Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 4 d.

Balandžio 4 d.: susitikimas su literatu, žurnalistu-tyrėju A. Rydelliu (Švedija)

Kviečiame į susitikimą su Švedijos rašytoju ir žurnalistu-tyrėju Andersu Rydelliu. Tai – pirmasis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro ciklo „Hashavat aveda / Grąžinti, kas prarasta“ renginys.

A. Rydellis yra žinomas Švedijos literatas, būsimos trilogijos apie kultūros paveldo grobstymą nacių okupuotoje Europoje, pasisavintų vertybių likimą po Antrojo pasaulinio karo, apie bandymus sugrąžinti jas teisėtiems savininkams ir iš to kylančias kliūtis ir sunkumus, autorius. A. Rydellis jau parašė dvi trilogijos dalis, abi išverstos į lietuvių kalbą. Tai – knygos „Plėšikai: kaip nacistai grobė Europos brangenybes“ (Vilnius: Versus aureus, 2015) ir „Knygų vagys: dingusiųjų bibliotekų paieškos“ (Vilnius: Versus aureus, 2016). Abi dalis vertė Mantas Karvelis, vertimus rėmė Švedijos meno taryba.

A. Rydellio knygose nemažai dėmesio skiriama žydų meniniam ir dokumentiniam paveldui, o tai ypač svarbu kalbant apie Lietuvoje saugomą po Holokausto likusį žydų paveldą, kurio vieną didžiausių ir reikšmingiausių dalių sudaro Nacionalinės bibliotekos judaikos kolekcija.

Pats A. Rydellis yra rašęs: „Šiame kare knygos buvo ne auka, veikiau ginklas. Nacistai ketino nugalėti priešus ne tik mūšio lauke, bet ir protu. Tokia pergalė būtų prisimenama ilgiau nei mirtys, tautų žudynės ir Holokaustas. <...> Ne pražudyti <...> literatūrinį paveldą, bet jį pavogti, valdyti ir iškraipyti. Atgręžti prieš juos jų pačių bibliotekas ir archyvus, jų praeitį, paveldą ir prisiminimus. Užkariauti teisę rašyti jų istoriją.“ („Knygų vagys“)

Susitikime su autoriumi išgirsime apie šios nuožmios kovos vingius ir apie tai, kad naciams pralaimint karą paveldo likimas toli gražu nebuvo užtikrintas.

Rašytoją kalbins publicistas, žurnalistas, Vilniaus politikos analizės instituto Medijų analizės programos vadovas Donatas Puslys.

Renginys organizuojamas kartu su Švedijos ambasada Lietuvoje. Susitikimas vyks anglų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 4 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorė
Švedijos ambasada Lietuvoje
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“