Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 13 d.

Nacionalinei bibliotekai įteikta padėka už pilietiškumą

Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM direktorius Virginijus Vitalijus Vilkelis įteikė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generaliniam direktoriui prof. dr. Renaldui Gudauskui padėką už pilietines Nacionalinės bibliotekos iniciatyvas ir paramą valstybei COVID-19 krizės akivaizdoje.

Net ir atostogaudamas Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento vadovas V. V. Vilkelis džiaugėsi galėdamas valstybės santalkos vardu padėkoti visiems, kas savo veiklomis ir iniciatyvomis prisidėjo prie greitesnio ir efektyvesnio krizės suvaldymo. „Mūsų departamentas – krašto apsaugos sistemos institucija, kuri, be kitų svarbių funkcijų, organizuoja ir koordinuoja krašto apsaugos sistemos, valstybės, savivaldybės institucijų, įstaigų, nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą pilietinio pasipriešinimo, pilietinio ir patriotinio ugdymo srityje, užtikrina civilinės saugos organizavimą, pasirengimą ir reagavimą ekstremaliųjų situacijų metu. Per karantiną ėmėmės koordinuoti savanorių pilietines iniciatyvas, o dabar norime jiems visiems valstybės vardu padėkoti“, – sakė V. V. Vilkelis.

Prof. dr. R. Gudauskas priminė, kad Nacionalinė biblioteka, būdama socialiai atsakinga institucija, prisidėjo prie ypač aktualių visuomeninių projektų. Įsibėgėjus COVID-19 epidemijai, Lietuvoje, kaip ir kitur pasaulyje, buvo akivaizdus apsaugos priemonių trūkumas. Tai pastūmėjo šalies gyventojus imtis pilietinių iniciatyvų ir į situaciją pažvelgti kūrybiškai. Robotikos mokykla Vilniuje drauge su mokslininkais, inžinieriais, kompanijos „3DCreative“ specialistais sukūrė apsauginio veido skydelio, mažinančio užkrato pavojų, 3D modelį. Savo pagalbą (3D spausdintuvų tinklą visoje Lietuvoje, darbuotojus savanorius) pasiūlė ir didžiosios Lietuvos bibliotekos. Lietuvos nacionalinės bibliotekos kūrybinių dirbtuvių „PATS SAU“ administratorius Donatas Kubilius tapo šios iniciatyvos kuratoriumi, konsultavo visas prie akcijos prisijungusias bibliotekas. Nepraėjus nė savaitei nuo sumanymo pradžios, net 54 Lietuvos viešosios bibliotekos savo turimais 3D spausdintuvais ėmė spausdinti komplektuojamąsias detales apsauginiams veido skydeliams gaminti. Jų buvo pagaminta ir įvairioms Lietuvos gydymo įstaigoms, kitų institucijų darbuotojams, kurie per karantiną dirbo didelės rizikos vietose, išdalinta per 8,5 tūkstančių skydelių.

„Tokios iniciatyvos gali gyvuoti tik tuomet, kai organizacijose yra kūrybingų, drąsių ir veržlių darbuotojų. Dėl koronaviruso paskelbtas karantinas tik įrodė, kokia svarbi yra socialinė atsakomybė ir kaip puikiai bibliotekos ir bibliotekininkai geba prisitaikyti prie šio greitai besikeičiančio pasaulio“, – sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius.

Prof. dr. R. Gudauskas priminė ir kitas bibliotekos savanorių vykdytas veiklas. Kad būtų suvaldyta epidemiologinė situacija Lietuvoje, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kreipėsi į visuomenę, prašydamas pagalbos dirbant su saviizoliacijoje esančiais ir sąlytį su COVID-19 sergančiais asmenimis turėjusiais žmonėmis. Nacionalinė biblioteka savo darbuotojus kvietė prisidėti ir prie šios iniciatyvos. Darbuotojai savanoriai, išklausę specialius mokymus, skambindavo žmonėms ir, vadovaudamiesi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketa, juos apklausdavo ir suvesdavo duomenis į stebėsenos sistemą.
„Nors savanorių darbo mastai nebuvo dideli, turėtume suvokti, kad tokios svarbios organizacijos pandemijos metu gali atsidurti kritinėje situacijoje ir, jei tik yra galimybė, mes, piliečiai, turime prisidėti ir pagelbėti, kuo tik galime“, – sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius.

Ekskursijos po Nacionalinę biblioteką metu Projektų valdymo skyriaus vadovė Giedrė Čistovienė trumpai apžvelgė svarbiausius bibliotekos vykdomus projektus, parodė kūrybines dirbtuves, kuriose buvo spausdinami apsauginiai veido skydai, pristatė Nacionalinės bibliotekos TV studijos veiklą, iš kurios per karantiną buvo transliuojamos patikimos, ekspertų patvirtintos žinios apie COVID-19.

„Bibliotekos iš naujo peržiūri savo paslaugas, jų teikimą, adaptuoja jas prie naujų sąlygų. Mes galvojame apie turinio, paslaugų ir veiklos skaitmenizavimą, didžiųjų duomenų dimensijas, naujus projektus ir iniciatyvas, kuriomis būtų sprendžiamos šiuo metu visuomenei kylančios problemos. Mūsų šalyje šį vaidmenį, manyčiau, puikiai atlieka Lietuvos nacionalinė biblioteka – eidami koja kojon su technologijomis ir greitai besikeičiančia visuomene, kartu rodome kryptį visoms Lietuvos ir netgi užsienio valstybių bibliotekoms“, – apibendrino susitikimą prof. dr. R. Gudauskas.