Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 15 d.

Gegužės 15 d.: fotografijų knygos „Reserved Mr. Memory“ pristatymas

Vilniuje gyvenantis amerikietis apžvelgia savo gimtinės – pietinių Amerikos valstijų – istoriją. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į fotografijų knygos „Reserved Mr. Memory“ pristatymą.

Patrickas Murphy gimė Tenesio valstijoje (JAV), nuo 2012 metų gyvena Vilniuje. Šiai knygai fotografas peržvelgė ilgus metus kauptą archyvą ir atrinko per pastaruosius penkiasdešimt metų darytas nuotraukas iš pietinių Amerikos valstijų. Keletas nuotraukų buvo eksponuojamos P. Murphy asmeninėje parodoje „Arkos“ galerijoje (2016 m. ir 2017 m.). Renginyje Patrickas pristatys savo knygą, papasakos, kodėl jis pasirinko gyventi Vilniuje, o ne JAV, pasidalins savo įžvalgomis apie panašumus tarp Lietuvos ir pietinių Amerikos valstijų.

Patrickas sako: „Manytum, kad šios dvi vietos negalėtų būti labiau skirtingos – skirtingi žemynai, skirtingos kalbos, skirtingas klimatas. Tačiau abi šios vietos – Lietuva ir pietinės Amerikos valstijos – ilgus metus plėtojo žemės ūkį ir didelė dalis abiejų vietovių kaimų gyventojų laikui bėgant persikraustė į miestus. Abiejose vietose gausu religinės simbolikos. Vilniaus senamiestyje, kad ir kur eitum, pamatysi bažnyčios bokštą, katedros kupolą ar kryžių. Bažnyčių viduje bus freska ar ikona, bet nepamatysite mėlynakio blondino Jėzaus atvaizdo, kuris puošia daugelio  pietinių Amerikos valstijų bažnyčių sienas. Nykstant mažiesiems šeimų ūkiams, tiek pietinių Amerikos valstijų, tiek šios šiaurės Europos dalies gyventojai ėmė ieškoti kitų veiklų, kaip, pavyzdžiui, prekių vežiojimas: viena didžiausių logistikos kompanijų „Federal Express“ (FedEx) buvo įkurta Memfio mieste, Tenesio valstijoje. Lietuvoje taip pat gausu logistikos kompanijų.

Abiejose vietovėse vyko aršios diskusijos apie tai, ar palikti tam tikrus prieš dešimtmečius pastatytus paminklus (JAV – konfederacijos valstijų paminklus; Lietuvoje – Sovietų Sąjungos); ginčai dėl žiauraus elgesio ar genocido nukreipto prieš mažumas ar pavergtus gyventojus (JAV pietuose – prieš vergus, „antrarūšius“ juodaodžius piliečius, linčiavimų aukas; Lietuvoje – prieš Holokausto ar sovietų okupacijos aukas); abiejose vietose kadaise gyveno dabar jau dingusios gentys: ten –  Mound Builders, Chickasaws ir Choctaws indėnų gentys; čia – senieji prūsai, žiemgaliai, kuršiai.“

Diskusiją moderuos Rimas Užgiris, Amerikos lietuvių poetas, vertėjas ir Vilniaus universiteto dėstytojas.

Renginys vyks anglų kalba, bet nekalbantys angliškai galės grožėtis nuotraukomis.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 15 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Trukmė 2 val.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“