Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 18 d.

Liepos 18 d.: paskaita „Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus restauratorių kasdienybė ir atradimai“

Artėjant didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusios parodos „Pro captu lectoris“, skirtos Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos 100-mečiui ir Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus veiklos 40-mečiui, uždarymui, kviečiame į paskaitą „Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus restauratorių kasdienybė ir atradimai“, kurioje bus atskleista restauravimo darbų specifika ir įdomybės.

Parodoje „Pro captu lectoris“ eksponuojamos dėl restauratorių sumanumo pas skaitytojus ir vartotojus sugrįžusios restauruotos sunykusios kultūros vertybės. Po Antrojo pasaulinio karo Nacionalinei bibliotekai teko priimti įvairias knygų kolekcijas iš uždarytų vienuolynų, bažnyčių, dvarų. Suprantama, kad daug saugomų leidinių, ypač žydiškos knygos, buvo apverktinos būklės. Tad reikėjo profesionalų, kurie žinotų, kaip padaryti dokumentus vėl tinkamus naudoti, ir galėtų imtis specifinių priemonių. 1979 metų kovo mėnesį tuometėje Respublikinėje bibliotekoje įkurtas Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrius užaugino ne vieną restauratorių kartą. Bėgant dešimtmečiams kito technologijos, tobulėjo darbo metodai ir įranga, bet, svarbiausia, skleidėsi šios retos ir labai unikalios profesijos atstovų meistrystė.

Paskaitoje bus pristatytas nepaprastas ir paslaptingas restauratorių darbas. Paskaitą skaitys lektorės restauratorės Jūratė Dulinskienė, Kristina Lukoševičienė, Birutė Sivakova, Dalia Udrienė, Dalia Veselauskienė. Po paskaitos vyks parodos lankymas su kuratoriumi, Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus vadovu Algirdu Pliopliu.

Taip pat maloniai kviečiame iki liepos 21 d. nepraleisti progos patyrinėti Nacionalinės bibliotekos restauravimo meistrų atliktų darbų ar tiesiog pasigrožėti šimtametėmis knygomis.

Trumpai apie renginį

Data liepos 18 d.
Laikas 16 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė  2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“