Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTAU“: Lino Kunigėlio knygų varžybos

Šią savaitę dėl garbingų vietų „Aš skaiTAU“ knygų penketuke varžosi ne pavienės literatūros lauko žaidėjos, o ištisos jų komandos, vienijamos vieno ar kito autoriaus vardo. Kiekvienas žaidėjas komandoje turi savo vaidmenį, visų jų svarba – neginčijama. Kad suprastum komandos stiprybės šaltinį, turi perprasti kiekvieną.

Įsižiūrėję į būtent šių rungtynių dalyvius, stiprybės šaltinį galite atrasti ir savyje. Neprastas pasiūlymas, ar ne? Ištempkime ausis – žurnalistas ir sporto komentatorius Linas Kunigėlis skelbia nugalėtojus: „Laimėjo...

Linas Kunigėlis© Asmeninio albumo nuotr.

Knygos viršelisJohn Irving. Kol tave rasiu
Visos J. Irvingo knygos. Genialus pasakotojo gebėjimas jau trečiame ar penktame puslapyje paimti skaitytoją už rankos ir nusivesti toli toli... Iš kur niekaip nesinori grįžti ir dar labiau nesinori sulaukti istorijos pabaigos. Todėl, jei reikia rinktis, renkuosi storiausią (t. y. ilgiausiai skaitomą) veikalą – „Kol tave rasiu“. Nors labiausiai patikusi turbūt yra „Malda už Oveną Minį“. Taip pat žiauriai veža J. Irvingo gebėjimas tame pačiame puslapyje nuo tragiškos istorijos pereiti prie absoliutaus grotesko, kurį skaitant apima toks isteriškas juokas, jog turi padaryti pauzę, kad atgautum kvapą.

 

Knygos viršelisHaruki Murakami. Dansu Dansu Dansu
...ir visa kita šio autoriaus kūryba. Labai tinka, kai norisi kuriam laikui palikti realų pasaulį (be psichotropinių priemonių). Net negalėčiau išsirinkti geriausios knygos. Gal „Dansu Dansu Dansu“? Ar „Norvegų giria“? Ar vis dėlto „Avies medžioklė“?

 

Knygos viršelisMichail Bulgakov. Šuns širdis
…ir „Meistras ir Margarita“. Pirmąja knyga ir šiais laikais galima puikiai naudotis kaip „gyvenimo būdo vadovu sveiko proto žmogui“ (nes šarikovai ir švonderiai, siūlantys „operuoti svetainėje, o pacientus priiminėti valgomajame“ ir dabar visai jaukiai sukiojasi tarp mūsų. Tik be „mauzerių“. Kol kas.) Antrąją knygą skaičiau tikriausiai kokius septynis kartus. Ir kiekvieną kartą vis kažką atradau.

 

Knygos viršelisGeorge Orwell. Gyvulių ūkis ir 1984-ieji
Abu kūriniai pirmą kartą į rankas pateko Sąjūdžio metais (kaip ir, spėju, daugeliui kitų mano kartos žmonių). Vis dėlto ir šiais laikais jie yra tiek pat aktualūs, juokingi ir liūdni.

 

Knygos viršelisPhil Jackson, Hugh Delehanty. Sacred Hoops: Spiritual Lessons of a Hardwood Warrior
Na, gerai, ir viena apie sportą! Nežinau, ar ši knyga yra išversta į lietuvių kalbą, bet tai – puikus kūrinys norintiems išvysti sportą, gyvenimą, pergales ir nesėkmes kitu kampu. Ir įžvalgas pasiimti drauge, keliaujant savu keliu.

 

Taip pat talentingai kovėsi, bet šiose varžybose nelaimėjo: visa Kurto Vonneguto kūryba, Jaroslavo Hašeko „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“, Danielio Kahnemano „Thinking, Fast and Slow“, Jerome‘o Klapkos Jerome‘o „Trise valtimi (neskaitant šuns)“.“

Didžiąją dalį knygų galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.