Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Naujienos iliustracija

Theatrum Libri: moksliniai tyrimai Lietuvos atminties institucijose

2023 m. balandžio 5 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į renginį, skirtą mokslinių tyrimų vykdymui ir sklaidai Lietuvos atminties institucijose.

Lietuvos atminties institucijos, siekdamos tapti patrauklesnės ir atviresnės visuomenei, intensyviai įsitraukia į dokumentinio paveldo mokslinius tyrimus. Jie leidžia atverti ir pristatyti šalies visuomeninio, politinio gyvenimo ir kultūros istorijos procesus, todėl renginyje bus aptariamos Lietuvos atminties institucijose atliekamų mokslinių tyrimų galimybės, problemos ir perspektyvos. Be to, bus pasidalyta gerąja patirtimi saugant ir tiriant dokumentinį paveldą bei viešinant mokslinę produkciją.

Kartu bus pristatytas mokslinių straipsnių rinkinys „Theatrum Libri: Book Printing, Reading and Dissemination in Early Modern Europe“, parengtas to paties pavadinimo tarptautinės konferencijos, vykusios 2021 m., pagrindu. Recenzuotame mokslinių straipsnių rinkinyje skelbiami 15 tyrėjų iš Lietuvos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos, Portugalijos ir Ispanijos universitetų ir bibliotekų straipsniai anglų kalba, jam suteikta atviroji prieiga. Bibliotekininkystės ir bibliografijos tyrimai publikuojami kartu su tarpdisciplininiais kultūrologiniais, istoriniais, kalbiniais moksliniais XV–XIX a. knygos tyrimais, siekiant atskleisti, kaip spausdinta knyga keitė tiek bendras spaudos tendencijas, tiek labai konkrečias ankstyvųjų Naujųjų laikų bendruomenes.

Renginyje dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė dr. Jolanta Budriūnienė, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja mokslui dr. Rima Cicėnienė, Vilniaus universiteto Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, ir straipsnių rinkinio sudarytojos Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji tyrėja dr. Milda Kvizikevičiūtė ir Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vadovė dr. Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė. Pokalbį moderuos Nacionalinės bibliotekos Generalinio direktoriaus pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai dr. Ingrida Veliutė.

Maloniai laukiame susidomėjusių Valstybingumo erdvėje, II a.

Pristatymą taip pat kviečiame stebėti Nacionalinės bibliotekos YouTube kanale.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 5 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“