtas įgyvendinant Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos mobilumo projektą „Tarpkultūrinis ir informacinis migrantų švietimas – personalo kompetencijų ugdymas“, bendradarbiaujant su projekto partneriais:  Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešąja biblioteka ir Švenčionių rajono viešąja biblioteka. 

Su leidiniu galite susipažinti čia.

logo erasmus plus 1