Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. balandžio 25 d.

Kviečiame dalyvauti tradicinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiuose

22-oji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė skirta tvarumo temai. Kas yra tvari biblioteka, kada biblioteką galima įvardinti kaip tvarią, kodėl bibliotekininkams ir bibliotekų bendruomenei ši tema yra svarbi? Atsakymų bus ieškoma balandžio 23–29 dienomis: šalies bibliotekininkai kviečiami dalyvauti profesinėse iniciatyvose, o skaitytojai – kultūros renginiuose tiek savo bibliotekoje, tiek virtualiose erdvėse.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė pastebi, kad kalbėti apie tvarią biblioteką ir kiekvieno bibliotekininko vaidmenį siekiant nuoseklumo veiklose skatina bibliotekų misija organizuoti informaciją, dalintis žiniomis, planuoti pokyčius ateičiai: „Tvarumas bibliotekininkų bendruomenei svarbus dėl nuolatos įvairiomis formomis išreiškiamo rūpesčio, kaip ir kokioje visuomenėje gyvens mūsų vaikai po 30, 50 ar 100 metų. Jeigu jau dabar nesukursime to, kas gali būti palaikoma bėgant laikui, neišeikvojant išteklių ir nepakenkiant aplinkai, kas yra ekonomiškai ir etiškai teisinga, tuomet jau artimiausiu metu susidursime su didžiuliais aplinkos ir gerovės iššūkiais. Skirkime bibliotekų savaitę apgalvoti bibliotekų vertybes ir galimybes veikti, kuriant tvarias bibliotekas.“

Bibliotekų savaitės programa plati, apimanti kelis šimtus renginių, tad informaciją sekti verta savaitės organizatorių – Lietuvos bibliotekininkų draugijos socialinių tinklų paskyrose ir svetainėje.

22-ąją nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija, globoja Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, patronažą suteikė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, rėmėjas – UAB „Asseco Lietuva“.

Kviečiame dalyvauti renginiuose, parodose ir ekskursijose Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Renginiai

BALANDŽIO 25 D.

Bibliotekų bendruomenę sveikins Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės globėja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kultūros ministras Simonas Kairys, Ukrainos bibliotekų asociacijos pirmininkė Oksana Brui, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė, Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Renginio metu kultūros ministras S. Kairys paskelbs geriausius metų bibliotekininkus (bibliotekininką, bibliotekos vadovą, jaunąjį bibliotekininką). Renginį ves Gerūta Griniūtė, koncertuos Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos ugdytiniai. Atidarymas bus transliuojamas tiesiogiai Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale ir „Facebook“ paskyroje.

BALANDŽIO 26 D.

Filmo „Kai aš mažas buvau“ fabula – abiturientų Tomo (akt. Linas Krikščiūnas) ir Eglės (akt. Julija Kavaliauskaitė) pirmosios meilės istorija, prasidėjusi pabėgus iš mokyklinės ekskursijos po parodą. Filmo vertybė – gaivus, spontaniškas sekimas svaigiais pirmosios meilės potyriais ir išgyvenimais, tegul ir sudrumstais pavydo kančių, nusivylimo, vedančiais į netikėtas situacijas, skriejimą ant žirgų ar vandens slidžių, ilgas klajones po naktinį ar rytmetinį Vilnių, pabėgimą į gamtos prieglobstį.

BALANDŽIO 27 D.

Susipažinkite su lietuviška teisine duomenų baze „Infolex“. Mokymai nemokami, tačiau būtina registracija. Mokymai vedami lietuvių kalba, užsiėmimų metu lankytojai gali naudotis savo nešiojamaisiais kompiuteriais. Registracija čia

Tai motyvacinis pokalbis-diskusija su jaunuoliais (ir ne tik), kuriems įdomi policijos pareigūno profesija. Renginyje jūsų lauks vaizdinės medžiagos ir praktinių situacijų pristatymas, diskusija su šios reikalingos profesijos atstovais.

