Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 2 d.

Tarptautiniai projektai, skirti Pirmajam pasauliniam karui

Pirmasis pasaulinis karas buvo precedento neturintis konfliktas, paveikęs beveik visų europiečių ir daugelio kitų pasaulio šalių gyventojų kasdienybę. Karo, jo įvykių ir padarinių, aukų ir pergalių atminimas ir šiandien gyvas. Tai tapo individualios ir kolektyvinės Europos atminties dalimi.

Portalas „Europeana“ – svarbiausias reprezentacinis Europos kultūros paveldo portalas. Čia pristatomas ir Lietuvos atminties institucijose saugomas ir skaitmeninamas paveldas. Portale daugybė įkvepiančių virtualių parodų, galerijų, tinklaraščių, kolekcijų. Europos Sąjungos mastu organizuojamos teminės kultūros paveldo vertybių rinkimo ir viešinimo kampanijos.

Minint Pirmojo pasaulinio karo šimtmetį, 2011–2014 metais buvo vykdomas daugianacionalinis ir daugiakalbis projektas, sukurta skaitmeninės medžiagos kolekcija „Europeana collections 1914–1918

europeana collections

Jame dalyvavo 12 partnerių, daugiausia nacionalinės bibliotekos iš Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Austrijos, Belgijos. Skaitmeninis rinkinys apie Pirmąjį pasaulinį karą apima visas nacionalinių bibliotekų kolekcijas – knygas, laikraščius, žurnalus, žemėlapius, fotografijas, plakatus, brošiūras, propagandinius lankstukus ir kt. Šiame projekte dalyvavo ir Europos piliečiai. Jų buvo prašoma atnešti šeimos laiškų, nuotraukų, dienoraščių, asmeninių daiktų. Surašydami kiekvieną žodį ir anotuodami kiekvieną detalę, projekto dalyviai padėjo atskleisti daugiau karo paslapčių iš pamirštų ranka rašytų tekstų. Portale „Europeana 1914-1918“ paskelbta daugiau nei 425 000 skaitmeninių vienetų: daugiau nei 10 000 knygų, apie 2000 dainynų ir muzikos įrašų, apie 70 000 laikraščių ir žurnalų, daugiau nei 150 000 autografų ir rankraščių, tokių kaip dienoraščiai ir laiškai, maždaug 2000 žemėlapių, 200 000 vaizdų, plakatų, nuotraukų, atvirukų ir kt. Ši medžiaga pabrėžia Pirmojo pasaulinio karo svarbą bendrai Europos tapatybei ir atspindi skirtingą asmenų ir grupių patirtį visose konflikto pusėse, įskaitant skirtingas etnines, kalbines, politines, socialines ir religines bendruomenes. Tai atveria naujų istorijos interpretacijų, peržengiančių tradicinę karo istoriją.


Pirmojo pasaulinio karo šimtmečiui skirtas ES finansuojamas projektas „Europos filmų vartai“ (EFG1914).

 EFG

EFG1914 yra skaitmeninimo projektas. Jame dalyvauja partneriai iš daugiau nei 25 šalių. Čia suteikiama prieiga prie daugiau nei 700 000 istorinių kino dokumentų, išsaugotų Europos kino archyvuose: nuotraukų, plakatų, programų, periodinių leidinių, cenzūros dokumentų, retų vaidybinių ir dokumentinių filmų, informacinių leidinių ir kitos medžiagos.

Pirminio ir pagrindinio „Europos kino vartų – EFG“ (2008–2011 m.) projekto rezultatas buvo internetinis portalas „The European Film gateway“ („Europeanfilmgateway“).

EFG1914 buvo vykdomas 2012–2014 m., yra prieinamas per „Europeanfilmgateway“ ir „Europeana“.


Tarptautinis jungtinis tyrimų projektas „1914–1918 internete. Tarptautinė Pirmojo pasaulinio karo enciklopedija“ plėtoja atviros prieigos virtualią enciklopediją anglų kalba apie Pirmąjį pasaulinį karą.

 projektas1914 1918

Projekto tikslas – pateikti pasauliniu mastu orientuotą Pirmojo pasaulinio karo istorinę apžvalgą, pagrįstą tyrimų bendradarbiavimo tinklu. Šiame tarptautiniame projekte dalyvauja apie 40 garsių ekspertų iš 14 šalių, projektą koordinuoja Friedricho-Meinecke’io institutas ir skaitmeninių sistemų centras „CeDiS“, Berlyno „Freie Universität“. Projektas pradėtas 2011 m., prieinamas per „Encyklopedia.1914-1918

Šiose kolekcijose daug informatyvių, įkvepiančių parodų, galerijų, tinklaraščių. Tai padės turtinti žinias apie Pirmąjį pasaulinį karą, pravers atliekant mokslinius tyrimus, švietimo tikslams, mokantis, taip pat laisvalaikiui ir savišvietai.

Apsilankykite! Susipažinkite!