Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gegužės 2 d.

Mokymai Nacionalinėje bibliotekoje – darbui ir laisvalaikiui

Kviečiame bibliotekos lankytojus dalyvauti mokymuose, kuriuose susipažinsite su kasdienėmis elektroninėmis paslaugomis, išmoksite naudotis paieška duomenų bazėse, daugiau sužinosite apie notacijos programos „Finale“ ypatumus, veikimo principus bei panaudojimo galimybes ir atrasite tatuiravimo meno istoriją nuo ištakų iki paplitimo populiariojoje kultūroje.

Mokymai yra nuotoliniai. Tam tikri mokymai bibliotekoje organizuojami pagal išankstinį susitarimą, esant poreikiui ir susidarius 4–10 asmenų grupei. Nuotoliniai mokymai vyksta per „Microsoft Teams“ programą. Užsiregistravę el. paštu gausite nuorodą, kurią paspaudę prisijungsite ir jau dalyvausite mokymuose.

Jei norite užsakyti mokymus, turite klausimų ar pasiūlymų, taip pat jei negalėsite dalyvauti ir norite atšaukti rezervaciją, susisiekite su mumis el. p.  Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Toliau pateikiami gegužę rengiami nuotoliniai mokymai.

Pažintis su notacijos programa „Finale“

Data: gegužės 9 d. 15.00–16.30 val. (Registracija ›)

Mokymuose pristatomi pagrindiniai darbo su notacijos programa „Finale“ ypatumai, programos veikimo principai, jos paskirtis ir panaudojimo galimybės. Bus atliekamos praktinės užduotys: notografiškai užrašysime nurodytą pavyzdį, išbandysime skirtingus natų įvedimo, atkūrimo ir formatavimo būdus. Mokymai skirti tiek pradedantiesiems (skaitantiems muzikos raštą), tiek pažengusiesiems: pedagogams, norintiems savarankiškai pasiruošti metodinę medžiagą ar pedagoginį repertuarą, muzikos mėgėjams, atlikėjams, ketinantiems naudoti notacijos programą muzikai kurti, aranžuoti ar mokytis.

Posistemės „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ lietuviškoje teisės duomenų bazėje „Infolex“ 

Data: gegužės 10 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)

  • Posistemių „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ paieškos filtrai (apžvelgiami visi paieškos filtro laukai)
  • Atliktos paieškos rezultatai, rezultatų tikslinimas, užklausos prenumerata ir išsaugojimas, prenumerata pagal temas
  • Teisės akto dokumentas (sąsaja su kitais dokumentais, redakcijos, įrankių juosta prie straipsnių)
  • Teisės akto projekto informacija, palyginimo įrankis
  • „Infolex“ ES teisės aktų posistemė: paieška, rezultatai, dokumentas
  • Individualūs katalogai

Posistemė „Teismų praktika“ – bylų paieška lietuviškoje teisės duomenų bazėje „Infolex“

Data: gegužės 11 d. 15.00–16.00 val. (Registracija ›)

  • Kaip susirasti reikalingas bylas naudojant įvairius „Infolex“ teismų praktikos posistemės paieškos filtrus
  • Paieška tarp jau rastų rezultatų, rezultatų analizė, kokia informacija pateikiama rezultatuose
  • Bylos citavimo vizualizacija, citavimo kontekstas
  • „Infolex“ ES praktikos posistemė: paieška, rezultatai, dokumentas
  • Skaičiuoklės, žodynai

Informacinis raštingumas: el. valdžios paslaugos

Data: gegužės 16 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)

Mokymuose pristatomos per Elektroninės valdžios vartus prieinamos elektroninės paslaugos. Supažindinama su svarbiausiais elektroninių paslaugų teikėjų tinklalapiais.

Tatuiruotės meno istorijoje

Data: gegužės 16 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›)

Dviejų dalių mokymuose susipažinsite su tatuiravimo istorija nuo ištakų iki paplitimo populiariojoje kultūroje; sužinosite, koks buvo tatuiruočių ryšys su socialine bendruomenės struktūra, karyba, religija ir mada. Be to, griausime plačiai paplitusius su tatuiruotėmis susijusius mitus. Aptarsime ir keblų internete pateikiamos informacijos patikimumo klausimą.  

2 dalis. Mados ženklas. Aptarsime moderniąsias tatuiravimo tendencijas ir jų sąryšį su politiniais, socialiniais ir kultūriniais veiksniais. Sužinosite, kaip kito požiūris į šią praktiką nuo XX a. pradžios ir kokią įtaką tatuiruočių paplitimui turėjo populiarioji kultūra. Padiskutuosime ir apie kelias gerai žinomas kontroversiškas tatuiruotes.

Medijų ir informacinis raštingumas: renkamės, vertiname, valdome

Data: gegužės 17 d. 10.00–11.30 val. (Registracija ›)

Mokymuose sužinosite apie naujas medijų formas bei netikrų naujienų rūšis, apie paveikių informavimo priemonių kūrimo būdus, pagrindinius informacinio šaltinio atrankos kriterijus, gausite patarimų, kaip atskirti dirbtinio intelekto sukurtas nuotraukas nuo tikrų, kaip apsisaugoti nuo propagandos, dezinformacijos ar melagingų naujienų spąstų ir daugybę kitų dalykų. Mokymai padės kritiškiau vertinti medijas ir sąmoningiau rinktis, vertinti bei valdyti įvairius informacijos šaltinius. 

Informacinis raštingumas: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams

Data: gegužės 18 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)

Mokymuose pristatomos nuotoliniu būdu prieinamos, pasiekiamos arba užsakomos elektroninės paslaugos pagrindiniams kasdieniams kiekvieno žmogaus poreikiams patenkinti. Detaliau supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, saviraiškos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.

Biblioteka kitataučiams. Informacinis raštingumas: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams (rusų kalba)

Data: gegužės 24 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›)

Mokymuose pristatomos kitataučių ir karo pabėgėlių kasdieniams poreikiams skirtos elektroninės paslaugos. Supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, saviraiškos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.

Библиотека для иностранцев. Информационная грамотность: электронные услуги для повседневных нужд. Обучение представляет дистанционно доступные электронные услуги для удовлетворения основных повседневных потребностей иностранцев и военных беженцев в Литве. Представляются электронные услуги быта, транспорта, досуга, самореализации, социализации, психологической помощи.

Duomenų bazės moksliniams darbams: paieška ir galimybės

Data: gegužės 30 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›)

Mokymuose pristatomos Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamos užsienio duomenų bazės, skirtos mokslinių darbų rašymui. Plačiau susipažinsite su labiausiai naudojamomis duomenų bazėmis EBSCO ir JSTOR, sužinosite, kaip jose veikia paieška, kokios jų pagrindinės funkcijos ir kokios galimybės duomenų bazėmis naudotis ne tik bibliotekoje, bet ir namuose. Taip pat dalyviai bus supažindinami su tarptautinių organizacijų bei lietuviškomis duomenų bazėmis.

Išsamiau apie mokymus skaitykite čia ›