Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 30 d.

Spalio 30 d.: paskaita „Ko bijo indai? Religija ir transkultūriškumas Indijos siaubo kine“

Lietuvos religijotyrininkų draugija kviečia į atviras paskaitas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Jose pristatomi draugijos narių atlikti naujausiomis teorinėmis perspektyvomis grindžiami Lietuvos ir pasaulio religijų istorijos ir dabartinio religingumo tyrimai. Paskaitų ciklas „Religijos ir religingumas: praeities ir dabarties perspektyvos“ vyksta nuo kovo mėnesio. Paskaitose aptariamos šios bendros temos: religinių tyrimų istoriniai ir dabarties aspektai, religija tradicionalizmo ir modernybės kontekste, individuali religinė patirtis ir ideologinis jos konceptualizavimas, religija ir etninė tapatybė, religija ir alternatyvūs sociokultūriniai projektai.

Indijos populiarusis kinas (viešojoje erdvėje neretai įvardijamas terminu Bolivudas) paprastai yra siejamas su melodraminiu formatu, dainų ir šokių intarpais bei sentimentaliomis, nuspėjamo siužeto meilės istorijomis. Tačiau iš tiesų Indijos kino istorija yra ilga ir spalvinga. Žanrinio kino eksperimentai prasidėjo jau nuo 1949 m. gotikinės stilistikos filmu „Rūmai“ (Mahal), o siaubo kino banga Indijoje kilo aštuntajame dešimtmetyje. Pastarojo žanro kino evoliucijai Indijoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, įtaką padarė fenomenalus Williamo Friedkino režisuoto filmo „Egzorcistas“ (The Exorcist, 1973) populiarumas.

Siaubo kino žanras akademinėje ir kritinėje erdvėje gana dažnai yra marginalizuojamas ir nuvertinamas kaip triviali pramogos forma, skirta jausminiams dirgikliams sužadinti, neturinti didelės meninės vertės. Tačiau vis labiau populiarėjantys siaubo kino tyrinėjimai pabrėžia šio žanro kultūrinę svarbą, siejant ją ne tik su įvairiomis socio-politinėmis sanklodomis, bet ir su religija, nes didžioji dalis siaubo kino produkcijos yra paremta Vakarų krikščioniškosiomis vertybinėmis nuostatomis (gėrio–blogio konfliktine perskyra, antgamtiškumu, sielos nemirtingumo ir pomirtinio gyvenimo perspektyva, demonologija ir pan.).

Kaip siaubo kino žanras prisitaiko prie kitų kultūrinių kontekstų? Paskaitoje į siaubo kino žanrą pažvelgsime Indijos kinematografinės tradicijos požiūriu. Aptarsime žanro istoriją, temas, socio-politinius kontekstus, panagrinėsime, kaip Vakarų siaubo kino migravimas ir adaptacija Indijos kultūroje inkorporuoja ir transformuoja vietines mitoreligines bei folkloro tradicijas.

Paskaitos lektorius – Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doc. dr. Deimantas Valančiūnas.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 30 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“