Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2022 m. birželio 2 d.

Nacionalinės bibliotekos renginiai skaitykloje #VilniusSkaito

Birželio 6 d. Lukiškių aikštėje startuoja penktasis, jubiliejinis, skaityklos #VilniusSkaito sezonas. Kaip ir kiekvienais metais skaitykloje bus galima rasti apie tūkstantį įvairių žanrų naujausių knygų įvairiomis kalbomis, jas bus galima skaitinėti visą vasarą po atviru dangumi patogiuose sėdmaišiuose ant žolės.

Šį sezoną skaitykla glaudžiai bendradarbiaus su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Nacionalinė biblioteka ne tik suteiks skaityklai savo išleistų vertingų leidinių, bet ir Lukiškių aikštėje esančioje skaityklos erdvėje organizuos seriją įdomių renginių.

Birželio 6 d. 15 val. „Knygų starto“ veiklos šeimoms

15 val. laukiame pačių mažiausių skaitytojų – vaikų iki trejų metų, su jais drauge skaitysime didelę (net metro aukščio!) ir spalvingą knygą „Kapt kapt kapt“. Tai Indrės Zalieckienės knygelė kūdikiams, kuri įdedama į „Knygų starto“, ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto, lauknešėlį – jį nuo šiol gauna kiekvienas Lietuvos naujagimis. Knygelės iliustracijomis grįstas vaikučių žaidinimas pralinksmins ne tik mažuosius, jis patiks ir tėveliams.

16 val. po smagių edukacijų Nacionalinės bibliotekos vaikų literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė atsakys į tėveliams rūpimus klausimus apie ankstyvąjį skaitymą, rekomenduos knygas ir patars, kaip skaitymo ritualą paversti kasdiene džiugesį keliančia ir suartinančia veikla.

Birželio 7 d. 17 val. Meno edukacija „Pleneras mieste. I pamoka“

Edukacijų ciklo vedėja menininkė Eglė Jovaišaitė pakvies išeiti į atviras erdves, padės aptikti meninės kompozicijos sąsajas su pagrindinėmis geometrinėmis formomis ir pamatyti jų apraiškas miesto aplinkoje. Architektūrinis statinys yra forma, dažniausiai sukuriama kubo variacijomis, taigi miestas pilnas geometrinių formų, tūrinių ir plokščių, įvairių paviršių ir linijų žaismo.

Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Birželio 8 d. 12 val. Edukacija „Tinkamas susitelkimas – kelias būti savimi“ 

Edukacijos dalyviai turės galimybę giliau panirti į asmeninio psichologinio pasaulio pažinimą. Tai galimybė iš naujo ieškoti ir atrasti būdus, kaip nutildyti nerimą, paleisti įtampą, blogus ateities scenarijus. 

Dalyviai išmoks sąmoningai valdyti dėmesį, suvokti savo potencialą, praplėsti vidinės kultūros akiratį ir leistis pažinimo taku į meninės kūrybos bei filosofinių tradicijų sąsajas. Dėmesio valdymo technikos suteiks galimybę tapti sąmoningesniu žmogumi. Kiekvienam dalyviui bus sudaromos palankios sąlygos nurimti, susikaupti ir kūrybiškai išsiskleisti kasdienėje veikloje. 

Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Birželio 15 d. 18 val. Pokalbis apie biblioterapiją

Kviečiame pasikalbėti apie biblioterapiją – savijautos gerinimo, asmeninio augimo būdą pasitelkiant tekstus ir skaitymą. Ši pagalba ypač aktuali: skaitymas gali padėti žmogui prisitaikyti sunkioje situacijoje, sumažinti vidinę įtampą, rasti atsakymus į egzistencinius, savęs pažinimo, vertybių klausimus.

Renginyje knygų apie biblioterapiją autorė dr. Daiva Janavičienė papasakos, kodėl verta pažinti biblioterapijos teoriją ir kaip ją galima pritaikyti praktiškai. Diskutuosime apie biblioterapijos patirtis, ką sau svarbaus galima atrasti skaitymo klubų veikloje. Kas gali „gydyti skaitymu“, kuo pasinėrimas į tekstą gali padėti? Dalyvių teirausimės, kokią iš skaitytų knygų jie galėtų nurodyti kaip biblioterapinę ir kodėl.

Kartu renginyje pristatysime D. Janavičienės knygas „Biblioterapija: teorija ir praktika“ bei „Biblioterapijos metodika“ – vienus pirmųjų šalyje leidinių, skirtų terapiniam skaitymo poveikiui apžvelgti. Renginį moderuos filologė Rasa Derenčienė. R. Derenčienė ir D. Janavičienė yra Nacionalinės bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės, veikloje taikančios biblioterapijos elementus.