Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 19 d.

Adolfo Damušio politinių studijų dienų konferencijos rezoliucija

Šiemet sukako 10 metų, kai buvo priimta Europos Parlamento rezoliucija „Europos sąžinė ir totalitarizmas“ – konsoliduotai išreikštas Europos žmonių požiūris į istorinės atminties svarbą Europos Sąjungos valstybių narių visuomenėms, jų raidai ir solidariai Europos Sąjungos ateičiai. Pabrėždamas šios rezoliucijos svarbą ir reikšmę, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras birželio 14–15 dienomis surengė mokslinę konferenciją „Europos sąžinė ir totalitarizmas: Lietuvos visuomenės istorinė patirtis XX a.“

„Valstybė yra stipri tiek, kiek piliečiai ja pasitiki. Pasitikėjimo pertekliumi Lietuva girtis negali. To priežasčių, be abejo, daug, tačiau istorinės sąmonės erozija, drįstume manyti, yra minimos problemos dalis, – rašoma konferencijos kreipimesi į išrinktąjį Prezidentą Gitaną Nausėdą, pirmąjį atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovą Vytautą Landsbergį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ir Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininką Arūną Gumuliauską.

Dokumente pažymima, kad „jokie materialiniai ištekliai ar draugiškų valstybių karinės pajėgos nepajėgs apginti šalies, kurios visuomenė stokos vidinės motyvacijos ir pasiryžimo ginti savo tapatybę ir laisvę. Todėl visuomenės identiteto tęstinumo stiprinimas, jos supratimo apie Lietuvos istorinį ir kultūrinį paveldą gilinimas, mūsų nuomone, turėtų būti vienas iš Nacionalinės saugumo strategijos prioritetų.“

Konferencija, atsižvelgdama į Europos Parlamento rezoliucijos nuostatas, ragina Lietuvos vadovus imtis atsakomybės už Lietuvos valstybės istorinės atminties ugdymo politikos gairių parengimą, veiklos programos sudarymą ir vykdymą, ypač pabrėžiant XX a. okupacijų ir totalitarinių režimų laikotarpį, sudaryti palankesnes sąlygas sistemingai ir profesionaliai vykdyti šia kryptimi istorinius tyrimus, įsitraukiant taip pat ir į tarptautinį bendradarbiavimą, visų pirma su Baltijos valstybių, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių totalitarizmo istorijos tyrėjais.

Rezoliuciją konferencijos dalyvių – istorijos tyrinėtojų, teisės, filosofijos, politologijos ir kitų sričių atstovų – vardu pasirašė dr. Arūnas Bubnys, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius, dr. Bronius Makauskas, Vytauto Didžiojo universiteto ir Varšuvos universiteto istorijos profesorius emeritas, dr. Kęstutis Skrupskelis, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras, Pietų Karolinos universiteto filosofijos profesorius emeritas, ir Vidmantas Valiušaitis, Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas.

Kviečiame susipažinti su konferencijos rezoliucija ir jos priedais (konferencijos programa ir 2009 m. balandžio 2 d. Europos Parlamento rezoliucija dėl Europos sąžinės ir totalitarizmo).