Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 25 d.

Ukrainiečių bendruomenės dovana Nacionalinei bibliotekai

Prieš penkerius metus ukrainiečius sukrėtę įvykiai – tai ne tik reikšmingas Ukrainos valstybės raidos posūkis, bet jie taip pat padarė didelę įtaką ir visam demokratiniam pasauliui. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įvairiomis veiklomis nuosekliai prisideda prie Lietuvos ir Ukrainos partnerystės projekto „Už jūsų ir mūsų laisvę“ ir remia Ukrainos žmonių siekį tapti oriais, atsakingais, pilietiškais žmonėmis (ukr. людина), siekiančiais kurti naują valstybę, grįstą laisvės ir demokratijos vertybėmis.

Nacionalinėje bibliotekoje apsilankė Ukrainos nevyriausybinės organizacijos „Naujasis Donbasas“ vadovė, režisierė Larysa Artiugina, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos patarėjas Petras Vaitiekūnas, portalo „Delfi“ apžvalgininkas, aktyvus Sąjūdžio dalyvis, publicistas ir rašytojas Ramūnas Bogdanas. Susitikimo metu Nacionalinei bibliotekai buvo padovanota knygų apie karą Ukrainoje ir jomis Nacionalinės bibliotekos dovanotų knygų kolekcija papildyta Ukrainos karo tema.

Pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, biblioteka skiria daug dėmesio primindama apie mūsų draugų Ukrainoje kultūros paveldą, literatūros pasiekimus, stengiasi atspindėti dramatišką šalies šiandieną ir taip prisidėti prie Ukrainos vardo, jos bylos garsinimo. Generalinis direktorius paminėjo ir prieš porą metų bibliotekoje veikusią Jurijaus Veličkos, garsiojo Ukrainos 46-ojo specialiosios paskirties savanorių bataliono „Donbas-Ukraina“ kario, parodą „Gyvenimas ant nulinės ribos“, Nacionalinėje bibliotekoje vykusių dokumentinių filmų apie šiandienos Ukrainos realijas peržiūras ir šiuo metu eksponuojamą žurnalisto Leonardo Skirpsto fotografijų parodą „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“. Nacionalinės bibliotekos vadovas taip pat kalbėjo apie Ukrainos įvykiams skiriamų renginių ir projektų tęstinumo būtinumą. „Biblioteka skiria daug dėmesio mūsų draugų Ukrainoje bylos garsinimui. Šiuo metu ruošiamės naujiems projektams su Ukraina, jų veiklos apimtų dokumentinių filmų ciklą, bendras parodas, Ukrainos vaikų iš pafrontės regiono vizitus į Lietuvą ir Nacionalinę biblioteką, bendrą konferenciją, taip pat edukacinį ir informacinį darbą dabartinės Ukrainos situacijos kontekste“, – atskleidė ateities planus prof. dr. R. Gudauskas.