Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2023 m. vasario 3 d.

Mokymai Nacionalinėje bibliotekoje – darbui ir laisvalaikiui

Kviečiame dalyvauti mokymuose, kuriuose susipažinsite su valdžios institucijų ir kasdienėmis elektroninėmis paslaugomis, išmoksite naudotis duomenų bazių paieška, sužinosite, kaip rasti reikalingus Lietuvos teisės aktus, teismų praktikos bylas ar kitą informaciją.

Naujuose mokymuose bus pristatytos įvairių formų medijos ir netikrų naujienų rūšys; jų dalyviai iš arčiau susipažins su penkiais – Šiaurės, Pietų, Vakarų, Centrinės ir Pietryčių – Europos muzikiniais regionais, išmoks atskirti juos identifikuojančias muzikines charakteristikas; atras tatuiravimo meno istoriją nuo ištakų iki paplitimo populiariojoje kultūroje, daugiau sužinos apie jų ryšį su socialine bendruomenės struktūra, karyba, religija ir mada.

Mokymai yra nuotoliniai, tačiau esant poreikiui ir susirinkus iki 10 asmenų grupei pagal išankstinį susitarimą gali vykti ir gyvai bibliotekoje. Nuotoliniai mokymai vyksta per „Microsoft Teams“ programą. Užsiregistravę elektroniniu paštu gausite nuorodą, kurią paspaudę prisijungsite ir dalyvausite mokymuose.

Jei norite užsakyti mokymus, turite klausimų ar pasiūlymų, taip pat jei negalėsite dalyvauti ir norite atšaukti rezervaciją, susisiekite su mumis el. p.Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Vasarį kviečiame į šiuos nuotolinius mokymus:

  • Posistemės „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“
    • Posistemių „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ paieškos filtrai (apžvelgiami visi paieškos filtro laukai).
    • Atliktos paieškos rezultatai, rezultatų tikslinimas, užklausos prenumerata ir išsaugojimas, prenumerata pagal temas.
    • Teisės akto dokumentas (ryšiai su kitais dokumentais, redakcijos, įrankių juosta prie straipsnių).
    • Teisės akto projekto informacija, palyginimo įrankis.
    • „Infolex“ Europos Sąjungos teisės aktų posistemė – paieška, rezultatai, dokumentas.
    • Individualūs katalogai.
      Data: vasario 9 d. 15.00–16.00 val. (Registracija ›)
  • Posistemė „Teismų praktika“ – bylų paieška lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“
    • Kaip susirasti reikalingas bylas naudojant įvairius „Infolex“ teismų praktikos posistemės paieškos filtrus.
    • Paieška tarp jau rastų rezultatų, rezultatų analizė, kokia informacija pateikiama rezultatuose.
    • Bylos citavimo vizualizacija, citavimo kontekstas.
    • „Infolex“ Europos Sąjungos praktikos posistemė – paieška, rezultatai, dokumentas.
    • Skaičiuoklės, žodynai.
      Data: vasario 10 d. 14.00–15.00 val. (Registracija ›)
  • Nauja! Muzikinė geografija. Europa. 5 dalių ciklo muzikinės antropologijos paskaitos-mokymai, kurių dalyviai, klausydami reprezentatyvių pristatymų ir muzikinių įrašų bei mokydamiesi juos atrasti iš duomenų bazių ,,Europeana“, ,,Naxos Music Library“, Nacionalinės bibliotekos muzikos fondų ir kitų šaltinių, susipažins su penkiais – Šiaurės, Pietų, Vakarų, Centrinės ir Pietryčių – Europos muzikiniais regionais, išmoks atskirti regionus identifikuojančias muzikines charakteristikas, pagilins Europos etninės muzikos istorijos žinias, mokysis pažinti Europos muzikinio paveldo ryšį su žemyno gyventojų gyvenimo būdu, istorija, kraštovaizdžiu ir etnogeneze.
    • 1 dalis. Šiaurės Europa 
      Data: vasario 14 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›)
    • 2 dalis. Vakarų Europa 
      Data: vasario 21 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›)
  • Informacinis raštingumas: elektroninės valdžios paslaugos. Mokymuose pristatomos per elektroninės valdžios vartus prieinamos elektroninės paslaugos. Supažindinama su svarbiausiomis elektroninių paslaugų teikėjų svetainėmis.
    Data: vasario 21 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)
  • Duomenų bazės moksliniams darbams: paieška ir galimybės. Mokymuose pristatomos Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamos užsienio duomenų bazės, skirtos moksliniams darbams rašyti. Plačiau susipažinsite su labiausiai naudojamomis duomenų bazėmis EBSCO ir JSTOR, sužinosite, kaip jose veikia paieška, kokios yra pagrindinės funkcijos ir kokios yra galimybės duomenų bazėmis naudojantis ne tik bibliotekoje, bet ir namie. Dalyviai bus supažindinti ir su tarptautinių organizacijų bei lietuviškomis duomenų bazėmis.
    Data: vasario 22 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›)
  • Nauja! Medijų ir informacinis raštingumas: renkamės, vertiname, valdome. Sužinosite apie naujų formų medijas ir netikrų naujienų rūšis, apie paveikių informavimo priemonių kūrimo būdus, pagrindinius informacinio šaltinio atrankos kriterijus, gausite patarimų, kaip atskirti dirbtinio intelekto sukurtas nuotraukas nuo tikrų, kaip apsisaugoti nuo propagandos, dezinformacijos ar melagingų naujienų spąstų, ir daugybę kitų dalykų. Mokymai padės kritiškiau vertinti medijas ir sąmoningiau rinktis, vertinti ir valdyti informacijos šaltinius.
    Data: vasario 28d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›
  • Nauja! Tatuiruotės meno istorijoje. 2 dalių mokymuose susipažinsite su tatuiravimo istorija nuo ištakų iki paplitimo populiariojoje kultūroje; sužinosite, koks buvo tatuiruočių ryšys su socialine bendruomenės struktūra, karyba, religija ir mada. Be to, pristatymų metu griausime keletą plačiai paplitusių su tatuiruotėmis susijusių mitų. Aptarsime ir keblų internete pateikiamos informacijos patikimumo klausimą.  
    • 1 dalis. Kūno ženklas. Pirmoje dalyje susipažinsite su pirmuoju pasaulyje tatuiruotu žmogumi, sužinosite, kokiomis socialinėmis ir kultūrinėmis sąlygomis susiklostė tatuiravimo tradicijos įvairiuose geografiniuose regionuose, ką jos reiškė vietos bendruomenėms, kaip į šią praktiką žiūrėjo baltųjų kolonistų administracija ir ką apie jas manė patys vakariečiai.
      Data: vasario 28 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›

Išsamiau apie mokymus skaitykite čia ›