Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. vasario 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2022 m. 2-asis numeris: apie ką jis?

Karštas klausimas. Po dvejų metų vėl įvyko Vilniaus knygų mugė. Tiesa, pirmą kartą ji vyko pandemijos sąlygomis, o, kaip paaiškėjo pirmąją renginio dieną, – ir karo vienoje didžiausių Europos valstybių – Ukrainoje – sąlygomis. „Tarp knygų“ redakcija šiemetės mugės organizatorių – Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentės Lolitos Varanavičienės ir Lietuvos kultūros instituto vadovės Aušrinės Žilinskienės – paklausė, su kokiais iššūkiais susidurta rengiant visavertę mugės renginių programą. Parengė Vaidenė Grybauskaitė.

Tyrimai. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai su partneriu Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi atliko Vaikų ir paauglių skaitybos tyrimą. Juo siekta išsiaiškinti, kokias knygas Lietuvos vaikai įvardija kaip mėgstamiausias ir patinkančias, kokie jų skaitybos įpročiai ir kas juos lemia. Tyrimo rezultatus apžvelgia Goda Baranauskaitė-Dangovienė.

Projektai. Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio apskričių bibliotekos 2021–2024 m. vykdo projektą „Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“. Kad galėtų nuspręsti, kokių sprendimų imtis, šių bibliotekų specialistai atliko tyrimą, kokius laisvalaikio leidimo būdus renkasi 10–15 metų vaikai ir jaunuoliai. Evelina Zenkutė pasakoja, koks inovatyvus sprendimas pasitelktas, kad, siūlant jaunuoliams patrauklią veiklą, drauge jie būtų pratinami prie skaitymo.

Tema: garsinės knygos. Šalies bibliotekoms pasirašius Bibliotekų prieinamumo manifestą, išaugo informacijos prieinamumo svarba. Ką daryti, kad negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto asmenims būtų užtikrinta kuo didesnė galimybė skaityti garsines knygas. Milda Lipavičiūtė pristato, kiek turinio Lietuvoje pritaikoma skaitymo sutrikimų turintiems žmonėms ir kaip šalies bibliotekos ar pavieniai bibliotekininkai galėtų prisidėti, kad būtų sukuriama daugiau didelių investicijų reikalaujančių garsinių knygų.

Nauji leidiniai. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka išleido Alenos Landsbergytės-Žemkalnytės „Aliutės dienoraštį“ – autentišką kasdienės istorijos liudijimą apie pirmosios Lietuvos Respublikos ir jos laikinosios sostinės – Kauno – gyvenimą. Leidinį pristato Dalia Cidzikaitė.

Nauji leidiniai. Dar vienas naujas Nacionalinės bibliotekos leidinys – Bebos Epštein „Autobiografija“. Tai unikalus prieš kelerius metus Nacionalinės bibliotekos rankraštiniame judaikos archyve aptiktas rankraštis – Vilniuje gyvenusios dvylikametės žydų mergaitės pasakojimas apie save, iliustruotas jos ir šeimos narių nuotraukomis. Leidinį pristato Lara Lempertienė.

Bibliotekų turtai. 2021 m. rudenį buvo papildytas UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinis registras. Inga Strungytė-Liugienė pasakoja apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomą Kristijono Endrikio Mertikaičio giesmyną „Wiſſokies Naujes Gieſmes arba Ewangelißki Pſalmai“ (Tilžė, 1817), kuris pripažintas regioninės reikšmės dokumentu. Beje, šis giesmynas yra vienintelis Lietuvoje ir pasaulyje žinomas egzempliorius.

Lietuvos karaimų metai. 2022-ieji Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti Lietuvos karaimų metais. Tai svarbus įvykis ir Trakų rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, nes šis miestas – ryškus karaimų kultūros centras. Regina Rancevienė apžvelgia bibliotekos ir karaimų bendruomenės bendradarbiavimo rezultatus, bibliotekos fonduose kaupiamas publikacijas apie karaimus.

Ką skaityti. Klausimas, kokį skaitinį pasirinkti, turbūt neretai kamuoja ir knygų gurmaną, ir pradedantįjį

skaitytoją. Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – žurnalo puslapiuose dalijamės rekomendacijomis, ką skaityti verta ir kuo konkreti knyga gali sužavėti. Šiame numeryje skaitinius rekomenduoja Kamilė Strachė (Kamile_strach).

Kronika. Kviečiame skaityti apie 100-ąjį vienintelio Lietuvoje žurnalo apie vaikų literatūrą „Rubinaitis“ numerį, ta proga Vaiva Markevičiūtė pateikia Kęstučio Urbos ir Džiuljetos Maskuliūnienės minčių apie „Rubinaičio“ reikšmę; Darius Žiemelis apžvelgia pirmąjį elektroninio periodinio mokslo žurnalo „Aktualu rytoj“ (1 (19) tomą; Deimantė Žukauskienė pristato Algimanto Zurbos 80-mečio proga Nacionalinėje bibliotekoje surengtą rašytojo fotografijų parodą, o Sonata Nognienė – Pagėgiuose vykusią konferenciją, skirtą 90-osioms  poeto Algimanto Mackaus gimimo metinėms; susipažinkite su Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vaikų aptarnavimo skyriaus inicijuota veikla – paauglių pokalbiais, kuriuose jie gali atsiverti, taip pat su Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos padalinio Tarptautinio vertėjų ir rašytojų centro Nidoje naujausiu projektu, kurio metu suteiktos stipendijos jame reziduoti dviem menininkams.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a.) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,40 Eur

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Pirmame viršelyje

  • Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos stendo (dizainerė Vaida Gasiūnaitė) 22-ojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje fragmentas