Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 24 d.

Nacionalinėje bibliotekoje prasmingai minėta Jungtinių Tautų diena

Tie, kas šiandien lankėsi Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, tikrai žinos atsakymą į klausimą – kaip kvepia Jungtinės Tautos (JT)? Atsakymas bus netikėtas – JT kvepia gera kava. Kavą skrudino, virė, visus norinčius visą dieną vaišino ir savo specialiu kavos receptu gražia lietuvių kalba dalinosi žavingoji etiopė, gyvenanti Lietuvoje, Eskedar Maštavičienė.

Šiandien Nacionalinėje bibliotekoje vyko JT dienai skirtas renginys „Lietuva Jungtinėse Tautose − Jungtinės Tautos Lietuvoje“. Pirmą kartą Lietuvoje plačiajai visuomenei drauge prisistatė  šakinės JT agentūros (JT Pabėgėlių ir JT Migracijos agentūrų ir Pasaulio sveikatos organizacijos biuro Lietuvos padaliniai). Jų atstovai ne tik pasakojo apie savo veiklą, bet ir visus renginio dalyvius pakvietė į JT įdomių veiklų mugę, teletiltais jungė su JT Pabėgėlių ir JT Migracijos agentūrų ir Pasaulio sveikatos organizacijos biurais karštuosiuose pasaulio taškuose ir Ženevoje, demonstravo filmus apie JT ir jų veiklą visame pasaulyje.

Lietuvos Respublikos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose 2012–2017 m., Užsienio reikalų ministerijos atstovė Raimonda Murmokaitė kalbėjo, kad JT per savo gyvavimo istoriją reikšmingai prisidėjo prie taikos ir saugumo kūrimo pasaulyje, tačiau per septynis dešimtmečius nuo organizacijos įkūrimo pasaulis stipriai pasikeitė – jį krečia konfliktai, o globalios grėsmės reikalauja veiksmingų globalių sprendimų. Diplomatė pacitavo vieno iš buvusių JT generalinių sekretorių posakį: „JT sukurtos ne tam, kad žmones nuvestų į rojų, o tam, kad apsaugotų juos nuo pragaro.“ Pasak R. Murmokaitės, pasaulis žiaurėja, ištrinami atskaitos taškai, karai vyksta be taisyklių: žudomi civiliai gyventojai, gydytojai, humanitarinę pagalbą teikiantys asmenys, bombarduojamos ligoninės ir mokyklos, prievartaujamos moterys ir vaikai. Ir JT organizacijų pagalba dažnu atveju būna vienintelė viltis karų, katastrofų, stichinių nelaimių, epidemijų krečiamų kraštų gyventojams. „Todėl atsakymas į klausimą, kodėl Lietuva turi prisidėti prie pagalbos kažkur Nigerijoje ar Malyje, yra labai paprastas. Mes padedame ir mums padės. Kai mes darome pasaulį saugesnį kur nors toli nuo Lietuvos, drauge mes didiname saugumo perimetrą. Solidarumas – visada dvikryptis judėjimas“, – pabrėžė R. Murmokaitė.

Pasak renginio organizatorių, per daugiau nei 25 metus Lietuvos indėlis Jungtinių Tautų veikloje tampa vis matomesnis. Lietuvos atstovai JT aktyviai dirba taikos ir tarptautinio saugumo palaikymo, tarptautinės humanitarinės teisės, tvarios ekonominės ir socialinės plėtros, žurnalistų saugumo, civilių apsaugos, kovos su smurtu prieš moteris, moterų teisių ir lyčių lygybės ir kitose srityse. Mūsų šalis taip pat siekia Lietuvos narystės Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje 2022–2024 metų laikotarpiu. Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso reformų darbotvarkėje numatyta,  kad daugelio globalių krizių sprendimams reikalinga skaidresnė, efektyvesnė, orientuota į rezultatą JT veikla ir efektyvus daugiašališkumas. O jo atsiųstame vaizdo sveikinime JT dienos proga nuskambėjo frazė: „Mes niekada nepasiduodame. Mes dirbame įvairiausiose situacijose ir tikime, kad atjautos jausmo pasaulyje bus daugiau.“

Jungtinių Tautų Organizaciją 1945 metų spalio 24 dieną, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, įkūrė Jungtinių Tautų Chartiją pasirašiusi 51 valstybė. Šiuo metu organizacijoje yra 193 valstybės. Lietuva prie organizacijos prisijungė 1991 metų rugsėjo 17 dieną. Jungtinių Tautų diena minima nuo 1948 metų. Šią dieną pasaulyje rengiamos konferencijos, parodos, kuriose pristatomi JT pasiekimai. 1971 m. Generalinė asamblėja paskatino šią dieną minėti visose šalyse, kurios yra JT narės.

Perfrazuojant populiarų posakį „Kuo daugiau Europos Lietuvoje, tuo daugiau saugumo ir demokratijos“, galima teigti, kad kuo daugiau Lietuvoje JT – tuo daugiau atjautos ir gerumo.