Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gegužės 6 d.

Leidėjų forume aptarti šiuolaikinių skaitytojų poreikiai

Gegužės 6 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Leidėjų forumas. Surengtuose pokalbiuose su Lietuvos leidėjais aptartos šiandien aktualios temos. Leidėjų forumas – pirmą kartą vykstantis renginys.

Forumas yra dalis akcijos „Lietuva skaito“, kuri skirta gegužės 7-ajai, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Šiai temai skirti renginiai prasideda nuo balandžio 23-iosios – Pasaulinės kalbos ir knygos dienos. Šiemet akcija kviečia skaityti vaikams, o šeimas kurti skaitymo tradiciją namuose.

Šių metų forume – penkios diskusijos, kuriose nagrinėta, kaip pakito leidyklų veikla. Kristinos Savickytės moderuotoje diskusijoje „Apie vaikų literatūrą ir skaitymą nuo pirmųjų dienų. Koks yra šiuolaikinis vaikų literatūros leidėjas“ dalyvavo Audronė Macijauskienė (leidykla „Alma littera“), Sigita Pūkienė (leidykla „Aukso žuvys“), Daiva Rudytė (leidykla „Tikra knyga“).

Diskusijos metu pasidžiaugta, kad paskutinius penkerius metus vaikų literatūra Lietuvoje išgyvena aukso amžių. Leidėjai atsižvelgia į lietuvių kūrėjus – rašytojus, dailininkus. Daugiau atsirado paveikslėlių knygų, jos gražėja ir leidžiamos labai kokybiškai. Knyga vaikams nebėra palikta nuošalyje, ji kokybiškai lygiavertė suaugusiųjų knygoms. Taip pat aptartos pagrindinės grupės, kurios padeda vaikui pasirinkti knygą, tai – tėvai, mokytojai ir bibliotekininkai. Svarstyta, kaip vaikui įskiepyti meilę knygai nuo pat mažų dienų. Dėmesys atkreiptas ir į Nacionalinės bibliotekos projektą „Knygų startas“.

Eglė Jokužytė (leidykla „Verslas ar menas“), Aurimas Mikalauskas (leidykla „Audioteka“), Inga Davidonienė (Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė), Alisa Žarkova (Lietuvos aklųjų biblioteka) dalyvavo diskusijoje „Knygos visiems: apie knygų prieinamumą“.Diskusiją moderavo Vincas Grigas.

Diskusijoje kalbėta, kad trečdalis Lietuvos žmonių turi įvairių specifinių skaitymo poreikių, todėl reikia knygų, pritaikytų neregiams bei silpnaregiams, žmonėms turintiems disleksiją, protinę negalią ir kitas negalias. Aptarta garsinių knygų nauda ir populiarumas ne tik tarp negalią turinčių žmonių. Pasakota apie spausdintas knygas, pritaikytas reginčiajam ir neregiui (paveikslėlių knygos mažiesiems ir brailio rašto knygos), kaip toks bendravimas skatina tarpusavio supratimą ir bendrystę, ugdo fizinės negalios neturintįjį, jo sąmoningumą. Prieita prie išvados, kad ateitis priklauso skaitmeninei knygai, kurią nesudėtinga pritaikyti pagal žmonių poreikius.

Nijolė Daujotytė (leidykla „Odilė“), Monika Gimbutaitė (leidykla „Lapas“), Benas Arvydas Grigas (leidykla „Rara“), Giedrė Kadžiulytė (leidykla „Apostrofa“), Tomas Šinkūnas (leidykla „Phi knygos“) kalbėjosi „Apie ateities leidėją ir ateities skaitytoją“. Moderatorius – Audrius Ožalas.

Aptarta mažų, nišinių leidyklų situacija Lietuvoje ir kuo jos skiriasi nuo didžiųjų leidyklų. Pažymėta, kad mažos leidyklos yra orientuotos į intelektualų skaitytoją, atidžiau ir lėčiau skaitantį žmogų. Atkreiptas dėmesys, kad nišinės leidyklos yra ne konkurentės tarpusavyje, o bendraminčiai, kuriuos vienija bendras edukacinis siekis – formuoti ir auginti savo skaitytoją.

Renginio dalyje „Jaunimas kalbina leidėjus jiems aktualiomis temomis“, kurią moderavo Neringa Fadejevaitė, dalyvavo Danguolė Kandrotienė (leidykla „Debesų ganyklos“), Saulius Repčka (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Lolita Varanavičienė (leidykla „Tyto alba“).

Diskusijoje domėtasi, kaip leidžiamos knygos – trumpai apžvelgta iki knygos gimimo būtinų veiksmų seka, aptarta, kaip yra atrenkami autoriai. Klausta, kokie santykiai egzistuoja tarp leidėjų – ar jie konkurenciniai, ar draugiški. Nagrinėta, kaip ginamos mirusio autoriaus teisės ir kokios yra piratavimo grėsmės. Kalbėta ir apie tai, kokie reikalavimai keliami vaikų knygoms. Pažymėta, kad pagrindiniai leidyklų tikslai yra puoselėti lietuvių kalbos kultūrą ir populiarinti lietuvių autorius. Taip pat leidyklų atstovai akcentavo sąmoningą jaunimo pasirinkimą skaityti – tai yra puikus įrankis tobulėti, atrasti save, pažinti pasaulį.

Apie vaikų literatūrą kalbėjosi Jaunius Lingys (leidykla „Tikra knyga“), Inga Gresienė, Šiuolaikinės mokyklos centro mokytoja, Edita Šlekienė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bibliotekininkė ir mokytoja, Eglė Baliutavičiūtė, literatūrologė, rašytoja. Diskusiją „Vaikų literatūra pandemijos metais: kas pasikeitė?“ moderavo Austėja Kuskienė.

Pasidžiaugta, kad pandemijos metu tėvai turi daugiau laiko skaityti savo vaikams – vaikų literatūros knygų parduodama daugiau, taip pat padaugėjo skaitymo skatinimo programų, edukacijų, susitikimų su rašytojais internete. Kita vertus, ryškėja atmetimo reakcijos tendencija – vaikai, ypač vyresni, yra pavargę nuo ekranų, informacijos gausos. Taip pat pasidalyta mintimis, kad šiuo laikotarpiu vaikai, paaugliai dažniau renkasi sunkesnio turinio knygas (siaubo, turinčias depresinį foną, nagrinėjančias mirties klausimus). Svarbu, kad būtų šalia suaugusysis, pasiruošęs pokalbiui, galintis patarti ir paaiškinti.

Leidėjų forumo vaizdo įrašą rasite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.