Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gegužės 20 d.

Kauno vardui 660 metų

Gegužės 20-ąją švenčiama Kauno diena. Ši data pasirinkta dėl to, kad 1463 m. gegužės 20-ąją Kazimieras Jogailaitis atnaujino ir išplėtė miesto teises. Seniausios išlikusios Kauno privilegijos dokumento originalas saugomas Sankt Peterburgo archyvuose, o kopija – Kauno Rotušėje.

Kauno miestas metraštininkų pirmą kartą paminėtas dar 1361 metais. XIII a. pabaigoje kunigaikštis Kęstutis Kaune pastatė mūro pilį, tapusią svarbia miesto gynybos sistemos dalimi.

Kauno dienos proga kviečiame pasklaidyti senosios periodikos puslapius. Štai 1934 m. laikraštyje „Laiko žodis“ (Nr. 18, p. 4) išvardinta, ką kaunietis turi žinoti apie Kauną. Sužinosite ne tik įdomių istorinių faktų, bet ir skelbiamose fotografijose galėsite palyginti, kaip atrodė gatvių laistytoja Kaune skirtingais dešimtmečiais.

1933 m. to paties leidinio antrojo numerio straipsnelyje „Kur dabar Kauno „konkė“ (p. 5) minima nepamainoma Kauno įžymybė – paskutinis Europoje arklių tramvajus. Koks likimas jį ištiko, sužinosite apsilankę skaitmeninio kultūros paveldo portale epaveldas.lt.

Portale rasite ir knygą apie Kauną, išleistą 1939 m., kai miestas turėjo garbingą Lietuvos laikinosios sostinės statusą. Jau tuomet buvo neabejojama ir rašoma, kad Kaunas yra garsios praeities ir modernios dabarties miestas.

Pavartykime šias Kauno fotografijas ir paveikslus:

Logotipas