Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 16 d.

Spalio 22 d. – lapkričio 19 d.: paroda „Asmuo ir dokumentas: 1918–1940 m.“

Esperanto klubas, mokykla, universitetas, žiniasklaidos priemonės, Šaulių sąjunga, kokliais prekiaujanti firma, Vidaus reikalų ministerija, Karo komendantūra. Kas sieja šias skirtingu laiku veikusias įstaigas? Atsakymas paprastas: 1918–1940 m. asmens, fizinio arba juridinio, tapatybės dokumentai. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Retų knygų ir rankraščių skaitykloje bus pristatoma Vytauto Smilgevičiaus parengta paroda „Asmuo ir dokumentas: 1918–1940 m.“

Tarpukario asmens dokumentų tipai buvo įvairūs. Vieni buvo reikalingi norint po komendanto valandos eiti gatve, kiti liudijo darbovietę. Pasai – paprasti, užsienio, diplomatiniai – buvo reikalingi balsuoti ir keliauti. Iš pasų matome, kaip kelionės svetur dokumentai skyrėsi nuo mūsų laikų: čia ir valiutų kontrolės komisijos spaudai, leidžiantys išvežti svetimus pinigus, ir pirktų bilietų, registravimosi žymos. Atskira grupe išskirtos vizitinės kortelės, kurios nebuvo tapačios tapatybės dokumentams, neturėjo juridinės galios, tačiau tam tikrose situacijose pristatydavo žmogų, parodydavo jo veiklą. Kartais vizitinių kortelių reikalavo ir etiketas.

Iš šio laikotarpio dokumentų išsiskiria Marijai Žmuidzinavičiūtei išduotas užsienio pasas. Tai 50 x 30 cm dydžio dokumentas su Belgijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos vizomis, pasienio kirtimo žymomis – iš viso 40 įrašų. Šio paso Lenkijos viza galiojo iki 1939 m. rugsėjo 1 dienos. Būtent tą dieną Europoje prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, nuo jo siaubų paso savininkė spėjo pabėgti.

Tarp vizitinių kortelių savininkų matome kolekcininkus Konstantiną Stašį, Aleksandrą Račkų, rašytojus Igną Šeinių, Kazį Binkį, Maironį, mokslininkus Joną Puziną ir Petrą Avižonį, filosofą Stasį Šalkauskį, gamtininką Tadą Ivanauską, politikus Joną Krikščiūną ir Juozą Jovarauską, Generalinio štabo pulkininką Boleslovą Jakutį, žurnalo „Mūsų Vilnius“ redaktorių Vincą Uždavinį. Greta jų – teisininkai, mokytojai, studentai.

Dideli ir maži, valstybiniai ir privatūs, kartais su vienu, kartais – su daugybe spaudų. Tokie buvo 1918–1940 m. Lietuvos piliečių dokumentai. Kviečiame kartu leistis į kelionę po Lietuvą ir užsienius, pakeliui renkant vizų, registracijos mokesčių, traukinių bilietų pirkimo spaudus arba įsivaizduokime pokylį, kuriame savo vizitines korteles mums palieka ir Maironis, ir kol kas mažai kam žinomas studentas.

Trumpai apie parodą

Data spalio 22 d. – lapkričio 19 d.
Laikas skaityklos darbo laiku
Vieta Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. (533 kab.)
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›