Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 4 d.

Valstybingumo erdvėje paminėtas „Valstybės žinių“ šimtmetis

Šiemet sukanka šimtas metų, kai pasirodė pirmasis „Valstybės žinių“ numeris. Būtent tokiu pavadinimu šis leidinys, skelbęs įstatymus ir kitus teisės aktus, buvo žinomas Lietuvoje, atgavusioje nepriklausomybę po 1990 metų. Tarpukariu leidinys ėjo „Vyriausybės žinių“ pavadinimu. Leidinio tęstinumą okupacijos metais savita forma užtikrino partizanų leidiniai, kurie atliko panašią funkciją – informavo kovos draugus (arba ir šalies gyventojus) apie priimtus nutarimus.

Minint „Valstybės žinių“ šimtmečio  sukaktį, Valstybingumo erdvėje atidaryta speciali paroda, taip pat buvo surengta diskusija, kurioje dalyvavo istorikas, rezistencijos tyrėjas Darius Juodis ir Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas.

Pirmasis leidinio numeris pasirodė ne tik lietuvių kalba, bet ir daugelio šalies tautinių mažumų kalbomis. A. Anušauskas pabrėžė, kad tai buvo labai reikalingas žingsnis, nes tuo metu šalyje ne tiek daug gyventojų (ypač miestuose) skaitė lietuvių kalba.

Nemažai dėmesio diskusijoje buvo skirta partizanų spaudai. Pasak D. Juodžio, sovietmečiu nebuvo jokios galimybės naudotis spaustuvių paslaugomis, leidinių tiražai buvo nedideli, tad žmonės buvo skatinami perskaitytą leidinį perduoti kitiems.

Buvęs ilgametis „Valstybės žinių“ direktorius Mintautas Dionyzas Daulenskis atkreipė dėmesį, kad naujausiame veiklos etape leidykla savo misiją suprato gerokai plačiau negu vien informacijos apie teisės aktus pateikimas. Buvo leista net ir grožinė literatūra.

Renginyje dalyvavęs profesorius Vytautas Landsbergis prisiminė laisvos spaudos eros pradžią Lietuvoje. Jo teigimu, pokyčiai buvo lėti – žiniasklaida ne tiek daug dėmesio skyrė Aukščiausiosios Tarybos veiklai. Laikraščiai, siekiantys pelno, ieškojo populiaresnių temų. „Lietuvos aidas“ buvo įsteigtas, kad žinios apie naujos valdžios veiklą publicistine forma pasiektų žmones, o „Valstybės žinios“ supažindindavo su naujais teisės aktais.

Ekspoziciją, skirtą „Valstybės žinių“ šimtmečiui, Valstybingumo erdvėje, II a. bus galima apžiūrėti iki gruodžio 16 dienos.

Daugiau nuotraukų ›