Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Paskaita-koncertas „Dainos kaip liudijimai“

2022 m. gegužės 30 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Paskaitoje-koncerte Jeilio universiteto (JAV) Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo archyvo direktorius Stephenas Naronas ir archyvo reziduojantis muzikantas dr. Dmitrijus Zislas Slepovitchius pristatys vertingą sakytinės istorijos archyvą ir jame sukauptas dainas.

Šiuo metu Fortunoffo archyve saugoma daugiau kaip 4400 liudijimų, t. y. daugiau nei 12 000 valandų vaizdo kasečių. Liudijimams surinkti organizuotos trisdešimt šešios iniciatyvos Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje, Europoje ir Izraelyje. Fortunoffo archyvas ir jo filialai įrašė liudijimus asmenų, tiesiogiai patyrusių nacių persekiojimus, taip pat ir liudijimus tų, kurie slapstėsi, išgyveno Holokaustą, buvo stebėtojai, rezistentai ir išvaduotojai. Pasakojimai buvo įrašyti liudytojų pageidaujama kalba, jų trukmė siekia nuo 30 minučių iki daugiau nei 40 valandų.

S. Naronas – archyvaras ir bibliotekininkas, Jeilio universiteto Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo archyvo direktorius. Studijavo Teksaso universitete, Berlyno laisvajame universitete ir Berlyno technikos universiteto Antisemitizmo tyrimų centre. Daugiau nei 12 metų dirba Fortunoffo archyve. Vadovaudamas archyvui, pristato jį konferencijose, simpoziumuose, skaito paskaitas Jeilio universitete ir pasaulyje.

Dr. D. Z. Slepovitchius kilęs iš Minsko (Baltarusija), nuo 2008 m. gyvena JAV. Jis pasaulyje žinomas muzikologas, multiinstrumentalistas, klezmerių, klasikinės muzikos ir improvizacinės muzikos atlikėjas (mediniai pučiamieji, klavišiniai), dirigentas, kompozitorius ir poetas, muzikos ir jidiš pedagogas, kritikų pripažintų grupių „Litvakus“, „Minsker Kapelye“ ir „Zisl Slepovitch Trio“ įkūrėjas. Dirba teatre, kine ir televizijoje – kuria muziką, konsultuoja, rengia pasirodymus. Šiuo metu yra reziduojantis Fortunoffo archyvo muzikantas, aranžuoja ir atlieka surinktas dainas.

Koncerto programoje skambėsiančios dainos pateikia nemažai įžvalgų apie Holokaustą išgyvenusių žmonių patirtį Antrojo pasaulinio karo metais. Dalis dainų sukurtos getuose ir koncentracijos stovyklose, kitos – tarpukariu. Kūriniai susipina į laiko juostą, padedančią atkurti tikrą, daugialypį žmonių gyvenimo ir jų sudėtingų, daugiasluoksnių tapatybių vaizdą. Dainos atliekamos jidiš, rusų, lenkų ir kitomis kalbomis, įvairiais muzikos stiliais.

Trumpai apie renginį

Data
gegužės 30 d.
Laikas
18 val.
Vieta
atrijus prie vitražo, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,5 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“