Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 1 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 2-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, ambasadorius Mečys Laurinkus pasakoja, kad visas jo gyvenimas susijęs su knygomis ir bibliotekomis, o Nacionalinėje bibliotekoje vienu metu praleisdavo tiek laiko, kad ji jam buvo tapusi lyg darbo vieta.

Tema: tautinis atgimimas. Vasario 16-osios proga Regina Koženiauskienė aptaria vieno žymiausių lietuvių tautinio atgimimo veikėjų Vinco Kudirkos rečiau prisimenamą ir akcentuojamą veiklą – vertėjo darbą. Jolanta Stasytė Berniūnienė apžvelgia pirmąjį laikraščio „Varpas“ numerį, išleistą prieš 130 metų.

Įvykis. Leidėjus ir knygų mėgėjus 20-ąjį kartą sukvietė Vilniaus knygų mugė. Savame stende Nacionalinė biblioteka pristatė savo leidinius ir teikiamas paslaugas, o bendroje Bibliotekų erdvėje lankytojai galėjo ir dalyvauti įvairiausiose veiklose, ir tiesiog atsipūsti. Kitas įvykis nukelia į Žemaitiją – duris atvėrė naujas Kretingos rajono savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos pastatas.

Tyrimai. Daiva Janavičienė pristato Lietuvos bibliotekų informacijos išteklių fondo valdymo koncepciją. Joje aprašyti vienodi kriterijai, kuriais remiantis galima efektyviai valdyti Lietuvos bibliotekų informacijos išteklių fondą.

Nauji leidiniai. Asta Tinterytė pristato prof. habil. dr. Danguolės Mikulėnienės trilogijos „Lietuvių tarmėtyra: genezė, raida ir paradigminiai lūžiai“, kurioje aprašoma lietuvių tarmėtyros istorija ir tarptautiškumas, pirmą dalį.

Bibliotekų turtai. Milda Kvizikevičiūtė atveria fantastinių gyvūnų pasaulį – pasakoja apie Nacionalinėje bibliotekoje saugomuose XV–XVIII a. spaudiniuose aprašytus ir pieštus gyvūnus, kurių egzistavimu šiandien jei ne tvirtai netikime, tai bent jau tikrai abejojame, ir autorius, perkėlusius gyvūnus į knygų puslapius.

Žmonės ir laikas. Daiva Kiniulienė pristato Tauragės krašto šviesuolį Juozą Dryją-Visockį (1848–1916). Šis chorų dirigentas ir kompozitorius taip pat buvo aktyvus lietuvių draugijų veiklos puoselėtojas, beje, pasiūlęs ir savo sukurtą Lietuvos himno melodiją. Dirigentas aktyviai veikė lietuvių draugijose Rygoje, būrė ir vadovavo Rygos lietuvių chorams.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – vasario numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Kronika. Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka pasipuošė Imanuelio Kanto vardu, o Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka skaitytojus pasitiko atnaujintose patalpose ir siūlydama naujų paslaugų. Nacionalinėje bibliotekoje vyko Graikijos Respublikos ambasados Lietuvoje organizuotas renginys, skirtas Pasaulinei graikų kalbos dienai paminėti.


Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Iš knygų puslapių išaustos mintys. Leidyklos „Tyto alba“ stendo 2019 m. Vilniaus knygų mugėje dekoracijos (idėjos autorius Henrikas Semenovičius) fragmentas. Vygaudo Juozaičio nuotr.