Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Pavaizduotas sūkurys jūroje

Meno edukacijų ciklas „Iliustracija kaip teksto įspūdis. Keturios brangenybės – tušo tėkmės galia“

2022 m. gruodžio 13 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į meno edukacijų ciklą, skirtą literatūros įkvėptoms iliustracijoms kurti.

Meno edukacijos dalyvis savarankiškai skaito namie, o atėjęs į edukaciją aptaria įkvepiantį kūrinį ar eilutę ir tada jį iliustruoja. Be abejo, dalyvis gali būti ir pasyvus klausytojas.

Dviejuose ciklo susitikimuose dalyviai išmoks atidžiau pažvelgti į pasirinktą literatūrą ir ją iliustruoti, naudoti įvairias dailės technikas (monotipiją, koliažą, linoraižinius, asambliažą ir kt.).

Šį kartą prisiminsime tušo liejimo galimybes. „Keturios brangenybės“ – tai keturios priemonės, reikalingos tapybai tušu. Teptukas (tušo kaladėlė), akmeninis, metalinis arba keraminis indelis tušui (jis sykiu naudojamas sausiems tušo pigmentams trinti ir jiems maišyti su vandeniu), popierius arba šilko ritinėlis. Labai svarbus visų šių kaligrafijos meno kūrimo priemonių estetinis pavidalas, todėl dažniausiai jos daromos iš brangių medžiagų. Ši tapyba atsirado beveik prieš 2000 metų Kinijoje, o į Japoniją atkeliavo XIII–XIV amžiuje.

„Svarbiausias kaligrafo ir tapytojo darbo instrumentas yra teptukas (bi), kurį sudaro bambukinis kotelis, jo antgalyje pritvirtinamas minkštas kailio, paukščio plunksnų ar žmogaus plaukų pluoštas. Jis suteikia galimybę kaligrafui skleisti savo dvasios polėkius konkrečioje popieriaus ar šilko ritinėlio erdvėje. Anot Florence Hu Sterk, teptukas „simbolizuoja visą kinų kultūrą. Jo pagrindinis, visą kinų mąstyseną nusakantis bruožas apibrėžiamas vieninteliu žodžiu: lankstumas“. Teptukas kinų estetikos tradicijoje suvokiamas kaip tušo gyslos, o tušas – kaip išsiskleidęs dvasinis teptuko žiedas. Yang aktyvų pradą simbolizuojantis kūrybos instrumentas teptukas yra priešakyje, o tušas, įkūnydamas minkštąjį, lankstųjį moteriškąjį yin pradą, skleidžiasi ir įtvirtina teptuko perduodamą energiją paveikslo erdvėje. Iš čia – tarp kinų kaligrafų ir tapytojų paplitęs posakis: „Teptukas dainuoja, tušas šoka.“ (Antanas Andrijauskas)

Pirmas susitikimas bus skirtas susipažinti su grupe ir skaitysimiems tekstams aptarti, taip pat išsirinkti meninėms priemonėms, kuriomis dalyviai iliustruos įkvėpusią idėją, knygą ar eilutę. Susitikimuose ugdysime analitinį, kritinį mąstymą ir savistabą, nebijodami eksperimentuoti ieškosime naujų formų ir įvaizdžių.

Laukiami suaugusieji ir vaikai nuo 12 m. kartu, lydimi suaugusiųjų.

Edukacijos vyks Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje, V a.
Norinčius dalyvauti prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Trumpai apie edukacijas

Data ir laikas
gruodžio 3 d. 16 val. ir gruodžio 13 d. 17 val.
Vieta
Pažinimo erdvė-Laimės Lukošiūnienės salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
Norinčius dalyvauti prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›