Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Diskusija „Gelbėti artimą savo. Jei tai pasikartotų, ar gelbėjimas Lietuvoje taptų visuotinis?“

2024 m. kovo 19 d. 18.00 val. – 20.00 val.

Kovo 19 d., antradienį, 18 val. maloniai kviečiame į Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24) vyksiantį renginį, skirtą Lietuvos žydų gelbėtojų dienai paminėti. Diskusijos dalyviai: dr. Ruth Reches, prof. Albinas Bagdonas, Sofija Petuchauskienė, Rimantas Stankevičius, Algirdas Davidavičius. Diskusiją moderuos Ginas Dabašinskas ir Žilvinas Beliauskas.

Kovo 15 d. Lietuva jau antrąsyk minės Lietuvos žydų gelbėtojų dieną, kuri į Atmintinų dienų sąrašą įtraukta 2022-ųjų pabaigoje. Tą pačią dieną minima ir Pasaulio tautų teisuolių diena.

Premjerė Ingrida Šimonytė Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo renginyje „Atminties kelias 1941–2021“ apie Holokaustą Lietuvoje yra sakiusi: „Norisi tikėti, kad tai buvo skaudžiausios praeities valandos, beprotystės metas, kuris neturi nieko bendro su dabartimi. Visgi tokios katastrofos gali pasikartoti – smurto protrūkiai, neapykantos kurstymas niekur nedingo. Ir dabar labai dažnai jie remiasi absurdiškomis sąmokslo teorijomis ir absurdiškais išvedžiojimais, todėl mes visi, ypač tie, kurie esame čia ir suprantame, kodėl svarbu čia būti, privalome padaryti viską, kad taip nenutiktų.“

Šiandien akivaizdu: smurto protrūkiai, vis dažniau pasitaikantys tai vienoje, tai kitoje pasaulio vietoje, prievarta ir agresija, absurdiška propaganda ir melagienų išvedžiojimai niekur nepradingo – ar tai reiškia, kad tokia katastrofa gali pasikartoti? Ar anas „beprotystės metas“ tikrai neturi nieko bendro su ne mažiau beprotiška dabartimi? Ar tikrai padarėme viską, kad tai nepasikartotų? Ar galime būti tikri, kad Lietuvoje jau yra pakankamai giliai įsišaknijęs supratimas, užkertantis kelią tamsiam gaivalui? Ar turime pajėgų ir įtakingą šviesuolių sluoksnį, kuris neleistų įsiliepsnoti žemųjų instinktų aistroms?

Tai hipotetinių svarstymų erdvės, reikalaujančios ne tik vaizduotės, bet ir atsakingo, atsargaus ir korektiško požiūrio. Gvildenant šias nelengvas temas gal galėtų geriau išryškėti kontūrai problemų, kurių įvardinimas ir įvertinimas padeda suprasti, kur dabar esame, ko galime tikėtis ir – svarbiausia! – ką dar turime ir galime padaryti.

Lietuvos žydų gelbėtojų dienai paminėti skirtą diskusiją „Gelbėti artimą savo. Jei tai pasikartotų, ar gelbėjimas Lietuvoje taptų visuotinis?“ organizuoja žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyrius ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka.

Trumpai apie renginį

Data
kovo 19 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Vilniaus žydų viešoji biblioteka, Gedimino pr. 24
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
žydų bendruomenė „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyrius ir Vilniaus žydų viešoji biblioteka
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“