Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 26 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2018 m. 9-asis numeris: apie ką jis?

Rubrikoje #GyvasŽodis pulkininkas leitenantas, poetas, bardas Valerijus Šerelis pasakoja apie kariuomenę, poeziją, muziką ir nesibaigiančią kovą už laisvę mintimi, žodžiu ir veiksmu. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Karo mokslų ir technologijų bibliotekos direktorius Albertas Šadys pristato bibliotekos specifiškumą ir pokyčius prisijungus Lietuvos technikos biblioteką – sukurta iš esmės nauja biblioteka.

Rugpjūčio pabaigoje Nacionalinėje bibliotekoje net dukart lankėsi Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu – numeryje kviečiame skaityti apie jo vizitus ir teigiamų emocijų sukėlusius atradimus Judaikos tyrimų centre. Čia, pasak garbaus svečio, slypi Lietuvos Jeruzalės lobis.

Tarptautinėje bibliotekininkų konferencijoje „Biblioteka – sumanios visuomenės ugdymui“ aptarta, kaip bibliotekos gali prisidėti prie valstybės pažangos strategijos siekio sukurti sumanią (veiklią, solidarią, besimokančią) visuomenę: siekta aktyvinti sumanios visuomenės ugdymo procesus bibliotekose, dalintasi gerosios patirties pavyzdžiais, motyvuoti bibliotekų specialistai. Apie tai pasakoja Ieva Grigaitytė.

Su dr. Žibute Petrauskiene, Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir technologijų departamento direktore, išrinkta geriausia 2017 metų bibliotekininke, apie elektroninių paslaugų teikimą, pažangiųjų technologijų ir metodologinių sprendimų diegimą bibliotekos informacinėje infrastruktūroje bei laisvalaikio malonumus kalbasi Vaidenė Grybauskaitė.

Lietuvos bibliotekininkų delegacija rugpjūčio 24–30 d. dalyvavo Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) 84-ojoje generalinėje konferencijoje ir asamblėjoje Kvala Lumpūre (Malaizija). Per aštuonias konferencijos dienas dalyviai galėjo rinktis jiems rūpimas temas ir pranešimus 261 sesijoje, pasidalyti idėjomis parodoje ar prie stendinių pranešimų. Įspūdžiais iš didžiausio pasaulio bibliotekininkų suvažiavimo dalijasi dr. Laura Juchnevič.

Aida Grybienė atverčia istorinius šaltinius – pristato 1918–1940 m. Lietuvos kasdienybę ir pramogas: dainų šventes, radiją, teatrą, kiną, sportą. Vaiva Markevičiūtė pasakoja apie nepaauglišką imlios sielos literatą Edmundą Steponaitį (1892–1908), per 16 savo gyvenimo metų spėjusį įsirašyti į lietuvių literatūros istoriją: kūrusį poeziją ir prozą, vertusį iš ir į rusų kalbą, užmezgusį vieną įdomesnių lietuvių ir rusų literatūrinių ryšių – susirašinėjusį su Levu Tolstojumi.

Jolita Baltrimienė pataria, kaip nugalėti elektroninių paslaugų baimę, tai sėkmingai padaryti pavyko senjorams, dalyvavusiems Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos mokymuose. Kronikoje – atsinaujinusios Šalčininkų rajono bibliotekų patalpos, kolegų iš svetur vizitai Nacionalinėje bibliotekoje, vasaros atgarsiai ir įvairiausi renginiai šalies bibliotekose.

Paskutiniai žurnalo puslapiai tradiciškai skiriami kryždirbystei – dr. Elvyda Lazauskaitė pasakoja apie Švč. Mergelės Marijos vaizdavimą liaudies skulptūroje.

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Viršeliuose

  • Pirmame: Laisvės alėjos ir Maironio gatvės kampas, Kaunas: išleido O. Vitkauskytės knygynas, 1925. Atviruko fragmentas. Iš Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos rinkinių.
  • Ketvirtame: kryždirbystė – Lietuvos nacionalinio savitumo išraiška. Rugsėjo numeryje – Švč. Mergelė Marija. Pieta, XIX a. pab., Skuodo r., Aleksandrijos k. Arūno Baltėno nuotr.