Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Leono Nekrašo pranešimas „Demarkacinės linijos tarp Lietuvos ir Lenkijos kirtimo įdomybės tarpukariu“

2024 m. gegužės 21 d. 18.00 val. – 19.00 val.

Kokios temos šiandien domina jaunuosius Lietuvos tyrėjus? Į šį klausimą atsakymą išgirsite jaunųjų tyrėjų paskaitų cikle „Ką tiriame šiandien?“. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvė tampa platforma jauniesiems tyrėjams bibliotekos lankytojams pristatyti atliktus tiriamuosius darbus apie Lietuvos istoriją, visuomenę ir valstybės raidą.

Trečiasis ciklo pranešimas – gegužės 21 d. 18 val. – apie demarkacinės linijos tarp Lietuvos ir Lenkijos kirtimo įdomybes tarpukariu.

Ar žinojote, kad:

  • nepaisant nuožmaus Lietuvos ir Lenkijos konflikto ir oficialiai deklaruoto demarkacinės linijos uždarymo tarpukariu, per ją vyko ribotas, bet nuolatinis asmenų judėjimas?
  • demarkacinė linija perskyrė tūkstančių ūkininkų valdas, nors jie ir  turėjo teisę pereiti liniją dėl ūkio darbų, vis dėlto dažnai susidurdavo su varginančiomis problemomis?
  • vienintelė populiacijos grupė, kuriai kartą per metus ir Lietuva, ir Lenkija leisdavo surengti išties masinius abiejų valstybių piliečių susitikimus pasienyje buvo... žydai?
  • tarpvalstybinio judėjimo ir susisiekimo paklausa generavo įmantrių nelegalių „paslaugų“ pasiūlą?
  • kontrabandininkams gabenant „šmugelį“ į priešišką šalį talkindavo ir... pasieniečiai?

Dr. Leonas Nekrašas baigė istorijos bakalauro, magistro ir doktorantūros studijas Vilniaus universiteto Istorijos fakultete. Jį domina intriguojantys pasakojimai, situacijos ir istorijos – tiek faktinė tikrovė, tiek fikcijos. Šiuo metu Leonas veikiausiai žiūri seną filmą ar (ir) smagiai leidžia laiką murkiančio padarėlio kompanijoje.

Kviečiame rezervuoti laiką kitiems ciklo pranešimams išklausyti:

  • Birželio 6 d. – Augustės Dudutytės pranešimas „Išimtis patvirtina taisyklę: kaip socialiai mobilūs asmenys išvengia ilgo klasės šešėlio“
  • Liepos 9 d. – Rūtos Leiputės pranešimas „Tarpukario Lietuvos dainų šventės – nuo organizacijos iki recepcijos“

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 21 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“