Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 20 d.

Gegužės 20 d.: „Nuo Baltijos iki Bengalijos“ – susitikimas su keliautojais R. Bružu ir A. Mockumi

Šiemet rudenį bus minima 90 metų, kai Lietuvos keliautojai Antanas Poška ir Matas Šalčius motociklu leidosi į kelionę per Europos, Afrikos ir Azijos šalis. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka lankytojus kviečia į susitikimą su keliautojais Rimu Bružu ir Aurimu Mockumi, kurie pernai pakartojo A. Poškos (1903–1992 m.) „Didžiąją kelionę“. Bus suteikta išskirtinė proga pamatyti kelis epizodus iš kelionės „Nuo Baltijos iki Bengalijos“.

1929 m. keliautojai A. Poška ir M. Šalčius iš Kauno per Marijampolę, Kybartus pasiekė Vokietiją ir keliavo toliau link Viduržemio jūros, link Egipto. Artimuosiuose Rytuose jų keliai išsiskyrė ir po pusmečio trukusios ligos A. Poška kelionę tęsė vienas. Ji aprašyta knygoje „Nuo Baltijos iki Bengalijos“. R. Bružas ir keliautojas A. Mockus nusprendė pakartoti 1929 m. Lietuvos mokslininko ir keliautojo A. Poškos kelionę nuo Baltijos jūros iki Bengalijos (šiuo metu Bengalijos regionas padalytas tarp nepriklausomos Bangladešo valstybės ir Indijos Vakarų Bengalijos valstijos).

„A. Poška su M. Šalčiumi susipažino prieš kelionę. Vaizdžiai tariant, kone išvakarėse, – specialiame interviu Nacionalinei bibliotekai pasakojo žurnalistas R. Bružas, – mes su mano bendrakeleiviu A. Mockumi esame pažįstami labai daug metų, todėl vienas kitą galime prognozuoti.“ Žurnalistas atviravo, kad dažniausias klausimas vis dar yra šis: kuriems buvo lengviau? Tačiau kelionių neįmanoma sulyginti dėl skirtingo meto, geopolitikos ir technikos. Viskas stipriai skiriasi, ir nežinia, kurio laikotarpio naudai. „Technikos aspektu mums, žinoma, buvo lengviau, mes žinojom, kad pakeliui rasime degalinę, ko negalėjo žinoti A. Poška ir M. Šalčius. Geopolitikos aspektu – didžiausias klausimas, kam buvo lengviau. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Artimuosiuose Rytuose jiems buvo lengviau, o Europoje buvo sunkiau. Mums šiandieninėje Europoje be sienų kelionė buvo lengvas pasivažinėjimas, bet pradedant Šiaurės Afrika ir Artimaisiais Rytais įpuolėm kaip reikiant. A. Poška ir M. Šalčius ten turėjo mažiau problemų negu mes“, – pasakojo R. Bružas.

Keliauti motociklu su lopšiu rengėsi itin atsakingai, stiprino amortizatorius, ratus, guolius. Maršrutas driekėsi per Kaliningrado sritį, Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Austriją, Vengriją, Serbiją, Bulgariją, Graikiją Egiptą, Izraelį, Jordaniją, Siriją, Iraką, Iraną, Jungtinius Arabų Emyratus ir Indiją nuo Mumbajaus iki Kalkutos. Jį diktavo aštuonios A. Poškos parašytos knygos. Pagrindinė kelionės filmavimo įranga buvo išmanieji telefonai, kita – „GoPro“ kamera, likę vaizdai – dronu. Įsipareigoję LRT parengti projektą, vyrai įveikė tūkstančius kilometrų tam, kad įamžintų legendinę kelionę.

Kviečiame į susitikimą su keliautojais R. Bružu ir A. Mockumi. Renginyje dalyvaus keliautojo A. Poškos dukra Laimutė Kiselienė.

 

Trumpai apie renginį

Data gegužės 20 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“