Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. kovo 22 d.

Pasaulinę poezijos dieną – frankofonijai skirtas renginys Nacionalinėje bibliotekoje

Kovo 21-ąją, Pasaulinę poezijos dieną, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko poetiško prancūzų dokumentinio filmo premjera Lietuvoje.

Pirmąkart už Prancūzijos ribų žiūrovai galėjo išvysti poezijos ir dailės ryšiams skirtą filmą „Apšviesti naktį. Poetiniai Pierre’o Soulages’o ir Léopoldo Sédaro Senghoro susižvalgymai“ (pranc. Éclairer la nuit. Regards poétiques entre PierreSoulages & Léopold Sédar Senghor, režisierė Anne-Camille Charliat), kuriame sugretinta dviejų iškilių kūrėjų kūryba: P. Soulages’o tapyba ir L. S. Senghoro poezija. Filmo peržiūroje dalyvavo ir į žiūrovų klausimus atsakė iš Paryžiaus atvykęs filmo sumanytojas, kultūros ir meno ekspertas, istorikas Jeanas Gérard’as Bosio, artimai pažinojęs abu kūrėjus.      

Susirinkusiuosius pasveikino Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Pascalis Sliwanskis, jis pasidžiaugė, kad tai jau ne pirmas poezijos ir kino ryšiams skirtas frankofoniškas renginys, įvykęs Nacionalinėje bibliotekoje šiais metais: sausį bibliotekoje buvo surengtas literatūros ir kino ryšių tyrinėtojos Carole Aurouet (Paryžiaus Gustave’o Eiffelio universitetas) atviras seminaras. Renginyje sveikinimo žodį tarė Vilniaus universiteto Prancūzų filologijos katedros vedėja doc. dr. Eglė Kačkutė ir šios katedros dėstytoja, viena renginio organizatorių dr. Vita Valiukienė. Renginį vedė literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka). Renginys vyko lietuvių ir prancūzų kalbomis (vertė Veronika Vasiljeva-Niparavičienė).

Po filmo kalbėjo ir į klausimus atsakė kultūros ir meno ekspertas, istorikas J. G. Bosio. Jis plačiai papasakojo apie savo pažintį su meno pasauliu ir šiais filmo herojais menininkais, apibrėžė jų kūrybos ypatybes bei vertę, svarstė aktualias šiuolaikinio meno, jo vietos dabartinėje visuomenėje problemas. Jis akcentavo humanistinį ir universalų šių menininkų kūrybos turinį išskirdamas grožio, laisvės ir gėrio sąsajas jų kūryboje, dėl kurių ši ir yra itin aktuali.

J. G. Bosio gimė 1945 m. Nicoje, glaudžiai su vietos kultūros gyvenimu susijusioje šeimoje. Įgijęs teisės, ekonomikos ir literatūros mokslų diplomus, 1969–1971 m. jis buvo prancūzų kultūros renginių kuratorius Europoje, Kanadoje ir Haityje, vėliau dešimt metų (1972–1982 m.) dirbo Senegalo prezidento L. S. Senghoro patarėju kultūros ir diplomatijos klausimais. Dirbdamas Senegale, J. G. Bosio organizavo Marco Chagallo, Pablo Picasso ir P. Soulages’o parodas. Užmezgęs draugiškus santykius su žymiais to meto menininkais, jis turėjo galimybę išleisti L. S. Senghoro eilėraščius, iliustruotus M. Chagallo, P. Soulages’o, André Massono, Hanso Hartungo, Vieiros da Silvos, Alfredo Manessier kūriniais. Paryžiuje, Branlio krantinės muziejuje (Le musée du quai Branly), surengtoje parodoje „Senghor and the Arts“ („Senghoras ir menas“) šiuo metu pristatomi J. G. Bosio dovanoti darbai ir keli kūriniai iš jo asmeninės kolekcijos. 

Renginyje buvo siūloma atrasti nepaprastai įdomią dviejų giminingų menų – tapybos ir poezijos – sąsają, kuria aukštinamas kultūrų grožis, tautų laisvė ir bendras paveldas. Gretindamas P. Soulages’o tapybą ir L. S. Senghoro poeziją, filmas atiduoda duoklę civilizacijų ir visuotines žmogiškąsias vertybes šlovinančiai meninės kūrybos galiai.

Renginio organizatoriai – Vilniaus universitetas ir Prancūzų institutas Lietuvoje. Tarp rėmėjų – Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Partneris – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.