Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Kreivų veidrodžių tiesa – tavo bibliotekoje

Kaip ilgai reikia vaikščioti tarp kreivų veidrodžių, kad imtum svarstyti, jog galbūt kreivas esi tu, o ne jie? Arba kad tu jų tikrovėje esi kreivas, savaip. Bet kuriuo atveju tokie veidrodžiai – labai sveika tikrovės provokacija, išduodanti įprastais kampais į akis nekrintančias tiesas.

Susidomėjusiems tokia savivokos mankšta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vyriausioji tyrėja Eglė Baliutavičiūtė įteikia po penkis tikrovės atspindžius, kiekvieną – vis kitokiame veidrodyje. Iš tiesų, nepaprastai įdomu. Perspėjame – sykį išvydęs, nebepamirši.

Eglė Baliutavičiūtė

History of violence and HumanitySteven Pinker, Pinker Better Angels of Our Nature: History of violence and Humanity
„Retorinį klausimą, kur ritasi pasaulis, turbūt kiekvienas esame girdėję mažiausiai šimtą kartų. O dar nuolatinis naujienų srautas apie karus, teroro išpuolius, žudynes ir smurtą, svarstymus, kad Vakarai ir civilizacija žlunga... Harvardo universiteto profesoriaus S. Pinkerio knyga buvo džiugus atradimas tokio diskurso fone. Pagrindinė didžiulės tarpdisciplininės studijos, paremtos gausybe įvairiausių tyrimų, statistinių duomenų ir eksperimentų, išvada, kad gyvename mažiausiai smurtingais laikais. Mokslininkas atkreipia dėmesį, kad neretai, baisėdamiesi tam tikromis smurto apraiškomis, kasdienybėje nematome perspektyvos ir svarstome, kaip žemai nusiritome, o ne kaip stipriai pakilo mūsų standartai.

 

Martin A Song of Fire and IceGeorge R. R. Martin, A Song of Fire and Ice
Įspūdingas fantastinis epas, nukeliantis į intrigų ir nuotykių kupiną viduramžišką pasaulį, pavergė daugumą skaitytojų. Tai populiariosios (ne popsinės!) literatūros šedevras, žavintis itin stipriais charakteriais, išmoningu siužetu, puikiais dialogais. Kartu kūrinys turi daug istorinių, politinių, sociokultūrinių kontekstų, tad įdomus nagrinėti ir šiandieninės politikos kontekste, o dauguma jame keliamų temų yra universalios, todėl knygos įtinka ne vien fantastikos mėgėjams.

 

Tan Prarastas daiktasShaun Tan, Prarastas daiktas
Australų rašytojo ir iliustruotojo paveikslėlių knygos – tikras delikatesas. Kaip ir dera šiame žanre, iliustracijos ir tekstas papildo vienas kitą, todėl skaityti reikia abu kartu. „Prarastas daiktas“ – šmaikšti ir kartu labai liūdna istorija apie vaizduotę, jautrumą, standartizuotą, industrializuotą ir dėl to nykią kasdienybę, į kurią įsisukę užsikrečiame visa ta pilkybe ir nebepastebime nieko ypatingo, nors tai ištinka mus pačius.

 

Knygos viršelisLois Lowry, Siuntėjas
Distopija jauniesiems paaugliams ir ne tik jiems apie bespalvį mankurtų ateities pasaulį, kuris už tiksliai it mechaninis laikrodis veikiančią bendruomenę be skausmo, bado ir žmogaus ydų aukoja vieną narį – šis turi saugoti visą pasaulio įvairovę, žinias ir potyrius. Tai jautri ir subtili knyga apie atsakomybės naštą, žmoniškumą bei meilę artimui. Ji artimesnė klasikinėms suaugusiųjų distopijoms nei šiuolaikinėms paauglių, taigi nėra greitas užkandis.

 

Knygos viršelisFlann O'Brien, Trečiasis policininkas
Komiškas iki juodumo, absurdiškas iki skausmo romanas apie pragarą ir tikrą beprotybę. Apie pragarą, kuris kelia haliucinacijas, veda iš proto, paniekina visus žmogaus pojūčius. Apie beprotybę, kai kartoji tuos pačius veiksmus tikėdamasis kito rezultato. O viskas prasideda nuo paprastučio nusikaltimo... Pats tas absurdo literatūros mėgėjams.“

 
Daugumą šių knygų galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.