Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Minimų knygų viršeliai 2023 m. gegužės 5 d.

Bibliotekos fonde – nauji leidiniai apie Lietuvos istoriją ir kultūrą

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos fondas papildytas naujomis knygomis, kurios leis geriau pažinti Lietuvos istoriją, mitologiją, etnologiją, gastronominę kultūrą. Keletą knygų pristatome išsamiau.

Blindė : medis-moteris mitologijoje (ir vienos paplitusios nešvankybės kilmė); monografija / Dainius Razauskas-Daukintas. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2020. – 343 p.

Žmogaus tapatinimas su medžiu – tai dendromitologijos (medžių mitologijos) tema. Vienas iš dviejų jos „kamienų“ kaip tik yra moters-medžio, arba medžio-moters, vaizdinys. Jis knygoje ir nagrinėjamas, remiantis baltų, slavų ir pagal išgales kitais lyginamaisiais duomenimis. 

Atskirai aptarti kai kurių rūšių medžiai: ieva, gluosnis, karklas, žilvitis ir galiausiai blindė, pagal kurią pavadinta visa knyga.

Pateiktas naudotos literatūros sąrašas, autentiški tautosakos užrašymai įvairiomis kalbomis, medžių rodyklė, nelietuviškų asmenvardžių originali rašyba.

Krajus dega : Pirmojo pasaulinio karo pabėgėlių iš Lietuvos pasakojimai išeivių spaudoje : šaltinių publikacija / parengė Remigijus Misiūnas. – Vilnius : Bonus animus, 2022. – 454 p. 

Tai istorijos apie Pirmojo pasaulinio karo į Lietuvą atneštą siaubą: 1914 m. dalies krašto vokiečių okupacija, 1945 m. košmaras, vokiečiams einant per Lietuvą ir daug kam ne savo valia bėgant į Rusiją, 1915–1917 m. vokiečių okupacijos kasdienybė. 

Rengiant knygą peržiūrėti 1914–1919 m. išeivijoje ir tuometinės Rusijos imperijos teritorijoje leisti lietuviški laikraščiai, saugomi Lietuvos bibliotekose, suskaitmeninti ir prieinami užsienio bibliotekų ir mokslo institucijų tinklalapiuose. Todėl knygoje daug autentiškų pasakojimų apie Pirmojo pasaulinio karo ir jos gyventojų patirtas kančias tiek tėvynėje, tiek ten, kur juos nubloškė karo audra. Pateikta interviu su grįžusiais. 

Knygos gale pateiktos vietovardžių ir vardų rodyklės.

Lietuvos etnologija: socialinės antropologijos ir etnologijos studijos. T. 22(31) (2022). – (Vilnius : Baltijos kopija). – 195 p.

Lietuvos istorijos instituto rengiamas, anonimiškai recenzuojamas žurnalas skirtas Lietuvos ir užsienio skaitytojams. Publikuojami Lietuvos ir užsienio etnologų ir antropologų straipsniai, recenzijos, mokslinė informacija, atskleidžiamos mokslinio gyvenimo realijos. Šio numerio tematika yra „Antropologijos ir etnologijos istoriniai konceptai“. 

Šį mokslinį tęstinį leidinį galite skaityti Nacionalinėje bibliotekoje arba Lietuvos istorijos instituto puslapyje. Tekstai skelbiami lietuvių, anglų kalbomis.

Politikai su antpečiais : civilinės ir karinės valdžios sąveika tarpukario Lietuvoje / Kęstutis Kilinskas. – Vilnius : Naujasis židinys-Aidai : Lietuvių katalikų mokslo akademija, 2022. – 323 p.

Ši knyga – istorinis tyrimas, aprėpiantis realų politinį gyvenimą. Tai karininkijos vaidmens besikuriančioje valstybėje analizė, karo vadų ir karininkų dalyvavimas Steigiamojo Seimo rinkimuose bei jo darbe. Toliau dėmesys telkiamas į Slaptosios karininkų sąjungos ir krikščionims demokratams ištikimų karininkų ir jų grupių veiklą vykdant 1926 m. gruodžio 17 d. perversmą. Atskirai aptariamas po perversmo atliktas karininkijos valymas ir Smetonai ištikimos kariuomenės suformavimas, kai jos priešakyje iškilo Stasys Raštikis, tapęs svarbiu asmeniu vidaus ir užsienio politikoje.

Knyga parašyta laikantis chronologinio principo, joje gausų iliustracijų, pateiktas literatūros ir šaltinių sąrašas, asmenvardžių rodyklė.

Senojo Vilniaus skoniai / Rimvydas Laužikas, Antanas Astrauskas, Aleksandras Belyj, Tomas Rimydis. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2023. – 286 p.

Ši knyga – apie Vilniaus gastronominę kultūrą. Autoriai nagrinėjo Vilniaus istorinės gastronomijos temą, o virtuvės šefas Tomas Rimydis istorinę gastronomiją realizavo praktiškai. 

Derindami patiekalą, jo receptą ar istoriją, galėsite iš arčiau pažvelgti į konkretaus laikotarpio, konkretaus socialinio sluoksnio vilniečio kasdienybę, pamatysite mažiau pažintus Vilniaus praeities sluoksnius, atrasite naujas istorinio Vilniaus vietas, asmenybes, skonius. 

Nustebsite radę daug menkai žinomų receptų, kurie istoriškai susiję su konkrečiomis Vilniaus miesto vietomis, mieste gyvenusiais žmonėmis. Knygoje patiekalų pavadinimai pateikti ne tik lietuvių, bet ir anglų, lenkų, baltarusių ir ukrainiečių kalbomis. Tai turėtų pagelbėti turistams, norintiems paskanauti šių valgių. 

Autoriai siekė kuo labiau išlaikyti autentiškumą. Jie linki gaminti, ragauti ir atrasti senojo Vilniaus gastronominį tapatumą.

Simono Rozenbaumo politinis ir teisinis palikimas / Eglė Bendikaitė ; [recenzentai Saulius Kaubrys, Stanislovas Stasiulis]. – Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2022. – 187 p. 

Simonas Rozenbaumas buvo pirmas ir vienintelis žydų valstybės vadovas Lietuvoje ir nuoseklus žydų tautos interesų gynėjas. 

Pagrindinis studijos tikslas – naujai pažvelgti, kokią įtaką šis valstybės veikėjas turėjo platesniuose kontekstuose, tokiuose kaip modernios Lietuvos valstybingumas ir jo raida, tarptautinio statuso įtvirtinimas, suverenitetas ir demokratizacija. Lietuvos valstybingumas Rozenbaumui buvo tiesiogiai susijęs su galimybe įstatymiškai apginti žydų politines ir pilietines teises, konstituciškai įtvirtinti žydų tautinę autonomiją.

Knygoje pateikti šaltinių ir literatūros, santrumpų ir iliustracijų sąrašai, asmenvardžių rodyklė. 

Naujas knygas galima rasti Lituanistikos skaitykloje.