Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

„Kultūros naktį“ – ekskursijos po parodas Nacionalinėje bibliotekoje

2023 m. birželio 16 d. 18.00 val. – 21.00 val.

19 val. ekskursija po Mindaugo Lukošaičio parodą „Kompozicija“

Mindaugo Lukošaičio parodoje „Kompozicija“ pristatoma skirtingų medijų dermė. Paroda kelia diskusinį klausimą, kuris kilo ir pačiam menininkui: „Ką daro piešinys, ko nedaro fotografija?“ M. Lukošaitis mano, kad „tarp fotografijos ir piešinio arba tiek viename, tiek kitame subtiliai veikia lūkestis ir vaizduotės manipuliacija“, kai piešinys tampa tikresnis už fotografiją, o pastaroji žiūrovą klaidina pertekliniais (estetiniais) efektais. Parodoje – menininko nauji ir anksčiau sukurti piešiniai, taip pat iki šiol niekur neeksponuotos fotografijos. Ekskursiją po parodą ves dailėtyrininkė, parodų kuratorė Aušra Trakšelytė.

Reikalinga registracija: https://forms.gle/Q76mtjRDNQnmc27u6

Ekskursijos trukmė apie 45 min. Ekskursija vyks Parodų salėje (III a.).

Projektą vykdo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

18 val. ir 20 val. ekskursijos po parodą „Fotografavęs širdimi: Vilnius Jano Bułhako fotografijose“

Kiekvienas miestas turi savąjį fotografą. Vilnius turėjo Janą Bułhaką (1876–1950). Šis miestas buvo J. Bułhako mylimiausias ir daugiausia fotografuotas. Nuo 1910 m. iki 1944 m. jis nuolatos fotografavo Vilnių bei jo apylinkes ir paliko mums tūkstančius nepakartojamų fotografijų. Iki 1920 m. pagrindinę J. Bułhako fotografijų kolekciją sudarė beveik išimtinai senamiesčio vaizdai, bažnyčių, vienuolynų, rūmų ar gyvenamųjų namų architektūra. Daugelyje darbų fotografas užfiksavo miesto panoramą iš įvairiausių matymo taškų. Parodoje eksponuojamos aštuonios J. Bułhako fotografijos: Vilniaus panoraminiai ir apylinkių vaizdai, fotografijos iš ciklo „Aušros vartai“. Labai dažnai fotografų sukurti Vilniaus vaizdai tapdavo pašto atvirukų iliustracijomis. XX a. 1-ojoje pusėje buvo išleista daug atvirukų su J. Bułhako fotografuotais Vilniaus vaizdais, atvirukų išleido ir pats fotografas. Parodoje bus galima pamatyti ir atvirukų, kuriuose – J. Bułhako fotografijos.

Reikalinga registracija. Dalyvių skaičius – 12 asmenų vienoje ekskursijoje. Registracija el. paštu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Vienos ekskursijos trukmė apie 45 min. Ekskursija vyks Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (V a., 533 kab.).

Projektą vykdo  Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyrius.

18.30 val. ekskursija po parodą Iššūkis sovietinei priespaudai ir melui: „Sąjūdžio žinioms“ – 35-eri “

Ekspozicija „Iššūkis sovietinei priespaudai ir melui: „Sąjūdžio žinioms“ – 35-eri“ yra Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje kas mėnesį rengiamų mažųjų parodų ciklo „Mėnesio eksponatas“ dalis. Birželio mėnesio ekspozicija skirta leidinio „Sąjūdžio žinios“ pirmojo numerio (išėjo 1988 m. birželio 13 d. pavadinimu „Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio informacinis pranešimas Nr. 1“, parengė A. Medalinskas ir J. Malinauskas) išleidimo 35-osioms metinėms. 1988–1989 m. Vilniuje ėjęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio leidinys „Sąjūdžio žinios“ buvo neabejotinas akibrokštas, iššūkis sovietinei priespaudai, melui ir dezinformacijai. Pasitelkęs galingą tautos žadinimo užtaisą – laisvą žodį, jis sąmonino lietuvių tautą, ragino laisvai mąstyti, būti vieningiems ir imtis atsakomybės, būrė Lietuvos visuomenę žengti į Nepriklausomybę.

Leidinys unikalus ir bibliografiniu požiūriu – nėra nustatyta, kokiu tiražu jis buvo leidžiamas. Asmeniniais kompiuteriais ar rašomosiomis mašinėlėmis surinkti tekstai buvo maketuojami ir dauginami rotaprintu tūkstančiais egzempliorių, gautus numerius sąjūdininkai dažnai patys kopijuodavo neribotais kiekiais. Sąjūdžio koordinatoriai, talkininkai, Sąjūdžio idėjoms pritariantys žmonės platino „Sąjūdžio žinias“ visoje Lietuvoje.

Eksponuojamuose „Sąjūdžio žinių“ numeriuose skelbiami tekstai parodo leidinio reikšmę Lietuvos kelyje į laisvę: jame pirmą kartą buvo viešai paskelbti Molotovo–Ribbentropo pakto tekstai ir slaptieji protokolai, kiti svarbūs istoriniai dokumentai, susiję su Lietuvos valstybingumu.

Ekspoziciją papildo kita Sąjūdžio spauda ir Nacionalinėje bibliotekoje saugomi archyviniai to meto dokumentai: plakatai, bukletai, nuotraukos.

Ekskursijos trukmė apie 60 min. Ekskursija vyks Valstybingumo erdvėje (II a., 237 kab.)

Projektą vykdo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Valstybingumo centras.

18 val. ekskursija po parodą „Pasaulis sukosi 33 greičiu“

Vilniaus plokštelių įrašų studija, dar vadinama „plokšteline“, veikė net 60 metų, per tą laiką čia įrašyti talentingiausi aktoriai, muzikai, dainininkai, pradedant pirmaisiais įrašais – Virgilijaus Noreikos atliekamomis B. Gorbulskio dainomis, baigiant Vytauto Kernagio ir „Bix“ kūriniais. Parodoje pristatomi 1964–1992 m. laikotarpio studijos garso įrašų segmentai (klasika, populiarioji muzika, džiazas, lietuvių folkloras, dramos spektaklių, poezijos įrašai ir t. t.). Ekspozicijoje – plokštelės ir jų vokai iš Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų fondo, plokštelių katalogai, to laikotarpio muzikinių kolektyvų, koncertų plakatai, dokumentinės nuotraukos. Paroda skirta Vilniaus miesto jubiliejui.

Ekskursijos trukmė apie 45 min. Ekskursija vyks Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a., 535 kab.).

Projektą vykdo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyrius, Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 16 d.
Laikas
nuo 18 val.
Vieta
Nacionalinė biblioteka
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook