Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 2-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė svarsto, kad bibliotekos ir kraštotyra yra neatsiejamos, bibliotekos ne tik saugo savo regiono rašytinį paveldą, bet ir jį tiria, pristato visuomenei, taip tapdamos tautiškumo bei pilietiškumo mokykla jaunimui.

Vasario 16-oji. Apžvelgiame tris parodas: Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Vasario 16-osios akto signatarų autografų iš prof. Liudo Mažylio kolekcijos paroda, Lietuvos Respublikos Seimo lankytojų centre eksponuojama Nacionalinės bibliotekos dailininko grafiko Jokūbo Zovės paroda „Vasario 16-osios akto signatarai pašto ženkluose“, o Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje lankytojai kviečiami apžiūrėti nuotraukas, ištraukas iš periodinių leidinių ir kitus dokumentus, įamžinusius, kaip ši šventė švęsta tarpukario Marijampolėje.

Tema: kalba ir mąstymas. Nacionalinėje bibliotekoje vyko pirmasis Kalbos klubo pokalbis „Kalbos ir mąstymo ryšys: pasaulėvoka ir pasaulėkūra“, kuriame kalbos specialistai ir praktikai diskutavo, kaip kalba padeda suvokti aplinką ir kaip ja galima kurti gyvenamąjį pasaulį. Pokalbio dalyviai teorines žinias puikiai supynė su praktiniais pavyzdžiais.

Pokalbis. Vilniaus knygų mugėje viešėjęs JAV verslininkas, inovacijų ekspertas ir savo sėkmės formulę knygoje „Disrupt You!“ atskleidęs Jay Alanas Samitas apsilankė ir Nacionalinėje bibliotekoje. Čia TV studijoje jį kalbino bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Svečias kalbėjo apie bibliotekų ateities iššūkius, technologijas ir skaitmeninį universumą, šiandien būtinas kompetencijas ir, žinoma, apie ką tik lietuviškai pasirodžiusią savo knygą. Interviu tekstą vertė ir parengė Tomas Auškalnis.

Šiandien aktualu. Ieva Miliauskienė apžvelgia, kokios naujos informacinių technologijų srities idėjos ir kitų šalių patirtys buvo pristatytos tarptautinėje konferencijoje „Semantic Web in Libraries“ (SWIB). Šio renginio tikslas – sutelkti dėmesį į susietuosius atviruosius duomenis bibliotekose ir susijusiose organizacijose, spręsti duomenų pateikimo, mainų ir programinės įrangos problemas.

Geroji patirtis. Vaida Juselytė apibendrina Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos rengiamą šiuolaikinių technologijų festivalį „Reali virtualybė“. Jame stengtasi perteikti naujųjų technologijų ir tradicinių sprendimų sąveikas, atskleisti realaus ir virtualaus pasaulio ryšį.

Projektai. Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka visus 2019 m. vykdė projektą „Diagnozė: poetas“, skirtą poeto Valdemaro Kukulo 60-osioms gimimo metinėms paminėti. Projekto veiklas apibendrina Lina Matiukaitė. Straipsnį papildo poeto lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos bei klasės auklėtojos prisiminimai, tekstą lydi archyvinės nuotraukos ir V. Kukulo rankraščiai iš asmeninių kolekcijų.

Biblioteka ir jos vardas. Virginija Švedienė pasakoja, kaip Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka įprasmina jai suteiktą šviesuolės vardą: tai ir edukacijos mažiesiems, projektai, parodos, ir mokslinės konferencijos. Šiuo metu biblioteka vykdo projektą, kurio tikslas – sukurti rašytojos darbo kambario fragmentą ir jame vykdyti aktyvią veiklą.

Žvilgsnis į istoriją. Stanislovas Žvirgždas kviečia prisiminti 1863–1864 m. sukilimą ir susieja jį su fotografijos istorija: pasakoja apie Vilniuje veikusias fotoateljė, jų savininkų likimus, išlikusias sukilėlių fotografijas.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Internetinio knygyno „ŽMONĖS Knygos“ stendą 2020 m. Vilniaus knygų mugėje puošusios instaliacijos fragmentas. Vygaudo Juozaičio nuotr.