Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 22 d.

Spalį kviečiame atrasti Pažinimo erdvę

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Meno erdvė pertvarkyta į Pažinimo erdvę.

Atnaujinta erdvė skirta lankytojų kultūriniams, pažintiniams edukaciniams, mokymosi, kūrybiniams ir saviraiškos poreikiams. Čia pristatomi Nacionalinės bibliotekos archyvai, lankytojai kviečiami į bibliotekos specialistų rengiamas edukacijas, kamerines meno ir archyvines parodas, kitus renginius. Pažinimo erdvėje galėsite atsitraukti nuo įprastos aplinkos ir veiklos, atrasti naujų kultūros reiškinių ir priemonių kūrybiškam mąstymui ugdyti ir lavinti.

Pažinimo erdvėje vyks:

  • Nacionalinės bibliotekos specialistų rengiamos edukacinės programos, projektai, veiklos, edukacinės teminės parodos ir renginiai;
  • Nacionalinės bibliotekos dokumentų, rinkinių, kolekcijų ir teminių leidinių, restauruotų objektų pristatymai;
  • vertingo dokumentinio paveldo, jo tyrimų, restauravimo darbų aktualizavimo, reikšmingų kultūros ženklų, įvykių ir asmenybių pristatymai;
  • tradicinio ir šiuolaikinio meno parodos.

Atnaujinto interjero, pritaikytą parodoms, edukacijoms ir renginiams Pažinimo erdvę atveriame įvairia ir įdomia programa.

Nuo spalio 23 d. iki 30 d. kviečiame aplankyti tarptautinę (virtualią ir fizinę) parodą apie klaidinančią informaciją „The Glass Room“ (The Glass Room: Misinformation Edition). Patyrinėkime, kaip socialiniai tinklai ir internetas pakeitė mūsų skaitymo įpročius, kaip priimame informaciją. Parodoje sužinosite apie naujuosius nuomonės formuotojus, jų naudojamą naują ir seną taktiką, apie tai, koks vaidmuo skleidžiant informaciją tenka mums, vartotojams, ir kaip ta informacija platinama kinta.

Maloniai kviečiame registruotis ir dalyvauti parodą lydinčiuose virtualiuose seminaruose:

„Informacija – tai sudėtinga“. Šiame seminare sužinosite keletą informacijos analizės metodų, turėsite progų juos išbandyti, sužinosite, ką galime padaryti, kad sustabdytume klaidinančios informacijos plitimą. Registracija ›

Seminare „Pastebėk dizaino triukus“ sužinosite, kas yra įtikinamas dizainas, išmoksite atpažinti dažniausiai pasitaikančius dizaino triukus. Registracija ›

Trečiajame seminare bus galima virtualiai pasivaikščioti po parodą ir susipažinti su eksponatais.

Būtina registracija ›

Spalio 26 d. 16. val. vyks edukacinė programa „Muzikos technologijos“. Jos dalyviai bus supažindinami su muzikos technologijų pagrindais, muzikos industrijomis. Aptarsime atliekamus garso įrašus, naudojamą programinę ir techninę įrangą.

Registracija el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. (8 5) 239 8695.

Spalio 28 d. 18 val. kviečiame į renginį „Vilniaus Gaono metų knygos“. Pristatysime dvi dr. Aušros Pažėraitės knygas – „Nesuk į kelią iš takelio: Lietuvos žydų religinės ir filosofinės minties paveldo trajektorijomis“ ir „Religinio žmogaus atsakomybė: Lietuvos žydų rabiniška mintis tarp racionalizmo ir chasidiško misticizmo“ (bendraautoris dr. Alexander Lvov, Sankt Peterburgas). Renginį moderuos filosofas dr. Viktoras Bachmetjevas, dalyvaus knygų autorė dr. A. Pažėraitė, Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Būtina registracija ›

Spalio 29 d. 14 val. kūrybinės dirbtuvės suaugusiesiems „Ką padarė žirklės“

Nacionalinės bibliotekos fonduose saugoma dailininkės Ievos Naginskaitės (1921–2012) sukurta legendinė paveikslėlių knyga „Ką padarė žirklės“ (1961; 2018) yra išskirtinis Lietuvos 7-ojo dešimtmečio pavyzdys, priskirtinas knygų vaikams aukso fondui. „Ką padarė žirklės“ knygos leidimai tapo džiaugsmu ir atradimu skirtingų kartų atstovams. Knyga įtraukta į svarbiausių Lietuvos šimtmečio dizaino kūrinių sąrašą ir eksponuota parodoje „Daiktų istorijos. Lietuvos dizainas 1918–2018“ Nacionalinėje dailės galerijoje, KNYGŲ ŠALIES kūrybinėje studijoje Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, taip pat įtraukta į svarbiausių paveikslėlių knygų sąrašą Europos Sąjungos vykdomame edukaciniame DIAALS projekte.

Šios unikalios knygos gimimo kelią bei pasaulinį interaktyvių paveikslėlių knygų kontekstą pristatys ir kūrybines valandas ves Lietuvos knygų dailininkė, grafikė, iliustruotoja, daugelio knygos menui skirtų renginių sumanytoja Sigutė Chlebinskaitė. Bus pristatomas Nacionalinėje bibliotekoje saugomas 1961 m. leidinio originalas, 2018 m. reprintas, iliustracijų originalai, lankų spaudos iš spaustuvės pavyzdžiai. Susipažinę su šios knygos gimimo keliu, dalyviai bus kviečiami sukurti savo knygą.

Būtina registracija ›

Leidėjai „Knygų šalis“, „Dizaino fondas“.

Spalio 29 d. 18 val. kviečiame prisijungti prie „Kritinio mąstymo dirbtuvių“ edukacijos „Karjeros pinklėse: kritinis mąstymas ir motyvacija darbe“.

Registracija galima atvykus į renginį. Daugiau informacijos: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Spalio 31 d. 12 val. tęsiame menininkės Eglės Jovaišaitės meno edukacijų ciklą.

Šįkart kviečiame susipažinti su meninės kompozicijos pagrindais modernizmo ir Rytų šalių tapyboje.

Būtina registracija ›

Rinkitės aktualią veiklą ar renginį Pažinimo erdvėje, V a. (535).

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas – į visus renginius būtina registracija, atvykus privaloma dėvėti apsaugines veido priemones, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nacionalinė biblioteka pagal rekomendacijas valo, dezinfekuoja ir vėdina patalpas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į biblioteką neįleidžiami. Atsiprašome už nepatogumus.