Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 23 d.

Naujos knygos apie žmogaus teises ir asmens duomenų apsaugą

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galima susipažinti su naujai gautomis knygomis apie žmogaus teises ir asmens duomenų apsaugą.

Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) išleido jau dešimtą žmogaus teisių padėties Lietuvoje apžvalgą – Žmogaus teisės Lietuvoje 2018–2019, laisvai prieinamą internete. Joje galima pamatyti, kuriose srityse progresuojame, o kur stovime vietoje ar net judame atgal, nesugebėdami užtikrinti pagarbos žmogaus orumui. Tai ir kovos su diskriminacija, neapykantos nusikaltimais ir smurtu rezultatai, teisė į laisvę ir jos atėmimas, teisė į šeimos gyvenimą, susirinkimų ir religijos laisvė, asmens duomenų apsaugos užtikrinimas; pirmą kartą pabrėžiama teisė į sveikatą ir jos įgyvendinimo problemos. Tiems, kurie norėtų pasidomėti retrospektyva, vertėtų pavartyti ankstesnių metų (leidžiamas nuo 2003 m.) apžvalgas. Jas galite rasti čia ›.

Spausdintą leidinį Žmogaus teisės Lietuvoje 2018–2019 : apžvalga rasite Nacionalinės bibliotekos Socialinių mokslų skaitykloje.

Julius Zaleskis. Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas ir asmens duomenų apsaugos teisė

Teisinis asmens duomenų reguliavimas kilo iš žmogaus teisių apsaugos tarptautinėje teisėje. 2018 m. gegužės 25 d. pradėtas taikyti Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR arba angliškai – GDPR). Knygoje analizuojami asmens duomenų apsaugos teisės, kaip teisinio reguliavimo srities, pagrindai, nagrinėjami Bendrojo duomenų apsaugos reglamento principai ir normos, taikymo sritis, asmens duomenų, duomenų valdytojo ir tvarkytojo, teisinių pagrindų tvarkyti duomenis, duomenų subjektų teisių ir kitos kategorijos. Taip pat analizuojamas Bendrojo duomenų apsaugos reglamento poveikis asmens duomenų apsaugos teisei.

Su šiais ir kitais leidiniais galite susipažinti Socialinių mokslų skaitykloje

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos informacijos paieškos konsultantai padeda parinkti tinkamiausią medžiagą jūsų studijoms ar tyrimams, pataria, kaip efektyviai naudotis bibliotekoje esančiais dokumentais, kaip rasti reikalingą leidinį kitoje bibliotekoje, siūlo pagalbą naudojantis elektroniniais ištekliais. Daugiau informacijos rasite čia ›

Iki susitikimų Nacionalinėje bibliotekoje.