Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 10 d.

Sausio 13-oji ir Nacionalinė biblioteka

Šiomis dienomis prisimename 1991 metų sausį, kai vienybės ir laisvės siekio vedama Lietuva pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietos kolaborantų agresiją, bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę.  

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 1991 metų sausį atsidūrė pačiame įvykių centre. Tomis dienomis čia įkurtos laikinosios ligoninės medikų komandos buvo pasiruošusios prireikus padėti sužeistiesiems. Bibliotekos patalpose susibūrę savanoriai, šauliai budėjo prie strategiškai svarbių langų į Lietuvos Respublikos Seimo pusę. Durys buvo nuolat atviros sušalusiems ir pavargusiems žmonėms. Istorinio apsisprendimo akivaizdoje Nacionalinė biblioteka tapo pilietiškumo, atvirumo pavyzdžiu. Siekiame šias vertybes puoselėti ir saugoti, taip prisidėdami prie pilietinio visuomenės ugdymo, tautos politinio ir kultūrinio tapatumo išlaikymo, kuris aktualus šių dienų pasaulinių geopolitinių pokyčių kontekste.

2006 m. Nacionalinė biblioteka, minėdama Lietuvai lemtingą istorinį įvykį – Sausio 13-ąją, kai taikiu tautos pasipriešinimu buvo apginta mūsų valstybės Laisvė ir Nepriklausomybė, pradėjo kurti interneto svetainę „Sausio 13-oji tautos atmintyje“. Tikslas – sukaupti ir perduoti ateinančioms kartoms dar gyvus tų laikų liudininkų pasakojimus, parodyti šių įvykių įtaką šalies raidai, pilietiškumui ir patriotizmui.

Tuomet darbo grupė kreipėsi į Lietuvos gyventojus, bendruomenes, nevyriausybines organizacijas, įstaigų ir valdymo institucijų atstovus, įvairias atminties organizacijas prašydama pateikti jų saugomą vaizdinę ar dokumentinę medžiagą, atspindinčią 1991 m. sausio įvykius. Daug dėmesio buvo skirta Sausio įvykių liudininkų prisiminimams – skelbtiems ir ypač neskelbtiems. Iš pradžių svetainėje buvo pateikiama medžiaga iš dokumentinių spaudinių, knygų, kuriose publikuojami liudininkų prisiminimai. Vėliau papildyta Sausio įvykių liudytojų užpildytomis anketomis, kurias parengė Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetai (saugomos Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje), Lietuvos valstybės naujajame archyve saugomais 1991 m. sausio įvykių liudytojų prisiminimais, eilėraščiais, nuotraukomis (chronologinės ribos 1991–1997 m.).

Svetainėje publikuojami išsamūs straipsnių apie Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginių bibliografiniai sąrašai (teminiai sąrašai skiltyse „Lietuva budi“ ir „Žuvę už Lietuvos laisvę“), pateikiamas knygų, garso ir vaizdo įrašų bibliografinis sąrašas, taip pat eilėraščių, skirtų Sausio 13-ajai, sąrašas, fotografijų archyvas, Nacionalinės bibliotekos parengta virtuali paroda „Sausio 13-oji ir Nacionalinė biblioteka“.

Minėdami Sausio įvykių 28-ąsias metines kviečiame ne tik susipažinti su svetainės turiniu, bet ir  prisidėti kuriant ir pildant svetainę: siųsti prisiminimus, nuotraukas, vaikų piešinius ir rašinius, eilėraščius, informaciją, kaip Laisvės gynėjų diena minima Jūsų miestuose ar miesteliuose. Tikimės, kad vis papildoma ir atnaujinama svetainė taps vertinga virtualia ekskursija į dar tokią netolimą praeitį, kai buvo išsaugota mūsų Nepriklausomybė.

Daugiau informacijos ›

Ir šiemet tradiciškai Nacionalinė biblioteka jungiasi prie visuotinės pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“. Sausio 11 d. 8 val. uždegsime žvakutes kaip gyvybės, šviesos, teisingumo, atminties ir vienybės simbolį, o 12 val. kviečiame į Nacionalinės bibliotekos Kino salę žiūrėti režisieriaus Roberto Mullano vaidybinio filmo „Mes dainuosim“ (2015 m.)

Nelikite abejingi ir kvietimui dalyvauti neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje laisvės gynėjams atminti. Tai vienas iš Lietuvos Respublikos Seimo Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – minėjimo renginių. Beje, kaip ir buvusio Nacionalinės bibliotekos darbuotojo, fotografo, bene vyriausio Fotomenininkų sąjungos nario Viliaus Jasinevičiaus paroda „Vilniaus barikadose 1991“, eksponuojama Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje (Vilniuje, Aukų g. 2A; veiks iki vasario 10 d.).  Joje rodomos nuotraukos spalvotoje fotojuostoje „išlaikytos“ 27 metus. Tik pernai atspausdintose ir dabar viešai rodomose fotografijose – 1991 m. sausį Seimo rūmus juosusių barikadų ir kitų įtvirtinimų fragmentų vaizdai, kuriuose žiūrovas perskaitys įvairių tautų kalbomis parašytas mintis, piešiniais ir lozungais išreikštus jausmus ir vertinimus. Demaskuojama Michailo Gorbačiovo veidmainystė, skelbiamos nepriklausomybės priešų ir kolaborantų pavardės, nepamiršti ir liaudies meistrų labai greit sukurti koplytstulpiai žuvusiems pagerbti. Galima pamatyti kelias garsių Maskvos dailininkų Kukryniksų karikatūras, palaikančias mūsų laisvės kovą, demaskuojančias Maskvos televizijos melą apie įvykius Lietuvoje ir sovietinės kariuomenės veiksmus Vilniuje tapatinančias su Hitlerio kariaunos baigtimi. Nedidelėje parodoje liečiama daug moralės, politikos ir istorijos klausimų.

Kviečiame dalyvauti Sausio 13-osios minėjimo renginiuose.