Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 29 d.

Nacionalinei bibliotekai perduotas A. Zalatoriaus archyvas

Sausio 28 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondai pasipildė žymaus literatūros tyrinėtojo, kultūrininko ir pedagogo, Sąjūdžio veikėjo Alberto Zalatoriaus (1932–1999) archyvine medžiaga: jo rankraščiais, pedagoginės veiklos Vilniaus pedagoginiame universitete medžiaga, kelionėse į JAV surinkta medžiaga, jo įsteigtos ir vadovautos Pasaulio lituanistų bendrijos dokumentais, laiškais, nuotraukomis ir kitais svarbiais dokumentais, tarp kurių – ir mūsų bibliotekos skaitytojo bilietas.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas padėkojo šią medžiagą surinkusiai ir perdavusiai Eglei Zalatoriūtei, Alberto Zalatoriaus dukrai, aptarė tolesnio jos ir bibliotekos bendradarbiavimo perspektyvas, pasirašė šį perdavimą lydinčius dokumentus. Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė pakvietė E. Zalatoriūtę bendradarbiauti kartu su departamento darbuotojais rengiant šio mokslininko publikacijas spaudai, aprašant medžiagą. Perduodant medžiagą taip pat dalyvavo E. Zalatoriūtės šeima.

Habil. dr. Albertas Zalatorius buvo ilgametis Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojas, Vilniaus pedagoginio universiteto profesorius, Lietuvių literatūros katedros vedėjas, Pasaulio lituanistų bendrijos iniciatorius ir pirmininkas (nuo 1994 m.), Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys (nuo 1988 m.). Parašė lietuvių literatūros kritikos klasika tapusias monografijas „Lietuvių apsakymo raida ir poetika“ (1971), „XX amžiaus lietuvių novelė“ (1980), kritikos ir eseistikos straipsnių rinkinius „Prozos gyvybė ir negalia“ (1988), „Literatūra ir laisvė“ (1998). Jis buvo įvairių kitų straipsnių apie literatūros kritiką, istoriją sudarytojas. Šatrijos Raganos (2 t., 1969), P. Vaičaičio (1996) rinktinių raštų, A. Vaičiulaičio (1989), P. Tarulio (1993), V. Krėvės (1992, 1993) kūrybos rinktinių rengėjas. Lietuvių novelių antologijų „Už saulę gražesnis“ (1978), „Žalias laiko vingis“ (1981), „Trys psichiatrai pienių lauke“ (1995) sudarytojas. Po A. Zalatoriaus mirties buvo išleista jo monografija „Vincas Krėvė“ (sudarė Jūratė Sprindytė, 2003), knyga „Lituanistikos keleivis: Albertas Zalatorius: literatūrologas, kritikas, pedagogas, kultūrininkas: mokslo straipsniai ir šaltiniai, atsiminimai“ (sudarė Vytautas Martinkus, Eglė Zalatoriūtė, 2007).

Daugiau nuotraukų ›