Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Diskusija „Lietuvai reikšmingas paveldas Amerikoje – kaip (iš)saugoti?“

2023 m. lapkričio 22 d. 17.00 val. – 20.00 val.

Lietuvos kultūros paveldą įprastai suvokiame kaip objektus ir reiškinius, esančius mūsų šalyje. Tačiau užsienyje šio paveldo, tikėtina, yra nė kiek ne mažiau nei pačioje Lietuvoje. Kiek ir kokio? Iki šiol ši informacija nesusisteminta. Valstybinei kultūros paveldo komisijai per pastaruosius dvejus metus pavyko Lietuvai reikšmingo kultūros paveldo užsienyje problemą aktualizuoti politiniu lygmeniu – šiemet sudaroma tarpinstitucinė grupė šiems klausimams spręsti. Lygiagrečiai Paveldo komisija ėmėsi iniciatyvos rinkti ir visiems prieinamame žemėlapyje upaveldas.lt  žymėti su Lietuva susijusius nekilnojamojo, kilnojamojo ir nematerialiojo paveldo objektus užsienyje. Tarp jų – ir gausų Lietuvos kultūros paveldo palikimą JAV.

Lapkričio 22 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.) vyks Paveldo komisijos organizuojamas susitikimas ir diskusija „Lietuvai reikšmingas paveldas Amerikoje – kaip (iš)saugoti?“. Tai pristatomasis Lietuvos kultūros tarybos finansuoto projekto „Lietuvos tarpukario modernizmo mokykla ir jos tęstinumo ženklai pasaulio žemėlapyje (duomenų bazės U-PAVELDAS aktualizavimas naujais naratyvais ir sklaida)“ renginys. Įgyvendinant šį projektą Lietuvai reikšmingo paveldo užsienyje žemėlapis upaveldas.lt buvo papildytas naujais objektais JAV. Susitikime bus pristatyti garsūs išeivijos menininkai, taip pat Lietuvos tarpukario modernizmo mokyklą ir jos tęstinumą atspindinti architektūra. Pristatomų kūrėjų gretose yra išeivijos architektai Jonas Kova-Kovalskis, Stasys Kudokas, Alfredas Kulpa-Kulpavičius, Jonas Mulokas ir kiti žymūs menininkai.

Renginyje taip pat bus pristatyta Lietuvai reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio JAV, situacija ir problematika, o diskusijoje bus kalbama apie užsienyje esančio kultūros paveldo politiką, jo išsaugojimo galimybes ir ateities perspektyvas.

Renginio dalyviai:

  • Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis;
  • Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė;
  • Ministro Pirmininko patarėja kultūros klausimais Gabrielė Žaidytė;
  • Lietuvos Respublikos kultūros viceministras Rimantas Mikaitis;
  • Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos ambasadorė ypatingiems pavedimams – Gitana Grigaitytė;
  • JAV Lietuvių bendruomenės Krašto valdybos pirmininkas Arvydas Urbonavičius (nuotoliu);
  • dr. Vaidutė Ščiglienė, Paveldo komisijos pirmininkė;
  • dr. Vaidais Petrulis, Paveldo komisijos narys, architektūros istorikas;
  • architektas Danius Glinskis;
  • menotyrininkė Viktorija Kašubaitė.

Diskusiją moderuos paveldo apsaugos specialistė Rugilė Balkaitė-Puodžiūnienė.

Renginyje kviečiame dalyvauti visus visuomenės narius, kuriems rūpi Lietuvos kultūros paveldo užsienyje klausimai. Į renginį prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Negalinčius atvykti maloniai kviečiame žiūrėti tiesioginę renginio transliaciją čia: youtube.com/live/PJIyPoiS_Bg

Valstybinė kultūros paveldo komisija yra Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Respublikos Prezidento ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės ekspertė ir patarėja valstybinės kultūros paveldo apsaugos politikos, jos įgyvendinimo, vertinimo ir tobulinimo klausimais. Vienas Paveldo komisijos uždavinių – aktualizuoti Lietuvos kultūros paveldą.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 22 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Trukmė
3 val.
Svarbu
renginyje gali būti fotografuojama ir (arba) filmuojama
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatorė
Valstybinė kultūros paveldo komisija
Partneriai
LRT, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka