Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Kultūros naktis Nacionalinėje bibliotekoje

2021 m. rugsėjo 24 d. 18.00 val. – 21.00 val.

Kultūros naktis vėl grįžta į kultūringąjį Vilnių. Didžiausias atviras kultūros festivalis vilniečius ir miesto svečius kvies naktinėti rugsėjo 24 d. Kaip ir kasmet, lankytojams atsivers pačios įvairiausios erdvės. Bus galima dalyvauti muzikos, šokio, teatro ir kituose kultūros renginiuose. Jau penkioliktą kartą vyksiančiame festivalyje visi renginiai bus nemokami.

Kultūros naktį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje jūsų laukia įvairi ir turininga programa.

„RIEDANTYS ŽVAIGŽDYNAI“

Interaktyvūs, teatralizuoti poezijos skaitymai pagal Aido Marčėno poezijos knygą „Žmogaus žvaigždė“.

Renginio dalyviai išgirs keletą poeto A. Marčėno eilėraščių iš knygos „Žmogaus žvaigždė“, patirs į vidurvasarį nukeliančią šviesos ir tamsos žaismę. Renginyje dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vaikų lėlių teatro studijos „Berniukas Žirniukas“ nariai. Renginys skirtas vaikams ir visai šeimai.

Laikas: 18.00, 18.30, 19.00 ir 19.30 val.

Vieta: Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a. (103 kab.).

Trukmė: 15–20 min.

Būtina registracija: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.

„LAIKO IR ERDVĖS SUVOKIMAS JUDESY“

Šiuolaikinio šokio improvizacijos naudojant vaidybos elementus.

Tai – meditatyvus įvadas į paslaptingą erdvės šokį, įsiklausymas į savo kūno ir individualią minčių, jausmų, judesio atsiradimo darną tame momente. Tai – dalyvavimas kūrybiniame veiksme – buvimas veikėju pasaulyje, kuriame partneriais tampa erdvė, kūnas, garsai, daiktai, visa tai, kas supa mus ir toli už mūsų. Erdvė ir muzika, kuri formuoja save per žmogaus judesį, kurioje yra visi įmanomi, nesibaigiantys gyvenimo iššūkiai.

Erdvė, neturinti nei atspirties taško, nei ribų, vienodai nutolusi ir kliudanti. Atlikėjai tampa erdvės funkcija; erdvė nėra pasyvi dėžutė, bet pripildyta energijos.

Projekto vykdytoja – Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto Scenos meno katedra.

Laikas: 18.00 val.

Vieta: erdvė prie vitražo, III a. atrijus

Trukmė: 30 min.

Būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

„VAIKYSTĖS SPALVOS SENOJOJE FOTOGRAFIJOJE: IŠ NACIONALINĖS BIBLIOTEKOS RINKINIŲ“

Ekskursija po parodą.

Vaikystės fotografija yra neatsiejama šeimos portreto dalis. Nuotraukose užfiksuota ne tik vaikų išvaizda – apranga, šukuosena, to meto gyvenimo būdas, laisvalaikis. Jose galima įžvelgti ir nesuvaidintą mažųjų nuotaiką, charakterį. Jų veiduose slypi nerūpestingumas, smalsumas, o skvarbus vaikiškas žvilgsnis tarsi panyra į būsimą žiūrovą. Fotografija – tai ideali terpė fiksuoti gyvenimo įvykius ir dar kartą sugrąžinti mūsų atmintį. Daugiau skaitykite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje.

Laikas: 18.00 ir 20.00 val.

Vieta: Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. (533 kab.).

Trukmė: 45 min.

Būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

„RARI, RARISSIMI E PICCOLE CURIOSITÀ“

Ekskursija po parodą.

„Rari, rarissimi e piccole curiosità“ – reti ir labai vertingi, išskirtiniai ir itin įdomūs dokumentai: visa, kas unikalu, nepaprasta, paslaptinga, kas skatina mus nustebti ir pažadina mūsų smalsumą (curiositas).

Parodoje eksponuojami trisdešimt du XVI–XX a. eksponatai iš Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus ir Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio fondo skyriaus rinkinių. Didžiąją parodos dalį sudaro XVII a. dokumentai, nes būtent baroko epochoje curiositas šventė triumfą.

Parodoje pristatomi lituanistiniu aspektu labai įdomūs seniausi Lietuvos žemėlapiai, iki šiol nežinomi ir eksponuojami pirmą kartą; vokiečių kilmės italų mokslininko, jėzuitų teologo ir enciklopedininko-išradėjo Atanazijaus Kircherio kūrinys „Mundus subterraneus“ („Požeminis pasaulis“, Amsterdamas, 1665), išgarsintas Umberto Eco romane „Fuko švytuoklė“; seniausi Europoje išleisti žurnalai – pirmas istorijoje mokslininkų žurnalas „Journal des sçavans“ („Mokslininkų žurnalas“), pirmas medicinos ir gamtos mokslo žurnalas „Miscellanea curiosa medico-physica“ („Įvairios medicinos ir fizikos įdomybės“), populiariausias pramoginis žurnalas Prancūzijoje ir pirmas mados žurnalas pasaulyje „Mercure galant“ („Galantiškasis Merkurijus“) ir daug kitų retenybių. Vienas įdomiausių parodos eksponatų – figūrinės poezijos pavyzdys – „Saliamono giesmė“, rankraštinis tekstas hebrajų kalba, surašytas lapės forma. Tai mažiausias parodos dokumentas (60 × 90 mm). Daugiau skaitykite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje.

Laikas: 18.00 ir 20.00 val.

Vieta: Pažinimo erdvė, V a. (535).

Trukmė: 60 min.

Būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

„KARAMBOLAGE“: ARNOLDO ODERMATTO PARODA

Ekskursija po parodą.

Šveicarų fotografo Arnoldo Odermatto (1925–2021 m.) vieta meno istorijoje neatsiejama nuo jo biografijos. Keturis dešimtmečius dirbęs Nidvaldeno kantono policijoje, A. Odermattas geriausiai žinomas dėl nespalvotų nuotraukų serijos „Karambolage“, kurioje užfiksuotos motorinių transporto priemonių avarijos. Fotografija buvo neatsiejama A. Odermatto darbo policijos nuovadoje dalis – savarankiškai išmokęs fotografuoti, kamerą jis naudodavo eismo įvykiams dokumentuoti, o iki tol tai įprastai būdavo atliekama eskizuojant. Daugiau skaitykite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje.

Nacionalinė biblioteka parodą parengė su viena žymiausių Berlyno galerijų „Galerie Springer“. Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

Laikas: 19.00 val.

Vieta: Parodų salė, III a. (301 kab.).

Trukmė: 45 min.

Būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

„ROBOTŲ PASAKOS“

Interaktyvi iliustracijų paroda, įkvėpta Stanisławo Hermano Lemo pasakojimų.

S. Lemas – vienas žymiausių XX a. fantastikos rašytojų, vizionierius, filosofas, mokslininkas, garsiojo „Soliario“, „Kiberiados“ autorius. Jo knygos išverstos į daugiau nei keturiasdešimt kalbų. Jis vienas iš nedaugelio visame pasaulyje garsių mokslinės fantastikos kūrėjų, pripažįstamų tikrais literatūros meistrais.

Nuo tada, kai 1964 m. pasirodė S. Lemo sukurtos „Robotų pasakos“ (Bajki robotów), prabėgo kone 60 metų. Pasaulis sparčiai keitėsi, futuristinės S. Lemo vizijos tapo realybe. Kyla klausimas, kaip S. Lemas įkvepia nūdienos skaitytoją, kuris veikia šiuolaikinėje, skaitmeninėje ir virtualioje realybėje, kasdien lydimas dirbtinio intelekto? Ar rašytojo pasaulio ir žmonijos vizija vis dar galioja, ar ji vis dar gali sukelti refleksiją jaunajam skaitytojui?

„Kadangi S. Lemas niekuomet neidavo pramintu keliu, mes einame jo pėdomis ir pateikiame iliustracijas kitaip, neįprastai. Eksponuojame jų fragmentus, slepiame juos erdvėje, kuriame naujas reikšmes. Sudarome tokias sąlygas, kad pats parodos dalyvis galėtų keisti jos pasaulio ribas ir perkurti jos tvarką“, – sako parodos kuratorė Magdalena Kłos-Podsiadło.

Parodoje eksponuojamos iliustracijos, kurias sukūrė geriausi Lenkijos iliustratoriai: Edgaras Bąkas, Katarzyna Bogucka, Zosia Dzierżawska, Gosia Herba, Rita Kaczmarska, Pawełas Mildneris, Dawidas Ryskis ir Katarzyna Walentynowicz.

Parodos organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Adomo Mickevičiaus institutas.

Skaitykite daugiau Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje.

Laikas: 18.00–21.00 val.

Vieta: atrijus, V a.

Trukmė: savarankiškas parodos lankymas nuo 18 iki 21 val.

Būtina registracija: prašome užpildyti registracijos formą.

BALTOJO GARSO NAKTIS

Ambientinės ir eksperimentinės muzikos projektas, kuriame dalyvauja dainų autoriai ir atlikėjai Gabrielė Dzekunskaitė, Algis Fediajevas ir avidja / devita.

G. Dzekunskaitė, prisistatanti sceniniu vardu Bloga Katė, save laiko mergina iš gatvės, miesto dulkių, mergina, kuri verkia, dainuoja ir myli. Buvusi aktyvi andergraundinės muzikos dalyvė – Gabrielę galima atpažinti iš muzikavimo grupėje „Madžestix“ – grįžo prie solinės veiklos ir kuria tai, kas jai pačiai brangiausia ir prasmingiausia. 2020 m. išleido antrą albumą „Vienatvę Savo / Ir Vienas Kito“, pasižymintį lo-fi chamber pop skambesiu. Gerbėjai atpažįsta Blogą Katę iš melancholiško tono, dramatiško, tačiau stipraus virpesio balse ir jautrių, intymių eilių.

A. Fediajevas – muzikantas, tik akustine gitara ir balsu kuriantis ir atliekantis muziką, kuri visiškai skiriasi nuo to, ką Lietuvos klausytojai įpratę girdėti atliekant tokiu instrumentiniu formatu. Atlikėjo dainų pamatas – svaiginantys ir „išnešantys“ dialogai tarp vibruojančios, banguojančios, visiškai originaliai skambančios akustinės gitaros ir kartais ramaus, o kartais šiukštaus vokalo. Gana laisvos formos dainos svyruoja tarp įprastesnio JAV ir Didžiosios Britanijos tradicijai artimo jaukaus akustinio skambesio, Rytų dvasios ir sprogstamo disonanso. Nuolatinis kitimas, nesvarumas, ramybės nebuvimas glūdi ir A. Fediajevo dainų tekstuose, ir muzikinėje biografijoje, paženklintoje įdomių klajojimo motyvų: pirmas koncertas įvyko ne Lietuvoje, o Gruzijoje, pirmas albumas išleistas Slovakijoje, koncertuota Anglijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Austrijoje, Estijoje, Latvijoje, Slovakijoje, o kur dar grojimas daugybės Europos ir ne tik miestų gatvėse.

avidja / devita – muzikinis tandemas, kurio atsiradimą ir lėmė Nacionalinės bibliotekos kūrybos erdvės, todėl nekeista, kad biblioteka tapo išskirtine projekto gyvų pasirodymų vieta.

Abu atlikėjai, nenaudodami kompiuterių, pasitelkdami elektrines gitaras ir efektų priemones, užpildo erdvę „čia ir dabar“ daugiaplaniais garsais, kurie šmaikščiai vadinami „oro pilimi“ ar „neuronų atostogomis“. Praminti „garso skulptoriais“ juodu išvien formuoja tęstinius kūrinius, kurie netrikdo net ir ramios bibliotekos aplinkos, gali netgi paskatinti giliau susikaupti. Dueto avidja / devita muzika galėtų būti priskirta ambientinės muzikos krypčiai, bet kūrėjai nevengia eksperimentuoti ir garsų erdvėse pasigirsta noise, psichodelinio roko ar kraut stiliaus atgarsiai. Pirmasis avidja / devita pasirodymas įvyko 2018 m. Kultūros naktyje ir buvo skirtas Nacionalinėje bibliotekoje atvertai parodai „Fluxus avilys“. Kaip tik šio muzikavimo ištrauka pateko į Muzikos informacijos centro leidžiamą prestižinę kasmetinę rinktinę „Note Lithuania: Experimental/Electronic 2019“, skirtą Lietuvos naujajai muzikai pristatyti užsienio auditorijai.

Laikas: 20.00–21.00 val.

Vieta: erdvė prie vitražo, III a. atrijus.

Trukmė: apie 60 min.  

Būtina registracija: prašome užpildyti registracijos formą.

SVARBU! Nuo rugsėjo 13 d. Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Rekomenduojame