Edukacijos teorinėje dalyje bus aptariama vizualinė kalba ir raiška, objekto vizualizacija ir stilizacija, nagrinėjami stilizacijos ir dizaino inovacijų pavyzdžiai. Bus pateikiama pavyzdžių iš Nacionalinės bibliotekos dokumentų fondų. Atliksime ir praktinę kūrybinę užduotį-projektą – kursime daiktą, turintį ypatingų savybių. Edukacija vyks nuotoliniu būdu per platformą „Microsoft Teams“, būtina registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kviečiame į susitikimą su trimis akcijos „Metų knygos rinkimai 2021“ knygų suaugusiesiems kategorijos nominantais: Sandra Bernotaite, Rimantu Kmita ir Lina Simutyte. Renginį ves literatūros kritikė, žurnalo „Literatūra ir menas“ kritikos skilties redaktorė dr. Virginija Cibarauskė.

BALANDŽIO 28 D.

Susipažinkite su lietuviška teisine duomenų baze „Infolex“. Mokymai nemokami, tačiau būtina registracija. Mokymai vedami lietuvių kalba, užsiėmimų metu lankytojai gali naudotis savo nešiojamaisiais kompiuteriais. Registracija čia

Kuo skiriasi mada ir kostiumas – išmokite rasti žinių apie aprangos istoriją informacijos išteklių sistemose. Susipažinsite su kostiumo raida, tam tikrų epochų drabužių dėvėsenos įdomybėmis ir ypatybėmis. Išmoksite atskirti madą ir kostiumą. Išgirsite rekomendacijų, kaip rasti informacijos apie kostiumo istoriją gausiuose šiuolaikiniuose informacijos ištekliuose. Šių mokymų tema „Renesansas – išmokite rasti žinių apie aprangos istoriją informacijos išteklių sistemose“. Mokymai vyks per „Microsoft Teams“ programą, registracija čia.

Susipažinsite su bibliotekos prenumeruojamomis užsienio duomenų bazėmis, skirtomis moksliniams darbams rašyti. Plačiau susipažinsite su dažniausiai naudojamomis duomenų bazėmis EBSCO ir JSTOR, sužinosite, kaip jose veikia paieška, kokios yra pagrindinės funkcijos ir kokios galimybės duomenų bazėmis naudotis ne tik bibliotekoje, bet ir namuose. Dalyviai bus supažindinami su tarptautinių organizacijų ir lietuviškomis duomenų bazėmis. Mokymai vyks per „Microsoft Teams“ programą, registracija čia.

Renginiai moksleiviams

BALANDŽIO 25 D.

Rašytoją, gamtininką, fotografą, aplinkosaugininką, radijo laidų vedėją Selemoną Paltanavičių Lietuvoje pažįsta visi. Jis – tikra gamtos enciklopedija. S. Paltanavičius yra daugiau nei 80 knygų vaikams ir suaugusiesiems autorius, įdomus pašnekovas, šįkart pakviesiantis vaikus patyrinėti savo namų bibliotekos lobius. Kokios knygos-vedliai, knygos-draugai ar knygos-vaikai gyvena jo lentynose, ką ir kaip jos pasakoja?

BALANDŽIO 26 D.

Vaikų mėgstamos knygų serijos „Pasaiba“ penktos dalies „Pasaiba ir sapnų knyga“ pristatyme Pasaiba pagaliau pakvies apsilankyti vietoje, iš kurios atvyko pas Sofiją, – slaptame pasaibų kaimelyje. Jame renginio dalyviai susipažins su keturiomis Pasaibos močiutėmis, išbandys įvairiausias miego pozas, dalyvaus knarkimo varžybose, ieškos pasimetusios sapnų knygos, šoks miego šokį ir išsiaiškins slapčiausią pasaibų kaimelio paslaptį.

BALANDŽIO 29 D.

Sigutė Chlebinskaitė yra gerai žinoma knygų dailininkė, grafikė, iliustruotoja, inicijavusi kūrybinę studiją „Knygų šalis“, veikianti tam, kad padėtų pajusti knygos taurumą, puoselėtų meilę žmogaus rankų ir vaizduotės kūriniams. Dailininkė taip pat dirba vaikų knygos edukacijos srityje, dažnai susitinka su jaunaisiais skaitytojais ugdymo ir kultūros organizacijose. Menininkė yra apdovanota Kultūros ministerijos teikiamomis premijomis už geriausią profesionaliojo meno debiutą ir nuopelnus skatinant skaitymą.