Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. spalio 14 d.

Tęsiasi kultūrinės edukacijos „Kultūra atrakina“ forumų kelionė po Lietuvą

Spalio 13 d. Alytuje įvyko Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kartu su Alytaus miesto teatru organizuotas ketvirtasis kultūrinės edukacijos forumas „Kultūra atrakina“. Šis forumas – dalis Nacionalinės bibliotekos kartu su Kultūros ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijomis vykdomo Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto veiklų.

Kaip ir ankstesniuose kultūrinės edukacijos forumuose, vykusiuose Klaipėdoje ir Šiauliuose, ir šįkart pagrindinis dėmesys buvo skirtas kultūros ir švietimo sinergijai, kultūros paso temai ir gerajai kultūrinių intervencijų patirčiai.

„Nacionalinės bibliotekos vykdomas kultūrinės edukacijos projektas yra nuostabi galimybė sujungti kultūrą ir švietimą, išplėsti edukacijos ribas. Galimybė atrasti jungtį tarp to, kas labai svarbu augančiam žmogui ir piliečiui“, – sveikindamas forumo dalyvius sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Forumo dalyvius, nuotoliniu būdu, pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys ir Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė. Forume patirtimi dalijosi kultūrinės edukacijos ekspertai ir praktikai: kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto kultūrinės edukacijos plėtros veiklų koordinatorė Ingrida Veliutė, kultūrinės edukacijos galimybių studijos „Nacionalinė mokinių kultūrinės edukacijos sistema“ tyrėjas Klaudijus Melys, Alytaus miesto teatro meno vadovė Andra Kavaliauskaitė, MO muziejaus edukacijų vadovė ir savanorių koordinatorė Jurgita Zigmantė.

Renginio metu taip pat vyko Alytaus apskrities kultūrinės edukacijos teikėjų, dirbančių pagal Kultūros paso programą, kontaktų mugė. Joje dalyvavo kūrybos namai ,,Druskos studija“, kūrybos studija „KAPT kūrybos lašai“, Alytaus muzikos mokyklos simfoninis orkestras „Svajonė“, Alytaus muzikos mokykla, Alytaus miesto teatras, Merkinės krašto muziejus padalinys V. Krėvės-Mickevičiaus memorialinis muziejus, Alytaus kraštotyros muziejus, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija, Alytaus jaunimo centras.  Po forumo pranešimų dalyviai pasiskirstė į tris praktinių veiklų grupes. Jose plačiau susipažino su Alytuje veikiančių kultūros ir meno įstaigų – Alytaus kraštotyros muziejaus, Audiovizualiųjų menų centras, Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos – vykdomomis edukacinėmis veiklomis, diskutavo apie kultūros ir meno pritaikymą ugdymo procesui.

Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto tikslas – tobulinti kultūrinės edukacijos Lietuvoje sistemą ir įrankius (Kultūros paso programą, kultūrinės edukacijos koordinatorių ir kultūros edukatorių kompetencijas bei tinklą, kultūrines intervencijas ir tam pritaikytą IT sistemą) siekiant stiprinti mokinių ir pedagogų kultūrines kompetencijas, kūrybinį kritinį mąstymą ir taip ugdyti kitus ateičiai būtinus gebėjimus. Projektu siekiama sukurti kultūrinės edukacijos administravimo platformą, kultūrinės edukacijos koordinatorių (formaliojo ir neformaliojo švietimo) tinklą, siekiant užtikrinti kokybišką kultūros ugdymą ir nuoseklų koordinavimą, telkti ir stiprinti sukurtą kultūros edukatorių tinklą skatinant juos teikti kuo kokybiškesnes, įvairesnes kultūrines edukacijas.

Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo projekto vykdymo metu iš viso planuojama surengti dešimt  kultūrinės edukacijos forumų visose Lietuvos apskrityse. Penktasis forumas vyks spalio 28 d. Panevėžyje.

© Mindaugo Astrausko ir Giedriaus Bernatavičiaus nuotr.