Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 19 d.

Vasario 18 d. – kovo 15 d.: fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“

2014 m. vasarį ukrainiečius sukrėtę įvykiai – viena skaudžiausių šiuolaikinės istorijos dėmių. Prieš penkerius metus vasario 18 d. centrinėje Kijevo aikštėje, kurioje keletą mėnesių ūžė prieš šalies prezidentą nukreipti protestai, prasidėjo valdžios sankcionuotos masinės žudynės. Ir nors iki tos dienos Euromaidane jau buvo žuvę dešimt žmonių, būtent vasario 18–20 dienomis snaiperių kulkos nutraukė 76 gyvybes. Vėliau nuo patirtų sužeidimų mirė dar 15 protestuotojų. Netrukus juos imta vadinti „Dangiškąja šimtine“. Minint 5-ąsias Maidano žudynių metines Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaroma žurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų paroda „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“.

Tautos, siekiančios iškovoti arba apginti savo valstybingumą, nepriklausomybę, papročius, kalbą, prigimtinę teisę pačioms spręsti savo likimą, turi daug bendra. Ir neabejotinai vienos kitoms jaučia simpatiją ir solidarumą – „Už jūsų ir mūsų laisvę“. Lietuviai, latviai, estai, moldavai, gruzinai, paskui – ukrainiečiai. Žurnalistai į karštuosius taškus veržiasi ne vien dėl profesinių sumetimų, bet ir pilietiškumo vedami. Jų nuotraukos atsiduria pirmuosiuose laikraščių ar interneto portalų puslapiuose, taip pat ir Strasbūro teismo ar Hagos tribunolo bylose. „Fotografavau Vilniuje mums lemtingomis sausio dienomis, todėl nuo pirmųjų barikadų Maidane netvėriau noru atsidurti ten, – sakė L. Skirpstas.  – Tikrai ne iš smalsumo. Iš europietiško solidarumo ir profesinės pareigos.“

Daugybė užfiksuotų įspūdingų jaudinančių kadrų. Moteris, vienoje rankoje laikanti degančią žvakę, kitoje – nužudyto sūnaus nuotrauką. Mergaitė, skambinanti tautinėmis spalvomis nudažytu pianinu. Vyrai, žaidžiantys šachmatais, kurių lenta padėta tiesiog ant kartoninės dėžės. Per minią einantys stačiatikių dvasininkai, kurių rankos be perstojo ore braižo kryžiaus ženklą. Išraiškingas vyras Zaporožės kazoko šukuosena. Didžiulis katilas verdamo šiupinio, turintis pasotinti šimtus už laisvę ir demokratiją pakilusių Maidano dalyvių. „Žavėjausi tų žmonių drąsa ir pasiryžimu, – prisiminė L. Skirpstas. – Tačiau ne mažiau jaudino nuoširdumas, atvirumas, šiluma, sklindanti iš jų žvilgsnių ir balsų. Atvykau čia pirmąkart, bet akimirksniu pasijutau savas, artimas, bendramintis.“

Iš Maidano parvežtų vaizdų paroda keliavo po Lietuvą, ji tapo bene mobiliausia autoriaus ekspozicija. Šios fotografijos ilgai kabojo Švč. Trejybės (unitų) bažnyčioje. Lankydamasis Lietuvoje, parodą susidomėjęs apžiūrėjo ir Ukrainos prezidentas Piotras Porošenka.

Nacionalinė biblioteka maloniai kviečia į parodos atidarymą, kuriame dalyvaus parodos autorius L. Skirpstas, žurnalistas Petro Olaras, sveikinimo žodį tars Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Trumpai apie parodą

Data vasario 18 d. – kovo 15 d.
Laikas parodos atidarymas vasario 19 d. 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›