Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Konferencija „Birželio sukilimas: faktai ir atmintis“  

2021 m. birželio 22 d. 14.00 val. – 16.00 val.

Jaunimo sambūris „Pro Patria“ kviečia į konferenciją „Birželio sukilimas: faktai ir atmintis“, skirtą Birželio sukilimo 80-mečiui. „Birželio sukilimas – vienas reikšmingiausių modernios Lietuvos istorijos įvykių, tačiau šiandien yra kontroversiškai vertinamas, juodinamas Lietuvoje ir pasaulyje. Menkas mūsų visuomenės susipažinimas su sukilimo istorija sudaro tam puikią terpę, kurioje sklinda tiek sovietiniai, tiek naujai kuriami mitai. Pasitinkant sukilimo sukaktį prasminga plačiau aptarti ne tik patį Birželio sukilimą ir mažiau žinomus jo aspektus, bet ir tai, kaip jį atsimename, ko apie jį mokoma mokyklose, kokie išoriniai veiksniai prisideda tą atmintį formuojant“, – teigia renginio organizatoriai. Konferencijoje pranešimus skaitys prof. Rasa Čepaitienė, publicistas Vidmantas Valiušaitis, istorijos mokytojų asociacijos pirmininkas Robertas Ramanauskas, Auksė Ūsienė (Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamentas).

Programoje numatyti pranešimai apie diplomatijos vaidmenį ir politinę reikšmę rengiant Birželio sukilimą, apie sukilimo atmintį dabartinės Lietuvos ir Europos atminties politikos šviesoje, apie tai, kaip sukilimas aptariamas Lietuvos mokyklose.

„Birželio sukilimas šiandien tapęs nepagrįstų kontroversijų tema, apie jį kalbama dažniausiai tik siejant su sekusiu Holokaustu, tačiau nekalbama apie tikrąjį sukilimo tikslą – okupantų išvarymą ir nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą. Sukilimo įsteigta Laikinoji vyriausybė nebuvo jokia nacių marionetė, kokia buvo vėlesnė sovietinė „Liaudies vyriausybė“. Priešingai, Laikinoji vyriausybė naciams buvo kliūtis ir dėl to greitai likviduota. Todėl Birželio sukilimas išlieka istorijoje visų pirma kaip liudijimas pasauliui, kad lietuvių tauta buvo okupuota, neatsisakė laisvės, priešingai, buvo pasiruošusi gyvybių kaina ją iškovoti“, – teigia „Pro Patria“ pirmininkas Vilniaus universiteto doktorantas Vytautas Sinica.

Dėl šalyje tebegaliojančio karantino ribojamas renginio dalyvių skaičius, todėl būtina visų norinčiųjų dalyvauti išankstinė registracija. Tą padaryti galima užpildžius formą atsivertus šią nuorodą. Organizatoriai apgailestauja, kad neužsiregistravusiųjų priimti negalės, tačiau užtikrina, kad konferencijos vaizdo įrašas bus prieinamas internetu.

Renginyje leidėjo kainomis bus galima įsigyti pirmąkart Lietuvoje išleistą Birželio sukilimo Kauno štabo faktinio vado Pilypo Žukausko-Naručio knygą „Tautos sukilimas“. Knygą, minėdamas sukilimo jubiliejų, išleido Valstybingumo studijų centras.

Trumpai apie renginį

Data
birželio 22 d.
Laikas
14 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
būtina registracija
Organizatorius
jaunimo sambūris „Pro Patria“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“